CROSSDOCK Extraliga

Jeden krok od finále! Když zahrajeme zodpovědně, postoupíme, tuší Bílý

Z florbalové sezony vstoupil naplno do té hokejbalové a v průběhu vyřazovacích bojů CROSSDOCK Extraligy už Jan Bílý zase musel začat kombinovat dva sporty. Síly mu ale nedocházejí, ba naopak, vždyť Pardubice jsou krok od finále hlavně díky němu.

Šimi není nepřekonatelný, už to víme

Honzo, tak to vypadá, že jste asi na tuhou letohradskou defenzivu našli recept, když vedete v sérii 2:0 na zápasy, že?

Snad ano. V prvním duelu jsme to sice neprokázali, protože tam jsme ty branky dali až v posledních třech minutách třetí třetiny, navíc dvakrát do prázdné brány, tak proto ten vysoký výsledek 4:1. V nedělním zápase to ale už bylo o hodně lepší, první dvě třetiny jsme byli jasně lepší, potom jsme si to ale v poslední části zbytečně zkomplikovali ze stavu 5:1 na 5:3. Mohli jsme klidně vyhrát o ty čtyři nebo pět branek, ale udělali jsme z toho takovéto drama… Obranu jsme ale několikrát překonali, sami teď už víme, že Šimi (Jan Šimara, pozn aut.) není nepřekonatelný.

Na druhou stranu, výsledky zápasu pro vás nemusí hrát žádnou roli, v sérii totiž vedete 2:0, a to je pro vás nejdůležitější. Je semifinále zatím podle vašich představ?

Jsme neskutečně s minulým víkendem spokojení! I kvůli tomu prvnímu zápasu, protože se nám moc nedařilo, ale urvali jsme výhru. V neděli jsme chtěli začít o dost lépe, to se vydařilo, proto jsme se také dostali do náskoku a vedení. V sérii tak vedeme, jsme jeden zápas od postupu, ale sami víme, že to nic neznamená. Takhle jsme prohrávali tři týdny nazpět s Ústím a nakonec jsme to dokázali otočit. V Letohradě musíme jít do zápasu zodpovědně a to finále pak vyjde!

Letohrad je po hodně letech opět v semifinále, elán je u nich tak obrovský. Mohou tuto sérii ale rozhodovat vaše zkušenosti, ať už dva roky staré, nebo ty nynější?

Ano, myslím si, že můžou, zatím jsme je ale moc neprokázali. My tu máme také mladé kluky, dva roky nazpět, kdy jsme vyhráli titul, jsme ale byli také takto hladoví, jako je Letohrad. Já tak doufám, že i naši mladší hráči budou bojovat jako soupeř, myslím si totiž, že bychom ještě mohli být o trochu více hladovější a emotivnější.

Poslední krok bývá nejtěžší, budete navíc hrát na asfaltu…

Přesně tak, to bude pro nás nejtěžší překážka, nejsme na něho moc zvyklí.

Navíc možná bude pršet, v týdnu jste si ale asfalt vyzkoušeli na hřišti v Přelouči a navíc jste trénovali v dešti.

Je to tak, když bude pršet, tak by to ale paradoxně mohla být naše výhoda, protože na klouzání z našeho hřiště jsme zvyklí. (usměje se) Vedení 2:0 ale nic neznamená, trenér nám jasně na víkend nakázal, co máme hrát. Doufám tak, že se budeme vyvarovat chyb a v sobotu nebo v neděli už sérii úspěšně ukončíme!

Florbalová sezona? Dala mi strašně moc fyzických sil

Vypadá to, že se možná i opakuje už jednou zmiňovaná dva roky stará sezona, tehdy jste také tým táhl v play off bodově. Letos máte totiž za sedm zápasů šestnáct kanadských bodů! Cítíte se ve velké pohodě?

Po florbalové sezoně, která se nám navíc povedla, jsem měl zase na hokejbal chuť. Florbal mi dal hlavně hrozně moc fyzických sil, musel jsem si ale teď tak zase chvíli zvykat na hru tělem a hokejku, ale od play off už mi to naštěstí zase vychází. V lajně hrají kluci trochu i na mně, je to navíc reprezentant vedle reprezentanta, takže nám to i vychází. Moje úkoly jsou ale hlavně také defenzivní, nějaký kanadský bod je vždycky jenom navíc. Letos chci však hlavně zase kolektivní úspěch, doufám, že to vyjde.

Viděl jsem vás už zase na fotkách z florbalové přípravy, je to tedy tak, že už znovu tyto sporty kombinujete?

(směje se) Ano, přesně tak. Tři týdny nazpět nám začala letní příprava a hned náročnými fyzickými testy.

Nebylo to zrovna v době, kdy jste ve čtvrtfinále s Elbou prohrávali 0:2 na zápasy?

Bohužel ano. (rozesměje se) Po víkendu hokejbalu jsme hráli v úterý v Ústí a středa, čtvrtek jsem měl na florbale fyzické testy. V pátek jsem si potom myslel, že nedojdu ani na hřiště. Ale naštěstí to nějak dopadlo, máme na florbale teď individuální plány, takže se to nějak dá zvládnout.

Ale důležité je, že vás to baví, ne?

Přesně tak! Navíc jsem si to sám vybral a strašně mně to zatím, jak říkáte vy, baví.