CROSSDOCK Extraliga

Kert Park to nebude mít zase tak lehké, věří nejproduktivnější junior Matěj Fraňo

Teprve osmnáctiletý útočník Sudoměřic Matěj Fraňo druhým rokem v nejvyšší hokejbalové soutěži značně vyčnívá před všemi svými vrstevníky. V letošním ročníku CROSSDOCK Extraligy nasbíral nejvíce kanadských bodů ze všech juniorů.

V 18 letech jste vévodil kanadskému bodování Sudoměřic a celkově jste skončil na 11. místě těsně za legendou hokejbalu Petrem Novákem. Hodnotíte tak základní část z osobního pohledu úspěšně a co týmový výsledek? Je čtvrtfinále úspěchem? Nebo jste chtěli být výš?

Naše cíle od začátku sezony byly, abychom se probojovali do play-off což se podařilo, takže spokojenost určitě panuje. Mohli jsme se umístit víš, ale bohužel některé prohrané zápasy nám to neumožnily, takže jsme museli nakonec bojovat o 8. místo, ale určitě spokojenost je. Hrát play-off je super.

Ve 20 duelech jste vstřelil 10 gólů a na 11 jich nahrál. To jsou dost vyrovnaná čísla. V Sudoměřicích se vám hraje očividně hodně dobře. Je to tím, že dostáváte velkou důvěru od trenéra?

V Sudoměřicích se mi hrálo už od první sezony dobře. Ano, od trenéra jsem již od začátku dostával hodně prostoru a jsem za jeho důvěru rád.

Začali jsme hrát jako tým a věříme si na každý zápas s kýmkoliv

Dle statistik jste se letos stal nejlepším juniorem základní části. Netoužil jste si ještě zahrát za dorost, nebo vám stačí vytížení v Sudoměřicích?

Určitě jsem přemýšlel o nějaké variantě. Příští sezonu můžu hrát poslední rok v dorostenecké soutěži, takže uvidíme, zda budu nastupovat v nějakém týmu, ale vytížení mi vyhovuje. Hraji za Sudoměřice, když nemám zrovna zápas za „Sudky“, tak si jdu zahrát do Skalice městkou ligu, a popřípadě když nehraje ani jeden z těchto celků, tak hraji ještě za Hodonín, takže momentálně jsem spokojený.

V posledním duelu proti Pardubicím jste vstřelil vedoucí gól na 2:1. Autosklo ale stihlo do konce duelu vyrovnat, i tak z toho byl potřebný bod pro play-off. Čím to, že se vaše výkony na závěr základní části tak diametrálně zvedly a připsali jste si překvapivou výhru proti Kladnu a bod proti Pardubicím?

Myslím si, že jsme konečně začali hrát jako tým a věřili si na každý zápas s kýmkoliv, podle mě i toto rozhoduje v zápasech, jak si hráči věří na hřišti atd. Plnili jsme pokyny trenéra a převáděli je na hřiště. Náš tým ví, že doma můžeme porazit každého, pokud budeme hrát tu svou osvědčenou hru.

Mistrovství světa v Kanadě? Sen každého hráče, udělám pro to vše!

Do čtvrtfinále play-off CROSSDOCK Extraligy jdete z osmého místa na obhájce titulu a suverénního vítěze základní části v podobě Kert Parku. Nedávno jste od něj dostali pořádně naloženo. Nebojíte se, že bude průběh série jednoznačný?

Do zápasu půjdeme úplně jinak, budeme se snažit hrát, tak jako s Kladnem a Pardubicemi. Budeme s nimi držet krok, a z vyložených šancí dávat góly. Myslím si, že to Kert Park nebude mít zase tak lehké, dáme do toho vše a budeme chtít určitě vyhrát!

Proti mistrovi můžete jen překvapit. Takže o žádnou svázanost ve vašem případě nepůjde, a to by vám mohlo hrát do karet, je to tak?

Je to tak, proti Kertu můžeme jen překvapit, v takových zápasech, ve kterých je favorit soupeř, tak se nám vždy vede lépe. Kert Park z mého pohledu je kvalitně a herně úplně jinde než náš tým, takže se budeme o to víc snažit urvat vítězství.

Na začátku července se v Kanadě koná mistrovství světa juniorů. Vy stále figurujete v širší nominaci reprezentační dvacítky. Jak moc toužíte po této akci a jste rád, že se můžete koučům ukázat v play-off a nemusíte se „plácat“ v bojích o záchranu?

Po této akci toužím hodně už jen proto, že se bude hrát v Kanadě. Myslím si, že je to sen každého hráče reprezentovat svoji vlast. Budu i nadále poctivě trénovat a doufat, že se na mistrovství světa dostanu.