Reprezentace

Na šampionát pojedeme s pokorou, ale s těmi nejvyššími cíli, říká skromně Martin Kurz

Asistent hlavního trenéra národního týmu hráčů do 18 let Martin Kurz je spjatý hlavně s karvinským hokejbalem, ale nesmazatelnou stopu zanechal také v ústecké Elbě. Byl znám hlavně jako perfektní střelec s přesnou ranou a výborný reprezentant a srdcař.

Ve hře pro mistrovství světa je stále větší počet hráčů

Naši reprezentanti absolvují 7. prosince přípravný kemp na Slovensku, konkrétně ve Sportovní hale Bôrik v Žilině. Systém soustředění je poněkud netradiční, a přestože trvá pouze jeden den, tak se naši hokejbalisté utkají během několika hodin hned ve dvou utkáních proti domácímu výběru Slovenska. „Určitě je lepší vidět hráče v zápase než v tréninku, a proto jsme se rozhodli pro tento model soustředění,“ dodává asistent Martin Kurz a následně vyvrací možnost únavy. „Únavy u hráčů se nebojíme, jsou to mladí kluci a poperou se o další nominaci,“ nepochybuje asistent hlavního trenéra Tomáše Semery.

Mistrovství světa ve švýcarském Vispu a Raronu startuje už v červnu 2020 a trenéři reprezentace už pomalu ale jistě skládají sestavu a řeší speciální formace. I když do vrcholu dvouletého cyklu zbývá pouhých 7 měsíců, tak probojovat se na mistrovství má stále širší okruh hráčů. „Představa určitě nějaká je, ale pořád je ve hře větší počet hráčů pro mistrovství světa,“ upozorňuje trenér, který už atmosféru vrcholných světových šampionátů v národním týmu několikrát zažil.

Ambice stále mám, jinak by to nedělal

V nabitě konkurenci hokejbalového světa je určitě každá medaile úspěchem, ale naší mladíci budou určitě chtít vybojovat ten nejcennější kov a dokázat celému světu, že hokejbal je v naší zemi nejúspěšnějším kolektivním sportem. „Na mistrovství světa budeme odjíždět určitě s pokorou, ale s vysokými cíli,“ hlásá asistent trenéra, který je se svojí rolí v realizačním týmu nadmíru spokojen, protože tak jako v předešlých angažmá má stejné slovo jako hlavní trenér, což je pro karvinskou ikonu více než dobrá zpráva. „Zkušenosti z reprezentačních akcí mám, a proto si to užívám, vždycky to bylo tak, že jsem měl stejné slovo jako hlavní trenér,“ prozrazuje Martin Kurz.

Zkušený hráč a trenér tedy bude odjíždět do Švýcarska obohatit svou sbírku medailí o další cenný kov a ukázat, že stejně jako byl výborným hokejbalistou, je i skvělým trenérem a kdo ví, zda ho jednou neuvidíme na lavičce reprezentačního výběru mužů. „Tak ambice jsou pořád, jinak bych to nedělal, určitě bych se tomu nebránil a byla by to pro mě ta největší výzva,“ nezastírá Martin Kurz.