CROSSDOCK Extraliga

Pro takový zápas jsme celou sezonu dřeli, neskrýval radost po postupu Novák

Na koho Kladno narazí v letošním semifinále CROSSDOCK Extraligy? Tato otázka už není na pořadu dne, Rysům totiž už ve čtvrtfinále letošní sezony vystavil po otočení série z 0:2 na konečný 3:2 Hradec Králové! Petr Novák tak neskrýval po postupu mezi top čtyři kluby radost.

Petře, v hokejbale toho máte za sebou už neskutečně mnoho, každopádně pátý rozhodující zápas na Kladně, navíc vítězný pro Hradec v nejdelší možnou chvíli, je to právě to, proč tento sport hrajete?

To je velice dobře položená otázka, protože přesně o tom jsem v úterý, kdy jsme jeli na Kladno, přemýšlel. Hraji to už přes dvacet let, mám za sebou neskutečně mnoho důležitých zápasů jak v extralize, tak také na mistrovství světa, ale i tak jsem cítil před tímto rozhodujícím zápasem chvění. Nevím, čím to bylo. (směje se) Ale jak říkáte, tahle chvíle je přesně to, na co jsme celou sezonu dřeli a celá příprava týmu byla právě na takovéto střetnutí. Navíc na hřišti neplatila žádná historie, hráli jsme o postup, o všechno, a tu velkou odměnu v podobě postupu jsme nakonec vybojovali my.

Nejen že neplatila historie, neplatily tady ale ani papírové předpoklady, které do role favorita pasovaly jednoznačně Středočechy…

A to je na tom to krásné, že jsme dokázali nakonec tuhle sérii udolat na naší stranu. Samozřejmě jsme věděli, že na Kladno se nejezdí vyhrávat, na druhou stranu ale tabulka byla od třetího do osmého místa tak neskutečně vyrovnaná, že jsme nemohli brát naše sedmé místo po základní části úplně tak vážně. Už na jaře jsme totiž cítili, že jsme u nich nehráli vůbec špatně. Ale respekt jsme proti nim měli velký, i přes střet vlastně druhého se sedmým týmem, jsme si však věřili! To, jak byla tabulka letos neskutečně vyrovnaná, ukázal nejprve Letohrad a potom i my.

Play off je ale o maličkostech a rozhodují hodně přesilové hry

Až na druhý zápas v sérii, kdy vás Rysové přehráli, jste ve čtvrtfinále byli šťastnějším nebo lepším mužstvem?

Obecně to byly vyrovnané zápasy, paradoxně hned v prvním utkání na Kladně jsme byli lepší, ale prohráli jsme. A stejně tak v sobotu u nás, to jsme byli horší a zase jsme vyhráli naopak my. Play off je ale o maličkostech a rozhodují hodně přesilové hry, které jsme dokázali postupem času začít proměňovat v branky. Když jsme dokázali sérii z 0:2 v domácím prostředí vyrovnat na 2:2 a vrátili jsme se opět k nim, tak jsem prostě věřil, že už to dotáhneme do vítězného konce! Pátý zápas, neskutečná atmosféra, hrálo se vabank, jsem moc rád, že jsme to celé dotáhli do vítězného konce!

Co se vám honilo ve čtvrtém zápase ve třiačtyřicáté minutě, kdy jste obdrželi branku a konec sezony se razantně přiblížil?

Byl jsem klidný, opravdu. (směje se) Já věděl, že tým šlape, dvě minuty budeme hrát v šesti a doufal jsem, že se nám povede ještě vyrovnat. Asi jsem v hlavě měl to, že už je konec sezony, takže jsem se vůbec nestresoval. V úterý to ale bylo horší, když jsme osm vteřin před koncem inkasovali, Kladno vyrovnalo, tak jsem si říkal, že tady už to asi tak lehké nebude a domácí už vyhrají. Naštěstí ale Hradec ukázal svoji sílu a dotáhl to do vítězného konce.

Báca chytil střeleckou formu, byla to jeho série

Jak byste porovnal Hradec nyní po postupu přes nadupané Kladno do semifinále s tím, který hrál pár let nazpět baráž o extraligu? Vidíte nějaké nové tahouny mladé nebo střední generace?

Určitě ano, máme tam pět šest kluků okolo pětadvaceti let, od kterých jsme chtěli, aby se předvedli a promluvili do hry. To se povedlo a stejně tak i u asi pěti dvacetiletých hráčů, před nimi kobou dolů! Hrát na Kladně v takovém vypjatém rozhodujícím zápase, navíc v prodloužení, při téhle atmosféře, to vás přímo na hřišti hodně vychovává. Ale oni tady proto jsou, dostali od nás prostor a zvládli to skvěle!

Nebýt přímo vás s Janem Bacovským to ale s Piráty letos asi takto nedopadne, i vy musíme přiznat, že jste byli jedním z rozhodujících faktorů v celé sérii!

Ale o tom to je, Kladno má zase Hnízdila a Štěpáníka, vzadu Dědiče, od toho tam prostě ti hráči jsou, aby v nejdůležitější části sezony tým táhli za úspěchem. Pro ostatní mladé hráče je jenom dobře, že vidí, že to není o věku nebo o bolestech, to tady není důležité. Báca (Jan Bacovský, pozn. red.) naštěstí chytil střeleckou formu a byla to jednoznačně jeho série. Ale pozor, kdybychom v brance neměli Biegla, tak se tady takhle teď rozhodně nebavíme, protože ten předvedl také fantastické výkony a hodně důležité zákroky!