CROSSDOCK Extraliga

Play off je o zkušenostech, ve vyřazovacích bojích extraligy ale září i mládí!

Častokrát to slyšíte ze všech stran. Vypuknou vyřazovací boje, v nichž jde hlavně o srdce, bojovnost a zkušenosti. Právě tyto atributy dokáží překlenout misky vah při důležitých, vyrovnaných a nervy drásajících bojích o všechno.

V základní části CROSSDOCK Extraligy se naprostá většina týmů snažila dávat šanci mladým talentovaným hokejbalistům a jednalo se klidně o hráče, kteří patří do kategorie mladších dorostenců. Nejvíce jich nasadil Letohrad, jemuž se přínos dravého mládí hodil, respektive hodí i v play off. Pardubice dlouhodobě sází na talentované dorostence a pozadu mezi kvartetem semifinalistů nezůstává ani Hradec Králové. Kert Park má nesmírně nabitý kádr těmi největšími hvězdami, ale mladé hráče v něm taktéž najdeme.

Jeleny nakopl k postupu do semifinále šestnáctiletý Faltus

Letohradští hokejbalisté vstupovali do vyřazovacích bojů nejvyšší soutěže ze 6. místa po základní části proti favorizované třetí Plzni. Hned v prvním duelu, kdy mečouni jeleny přehrávali, vstřelil důležitou vedoucí branku na 1:0 pro Letohrad Filip Faltus a nakopl tak jeleny k cestě za postupem mezi čtyři nejlepší celky. Faltus se už od začátku sezony zařadil mezi stabilní členy extraligového A týmu, což například potvrdil i ve druhém semifinálovém duelu proti Pardubicím, kdy to s Letohradem nevypadalo vůbec dobře, ale byl to právě technicky a rychlostně zdatný šikula, co jelenům svojí trefou vykřesal jiskřičku naděje.

V dresu letohradských jelenů září ještě o pár měsíců mladší Michal Macháček, taktéž nesmírně šikovný útočník. V patnácti letech se na konci základní části prezentoval vyrovnávací brankou v důležitém utkání s Ústím nad Labem (3:2 ss pro Elbu pozn. aut.) a jako jediný navíc proměnil nájezd. V play off plní spíše roli náhradníka, který ale v každém zápase naskočí do hry pro její oživení, což se ukázalo v prvním semifinálovém klání proti Pardubicím, kdy v polovině závěrečné části nahrával na vyrovnávací branku a Letohrad byl blízko úspěchu, kdy své oponenty přehrával. Od té doby se na place objevil častěji a Jeleny tak mladí hráči dokáží pěkně rozparádit.

Filip Faltus tak právem patří do kádru reprezentační osmnáctky připravující se na mistrovství světa v Kanadě a Michal Macháček by zase měl projít do základní sestavy reprezentace U16, jež se na přelomu června a července představí na Světovém poháru v Přerově a Zlíně. Zkušenosti z nejvyšší soutěže, a navíc z neuvěřitelně emotivních play off soubojů se prostě hodí a dávají takto mladým hráčům značné zkušenosti a progres v jejich hrách. Souhlasíte?

Moravcova první trefa v play off? Reprezentačnímu gólmanovi!

Hokejbalisté pardubického Autoskla sází v letošních vyřazovacích bojích na výbornou první údernou lajnu, v níž doslova září a všechny převyšuje reprezentační forvard Jan Bílý, který se po svém boku může spolehnout na zkušeného silového borce v podobě Ondřeje Březiny a Lukáše Vlasáka. Obranu i útok pak perfektně doplňuje Petr Filip a kdyby druhého beka Krejčího nečekala operace, byla by elitní formace Autosklářů ještě silnější! Co ale mládí? To ve velkém zastoupení vidíme v ostatních pěticích.

Hned pět starších dorostenců pomáhá Pardubicím k postupu do finále přes Letohrad. Nejvýraznějším je Šimon Moravec, který v 18 letech hraje jako zkušený plejer a svojí energičností, bojovností a správnou drzostí pomohl překonat letohradskou obranu. Ve druhém semifinálovém klání navíc vstřelil první gól v play off nejvyšší soutěže, a to obávanému gólmanovi Janu Šimarovi!Když pak kouč Mašík nasadí Tomáše Zajíčka, jenž v přípravě plnil v reprezentaci hráčů do 20 let roli kapitána, vidíte tohoto nesmírně rychlého borce na všech koncích hřiště. Dokáže stejně dobře zahrát jak na pozici obránce, tak útočníka, což se při potřebných impulsech pro tým hodí.

