Reprezentace

2. ročník Páňa Cupu obohatí účast národního týmu juniorů do 20 let!

Na konci srpna 23. – 25.8., těsně před startem nové sezony 2019/20, se v kladenské hokejbalové aréně uskuteční již druhý ročník memoriálu v podobě Páňa Cupu. Turnaj připomene talentovaného hokejbalistu, mistra republiky Martina Panenku, jenž podlehl zákeřné chorobě.

Trenéři zúžili nominaci a v začátku turnaje vyrukují na Dobřany

Reprezentace juniorů do 20 let podstoupí značně náročnou zatěžkávací zkouškou před startem nového ročníku, který bude vrcholit na již 11. mistrovství světa ve švýcarských malebných městečkách Visp a Rarona. Soustředění národního týmu juniorů započne v den startu turnaje odpoledním pátečním tréninkem. Talentovaní hokejbalisté bojující o dres se lvíčkem na prsou se pak do Páňa Cupu vrhnou o den později v sobotu 24.8. duelem proti extraligovému nováčkovi z Dobřan, jenž ovládl nedávno skončený ročník 1. Ligy.

Hlavní kouč Tomáš Friml se svými kolegy nominoval celkem 3 gólmany, 9 obránců a 13 útočníků. V záloze pak mají několik náhradníků, kteří tak zůstávají ve hře o mistrovství světa ve Švýcarsku, které začíná až za rok 24.6.2020. Času na přípravu je tak relativně hodně, ale poté, co se rozběhnou soutěže na plné pecky, budou trenéři hráče spíše sledovat a chystat nominaci na prosincový kemp.

Mezi gólmany disponuje jméno Víta Čapka z Písku, který za dvacítku bojoval už na loňském šampionátu v Kanadě, kde se junioři stali po dlouhých 16 letech mistry světa! Na nově se budující reprezentační celek tak čeká více než náročná a zavazující práce v podobě obhajoby světového titulu. Jeho kolegy budou na turnaji v Kladně Lukáš Novotný s Pavlem Forštem. Oba tito gólmani z Pardubic prošli prakticky všemi mládežnickými výběry a v loňském roce se podíleli na titulu juniorských vicemistrů světa hráčů do 18 let taktéž v Kanadě.

Kostru týmu tvoří hráči z osmnáctky, přihlásilo se ale také dost nováčků!

Zadní řady by na přípravném turnaji v Kladně měli vyztužit mládežnickými reprezentacemi ošlehaní borci jako je Nicholas Kaňák z Dobřan, který vedl loňský výběr do 18 let na šampionátu v Kanadě jako kapitán. Stálicemi také jsou Filip Macek z Hostivaře, Filip Lux z Letohradu, Adam Šilhán ze Stříbra, nadaný útočný bek Jakub Laurinc z jihočeského Suchdolu a Lukáš Toman ze Sudoměřic. Nováčkovskou sezonu v reprezentaci naopak zažívá Daniel Valenta z Heřmanova Městce, či Miroslav Kukla z Poličky. Oba tito plejeři si řekli o místo na dalším srazu dvacítky povedenými výkony na červnovém kempu v Pardubicích, kde se junioři střetli v atraktivním duelu s mužským národním celkem připravujícím se na mistrovství světa v Košicích.

Kostru útočné linie tvoří borci, kteří bojovali na předchozím mistrovství světa v Kanadě za reprezentační osmnáctku. Mezi tyto plejery patří jeden z nejvýraznějších útočníků na turnaji Filip Faltus z Letohradu, Jaroslav Procházka z Kladna, Jiří Vaniš z Hostivaře, Jiří Bucek a Martin Janeček z pardubického Autoskla. Mezi tyto „zkušené“ borce z mezinárodní scény můžeme započítat i Ondřeje Tobiáše z Poličky či Matyáše Malechu. Kategorii do 18 let zatím přeskakuje Jan Čejka z Hostivaře, jenž si svými povedenými výkony říká o velkou hokejbalovou kariéru. Trenérům dvacítky se ale výrazně přihlásili i nováčci, kteří na žádném světovém šampionátu dosud nebyli, jako například David Braun ze Suchdolu nad Lužnicí, jenž patří mezi rychlé, agresivní a přímočaré forvardy, což se na mezinárodní úrovni vždy hodí.

Nominace nemohla opomenout ani nedávné juniorské extraligové mistry z Ústí nad Labem, kteří prošli play off bez jediného zaváhání. Trio Stupka– Magasanik– Gottfried navíc na již zmiňovaném kempu v Pardubicích trápili své mužské oponenty z národního týmu. Fanoušci by si měli zapamatovat i jméno mladoboleslavského Tygra Lukáše Lhoty, jenž v loňském ročníku zářil nejenom za juniory Boleslavi, ale také za muže z Hostivaře, kteří si ve své první sezoně 1. Ligy dokráčeli pro stříbrné medaile.

Kdo byl Martin Panenka?

Původně nadějný hokejový dorostenec Kladna přesedlal právě v mládežnickém věku na hokejbal a brzy se vypracoval ve vynikajícího obránce hokejbalového týmu z Kladna. V roce 2009 pomohl týmu k jeho historickému prvnímu titulu mistra republiky, a dokonce v semifinálovém dramatu s Plzní vstřelil jeden z nejdůležitějších gólů celého play off! Bohužel pár měsíců po tomto úspěchu vážně onemocněl a svůj boj se zákeřnou chorobou prohrál.