CROSSDOCK Extraliga

Mašíkově mašině šéfoval Filip! Pardubice vykradly Letohrad a slaví postup do finále

Krátce po sobotním obědě si postup do finále play off CROSSDOCK Extraligy vystřílel Kert Park a všichni byli zvědaví, jak na danou situaci budou reagovat v Pardubicích. Na hřišti v Letohradu se v gólově chudém duelu nejlépe prezentoval obránce Petr Filip.

Úvodnímu dějství kralovali brankáři

Se dvěma výhrami na kontě směřovali hokejbalisté Pardubic do Letohradu, odkud si chtěli přivézt třetí vítězství a postup do finále CROSSDOCK Extraligy hokejbalu. Jejich plány chtěli jeleni smést ze stolu, podle čehož se také vyvíjela první třetina. Domácí byli mírně aktivnější, vyrovnanému duelu však chyběly branky. Ve velkých šancích se objevil například pardubický kapitán Březina, který na jistého Šimaru nevyzrál, na druhé straně Krejsova rána jen o kousek minula branku Davida Stárka. Do kabin se tak po první patnáctiminutovce šlo za bezbrankového stavu.

Misky vah naklonil Filip

I druhé dějství dlouho přinášelo bojovnou partii, která nabídla fanouškům několik šancí, spoustu drobných strkanic a po osmadvacetiminutovém čekání také úvodní branku. Po vyhraném vhazování se balonek dostal za modrou čáru na hokejku Petra Filipa, který ostrou ranou propálil doposud bezchybného brankáře Šimaru a dostal Autosklo do vedení! Z inkasovaného gólu se Letohrad zvládl oklepat rychle, do závěrečné třetiny ale vstupoval ve skóre mírně znevýhodněn.

A zase ten Filip! Pardubicím vystřelil postup 29 sekund před koncem

Pardubice i ve třetí třetině bránily velmi svědomitě a soupeře dlouho k vážnější převaze nepouštěly. Pět minut před koncem se ale Letohrad přece jen usadil před Stárkem a z nenápadné akce slavil vyrovnání. Hrdinou jelenů se stal Lukáš Lajčiak, jehož zakončení sebralo čisté konto a úsměv z tváře Davida Stárka. Když už se zdálo, že řádná hrací doba nám vítěze neurčí, přišlo kruté rozhodnutí. Nedůrazné vyhození letohradských zadáků dalo 29 sekund před závěrečnou sirénou možnost zakončit Petru Filipovi, který druhou trefou v duelu rozhodl o postupu Pardubic do finále!

Ani následná power-play Letohradu k vyrovnání nepomohla, což v konečném součtu znamenalo jejich vyřazení. Letohrad podlehl Autosklu 1:2, celkově 0:3 a se sezonou se rozloučil s bronzovými medailemi na krku. Na Pardubice naopak čeká za čtrnáct dní výlet do Lužin na první finálovou bitvu proti Kert Parku!

------------------------------------------------------------------------------

SK Hokejbal Letohrad vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 40. Lajčiak (Lux O., Halbrštát) – 28. Filip (Bílý), 45. Filip (Bílý, Vlasák).

Střely: 29:25, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 310, rozhodčí: Černý, Olesz.

SK Hokejbal Letohrad: Šimara (Novák) – Anýž, Krejsa, Lajčiak, Adamec, Vychytil, Hejtmánek J., Teplý – Cvejn, Věchet, Běloušek, Halbrštát, Lux J., Lux O., Hejtmánek D., Macháček, Faltus, Forman, Holec.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice: Stárek (Dvořáček) – Filip, Novotný, Mašík, Zajíček, Urban, Bucek, Mokříž, Turyna – Březina, Bílý, Vlasák, Förstl, Urbanec, Česák, Moravec, Staněk, Emmer.

Ohlasy trenérů:

Filip Červinka (asistent hlavního trenéra SK Hokejbal Letohrad): „Ve třetím zápase jsme prostě neměli co ztratit a s tím jsme do něj také šli. Myslím si, že jsme v utkání byli lepším týmem, což nám ostatně potvrdil i sám Jirka Mašík. Prohrálo zřejmě lepší mužstvo, ale tak to prostě je, dali jsme málo branek na to, abychom mohli pomýšlet na vítězství.

Jiří Mašík (trenér HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice): „Věděli jsme, že i za stavu 2:0 to bude pro náš tým hodně těžké. Letohrad hrál i u nás výborně, třetí zápas hrál doma na svém asfaltu, což je trochu specifické a hrálo mu to do not. My jsme si v týdnu zatrénovali na hřišti v Přelouči, abychom se na hrací plochu připravili. Domácí bojovali, hráli technicky a já jsem strašně rád, že se nám podařilo třetí bod urvat a postoupit.“