CROSSDOCK Extraliga

Bitva jako hrom! Hradec dokonal fantastický obrat v sérii vítězstvím na Kladně

Páté, respektive poslední zápasy v play off sériích, vždycky bývají co nejvypjatější. Následují totiž poté, co celé série bývají nesmírně vyrovnané, jako tomu bylo v letošním čtvrtfinále mezi Hradcem Králové a Kladnem.

Hradec měl motor z víkendu

Začátek zápasu nepřinesl nějakou zakřiknutou hru ani z jedné strany, od prvních vteřin se hrála otevřená hra s pořádnou porcí rychlých ofenzivních náběhů. A tak na sebe první branka nenechala dlouho čekat, úvodní oslabení sice Rysové ještě přečkali, z toho druhého ale v sedmé minutě z hole Tesaře už kapitulovali a to Piráty ještě více nakoplo! S blížící se první sirénou Středočeši přidali a začali se vehementně dožadovat vyrovnání. Biegl v brance byl však jako skála a nikomu z domácích hráčů v první periodě skórovat nedovolil.

Výhoda hostů vyprchala setinu před sirénou

I druhá část zápasu přinesla pořádně atraktivní play off hokejbal. Spousta akcí, střel, osobních soubojů a obětavosti, to všechno více jak dvě stě diváků mohlo sledovat po dvě a půl hodiny dlouho trvajícího zápasu, a také v prostřední části. V devatenácté minutě dostal kladenský Štěpáník možnost vyrovnat z nařízeného trestného střílení, úspěšný však nebyl.

Následovala ale série dalších neproměněných příležitostí na obou stranách, až nakonec Východočechům zafungovala spolupráce nejosvědčenější. Novák využil domácí ztráty míčku, z pravého kruhu vyslal nahrávku k zadní tyčce, kde byl dostatečně rychle a efektivní Bacovský.

Kladenští pak měli pětatřicet vteřin do druhé sirény na to, aby paradoxně využili psychické výhody Hradce z dvojnásobného vedení a brankou do šatny snížili. A na to skutečně i došlo! Snad setinu před koncem totiž dostal míček za záda královéhradeckého brankáře Haisman. Piráti sice dlouho protestovali, že se domácí nestihli prosadit ještě v řádné hrací době, slovenské duo rozhodčích ale bylo názoru, že ano, takže se Rysům skutečně povedlo snížit na 1:2.

Drama, drama a zase drama!

Hradec ale snižovací gól nesrazil, hodně mu určitě prospěla přestávka mezi třetinami, kdy si opět mohl urovnat svoji hru. Postupně tak znovu defenzivu domácích trápil především Luka, Novák a Bacovský, Východočeši už se ale soustředili především na defenzivu, viditelně jim však neúnavní běhaví kladenští forvardi vysávali fyzické síly.

Domácí i nadále tlačili a přidávali na obrátkách, Biegl v brance však předváděl skvělé zákroky a naději svého celku držel na druhé straně při ojedinělých výpadech hostů i Jirotka. Když však hradecká střídačka už pomalu začala jásat radostí z postupu, vypálil osm vteřin před třetí sirénou Daniel Hnízdil a dokázal za pět minut dvanáct prudkou ranou vyrovnat na 2:2!

Rozuzlení tak mohlo připravit desetiminutové nastavení, které přineslo několik dalších dobrých ofenzivních akcí. Největší příležitost však přišla v sedmé minutě, kdy byl Hradec kousek od vyřazení. Z bezprostřední blízkosti ale nejprve Biegla nepřekonal Barnošák a poté ani Hnízdil.

Hradecký hrdina pak v samostatných stříleních pustil v deseti sériích za svá záda jenom jeden míček. To Jirotku nejprve překonal Novák a střídačkou vyslán Bacovský poté ukončil dramatickou a velkou bitvu semifinálovým gólem. Hradeckým se tak podařilo přelstít papírové předpoklady před sérií, vyřadit Kladno a ukořistit více než cenný postup mezi top čtyři týmy letošní sezony CROSSDOCK Extraligy!

-----------

HBC ALPIQ Kladno vs. HBC Hradec Králové 1988 2:3 ss (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Haisman (Dědič), 45. Hnízdil (Špaček) – 7. Tesař, 30. Bacovský (Novák, Fanderlík), rozh. náj. Bacovský.

HBC ALPIQ Kladno: Jirotka (Hájek) – Soukup, Hrabár, Patrik Novák, Voráček, Dědič, Haisman, Nosek – Hnízdil, Štěpáník, Špaček, Šícha, Prokop, Pražák, Kohout, Barnošák, Procházka, Zmeškal, Důras.

HBC Hradec Králové 1988: Biegl (Brykner) – Hrabica, Švanda, Ruda, Jiřík, Fanderlík, Šimek, Doležal – Bacovský, Petr Novák, Hudeček, Tesař, Svoboda, Fišer, Hrubý, Ježek, Mitra, Šimůnek, Luka.