CROSSDOCK Extraliga

Tomáš Kudela oslavil ve Švýcarsku pohárový double! Oslavy byly náročné, culí se

Na začátku května se ve švýcarské nejvyšší soutěži odehrálo finále, v němž v dresu mistrovského Oberwilu nechyběli ani dva čeští krajánci. Z titulu se radoval reprezentační forvard Adam Roušal a obránce se značnými útočnými choutky Tomáš Kudela.

Na začátku května jste oslavil titul ve švýcarské nejvyšší soutěži. Jak náročné pro vás bylo play off a užili jste si oslavy do sytosti?

Vlastně to uteklo hrozně rychle. Z Česka jsem byl zvyklý hrát každý rok až do června, tady se play off hraje jen na dva vítězné zápasy, tak máme volno dřív. A oslavy titulu jsou samozřejmě stejně „náročné“ jako kdekoliv jinde, užili jsme si je naplno. (úsměv) Navícuž v březnu se nám podařilo vyhrát Švýcarský pohár, takže jsme letos oslavili „double“.

Ve finále jste Belpě během dvou zápasů nastříleli 17 branek a obdrželi jen dvě! To byla vskutku jednoznačná záležitost. To Oberwil nemá ve Švýcarsku konkurenci?

To skóre vypadá jednoznačně, ale musím říct, že finále se nepovedlo ani jednomu z gólmanů Belpy. Nemají špatný tým, ale když chybí jistota v bráně, těžko se zápasy otáčí. To samé bych mohl říct i o semifinále proti Sierre. My jsme vyhráli díky vyrovnanosti všech formací, každá byla schopná soupeře přehrát a bodovat. A když už se soupeři dostávali do šancí, Stephan Sidler nás vždycky podržel.

V play off jste se s Adamem Roušalem a Yvesem Stuckim stali nejproduktivnějšími hráči. Se sezonou tak panuje asi více než spokojenost, je to tak?

Na play off se ustálili jednotlivé formace, takže jsme pohromadě hráli více času. Byla tam znát lepší souhra, vycházeli nám přesilovky, signály, hráli jsme většinu času v útočném pásmu. Když si to takto sedne, body přibývají každým zápasem. Třeba Yves Stucki je přesně ten typ hráče, u kterého roste výkon úměrně s důležitostí zápasu. Ve finále předváděl velké věci. Adam je zase hráč, který hraje každý zápas i trénink naplno. Kdyby nebyl často zraněný, vyhrával by tady pravidelněbodování s velkým odstupem, tím jsem si jistý. Jsem rád, že se mi povedlo držet s nimi krok.

Jsem si jistý, že příští rok může hrát Kladno zase o titul

Jak si vůbec užíváte s přítelkyní život ve Švýcarsku? Jde všechno podle vašich plánů a představ?

Musím říct, že si to postupně všechno sedlo. Netvrdím, že už jsme tady úplně adaptovaní, ale oproti podzimu jsme udělali velký posun, především jazykově a pracovně. Ale vždycky to může být lepší, takže na tom pracujeme dál.

Sledujete i nesmírně překvapivé play off české nejvyšší soutěže? V něm Kladno ve čtvrtfinále překvapivě vypadlo s Hradcem Králové, který se po základní části umístil na 7. místě. Zamrzelo vás to na dálku?

Určitě mě to mrzí, ale nedá se nic dělat, kluci musí jít dál. Tuším v roce 2012, po třech titulech v řadě a následné generační obměně, jsme s Kladnem skončili taky hned ve čtvrtfinále. Tehdy nás to nastartovalo, další rok jsme byli v semifinále a následovaly čtyři účasti ve finále po sobě, z toho dva tituly. Ten tým si sedá, mladí hráči se učí vyhrávat i prohrávat. Jsem si jistý, že příští rok může hrát Kladno zase o titul.

V semifinále CROSSDOCK Extraligy se objevily hned tři východočeské týmy, ale vypadá to, že Kert Park nemá absolutně konkurenci. Komu vlastně přejete titul?

Než že bych fandil jednomu týmu, tak mám spíš v každém týmu určité lidi, kterýmbych titul přál. Můj favorit už je ze hry venku, tak teď ať vyhraje ten nejlepší!

Stoupa Cup? Pomáhá těm, kteří to opravdu potřebují!

Budete v příštím ročníku pokračovat ve švýcarském dobrodružství, nebo se čekají nějaké změny?

Příští sezonu zůstávám v Oberwilu, žádné změny neplánuji.

Na konci června se na zimním stadionu v Kladně uskuteční reprezentační soustředění, na které jste byl společně s Adamem Roušalem z Oberwilu pozvání. Dorazíte na kemp a je pro vás každá pozvánka a soustředění ctí?

Pokud se do té doby nestane nic nečekaného, tak dorazíme. Člověk si samozřejmě na letní posezonní víkendy dokáže představit jiné aktivity, ale podle mě je důležité začít budovat tým pro MS už s ročním předstihem. Jádro týmu, tak jak si ho představují trenéři, by se mělo tmelit co nejdřív. Takže každé pozvánky si vážím a těším se na kemp.

Co vás neustále žene dopředu v hokejbalovém životě, zdolávat velké dálky na reprezentační soustředění apod.?

Jednoduše řečeno, ten sport mě pořád baví. A čím vyšší level, tím víc. Hra na mistrovství světa je oproti domácí soutěži jinde, mám možnost hrát s nejlepšími proti nejlepším. K tomu na velkém hřišti před mnoha fanoušky. A tím, že se nehraje každý rok, je motivace o to větší.

V létě se uskuteční tradiční charitativní turnaj na Vsetíně Stoupa Cup. Uvidí vás tam fanoušci, bývalí spoluhráči či soupeři? A co říkáte na progres tohoto turnaje, o který se z velké části stará Zdeněk Čablík pomáhající dobré věci?

Rozhodně, počítám s tím! Spoustu lidí jsem neviděl celý rok, tak se na ně těším. To, co se za poslední roky povedlo Zdeňovi a jeho týmu, je neskutečné. Turnaj získal prestiž napříč celou republikou, dostal se do médií, ale především pomáhá těm, kteří to opravdu potřebují! Za to jde od nás všech pravidelných účastníků obrovský respekt.