Špatně nehrají ani bratři Buckovi, starší Adam dokáže ubránit ty nejlepší soupeřovi útočníky a mladší Jiří zase patří mezi technické mágy. Dvacetiletý forvard Dominik Kubišta s bohatými hokejovými zkušenostmi pak pomohl Autosklářům v play off jedním přesným zásahem. Patero zmíněných talentovaných dorostenců pak kromě Adama Bucka patří mezi stabilní členy juniorských reprezentací připravujících se na letošní světové šampionáty. Tohle se koučům národních týmů musí prostě zamlouvat.

Odložit brusle a šup pomoci pirátům ke skvělé sezoně

Ještě nedávno váleli lední hokej a pokukovali po velké kariéře, nyní se však bijí za královéhradecké piráty, kteří zažívají nesmírně povedenou sezonu po pár sezonách peripetií. A o kom je vlastně řeč? Jedná se o silového, rychlostně založeného agilního forvardaJosefa Šimůnkaa obránce s citem pro hru Vítka Fanderlíka.Devatenáctiletý obránce pomohl ve čtvrtfinále srazit na kolena favorizované Kladno svoji premiérovou brankou v nejvyšší mužské soutěži a navrch přidal asistenci! Právem mu tak patří místo v širší nominaci reprezentace U20 na juniorské mistrovství světa v Kanadě.

Josef Šimůnek, který zářil především v základní části, je pouze o dva dny mladší, než jeho souputník z Hradce Králové a reprezentační dvacítky. Oba mají sebevědomí na rozdávání a pod Bílou věží tak vyrůstají zajímavé hokejbalové osobnosti.Nutné je také zmínit Daniela Černého, osmnáctiletého útočníka, který stylem připomíná Jana Bacovského, ale do základní sestavy se prodírá složitěji. Trenéři do kádru ale zabudovali vytáhlého beka ze Svítkova Jana Doležala, jenž také usiluje o červencové juniorské mistrovství věta v Kanadě a naskakuje pravidelně v obraně pirátů.

Tím výčet talentovaných plejerů zdaleka nekončí. Technickými finesami oplývající Jakub Král taktéž ze Svítkova, jenž pod královéhradeckou Bílou věží hraje na střídavé starty, se na konci základní části CROSSDOCK Extraligy prezentoval ve vítězném derby s Pardubicemi premiérovou trefou v nejvyšší seniorské soutěži a navrch přidal v onom duelu i nahrávku.V play off se ale ještě výrazněji neprosadil, tedy co se kanadských bodů alespoň týče. O budoucnost českého hokejbalu, respektive jeho talenty a potencionální budoucí reprezentanty nemusíme mít očividně strach.

K mistrům svého řemesla se pomalu zapojují náctileté hvězdy

Nadaných vyčnívajících dorostenců v kádru Kert Parku v důležitých soubojích play off moc neuvidíte. Tým je složen především z velmistrů hokejbalu, jako jsou reprezentační forvradi Martin Kruček, Tomáš Wróbel, či Tomáš Fejfar. Byl to ale právě talentovaný pravoruký útočník, který se ve stále juniorském věku stal hvězdou týmu z Lužin, vybojoval si v roce 2016 po úchvatných výkonech účast na juniorském světovém šampionátu v Anglii a o rok později přidal extraligový titul. Aktuálně dostal ve vyřazovacích bojích ve dvou duelech šanci patnáctiletý útočník z Hostivaře Jan Čejka.

Jeden z aktuálně nejtalentovanějších mladších dorostenců v České republice si premiérové starty připsal již v základní části, v níž dosáhl na úctyhodných 10 kanadských bodů za 5 tref do černého a stejný počet gólových přihrávek z pouhých pěti duelů! Pražský Kert Park má ale o budoucnost postaráno i z vlastních řad, jeho mladší dorostenci září ve své soutěži, vyrůstá mu nadaný gólman Martin Šacha našlo by se několik dalších zajímavých jmen. Ve vyřazovacích bojích ale v současnosti sází v naprosté většině na vyspělé a mnoha náročnými souboji v nejvyšší soutěži a na mezinárodní scéně ošlehané hokejbalisty.

Vývoj play off CROSSDOCK Extraligy: