Reprezentace

Cítím obrovskou zodpovědnost, líčí hlavní trenér reprezentace U18 Tomáš Semera

Již za osm měsíců vypukne pro hráče reprezentačního výběru do 18 let mistrovství světa ve švýcarském Vispu a Raronu. Koncem října se měla reprezentace utkat s výběrem Slovenska v Žilině, ale ze zápasů bohužel sešlo, protože nastaly na slovenské straně určité komplikace.

Plzeň nahradí v přípravě slovenskou reprezentaci

Koncem října se měly uskutečnit přípravné zápasy se Slovenskem. Jak jste se změně přizpůsobili?

Bohužel z přípravných zápasů se Slovenskem sešlo. Narychlo jsme tak uspořádali kemp v plzeňské hokejbalové hale a sehrajeme přípravný zápas s HBC Plzeň (ročníky narození 1998 - 2001).

Mistrovství světa se uskuteční za necelý rok. Máte v hlavě už nějakou konkrétní osu týmu nebo mají všichni stále stejné šance na účast ve švýcarském Vispu a Raronu?

Nějakou představu o ose týmu jsem si během kempů, a především turnaje SpeedDeer Český pohár v Jičíně udělal. Další hráči (více jak polovina) má pořád stejnou šanci. Také se může stát, že objevíme ještě někoho, koho jsme neviděli či neprověřili. Nebo dostaneme od trenérů doporučení, abychom se na nějakého hráče zaměřili a sledovali ho.

Většinu hráčů sleduji na vlastní oči

Sledujete hráče v nabitém hokejbalovém plánu na vlastní oči nebo některé vídáte pouze na reprezentačních srazech?

Ano, sleduji. Jelikož zároveň trénuji juniory (hlavní trenér juniorů HBC Plzeň pozn. red.), tak většinu hráčů vidím ve vzájemných zápasech na vlastní oči. A musím říci, že mi přijde, že se proti nám vždycky chtějí hodně předvést (úsměv). Víťa Čapek (asistent trenéra reprezentace U18 pozn. red.) zase vidí ve vzájemných zápasech hráče, kteří hrají 1. Ligu mužů.

Minulý rok jste se zúčastnil úspěšného mistrovství světa v Kanadě. Jak se liší Vaše pozice v týmu oproti minulému šampionátu?

Z pohledu pozice je to poměrně změna (úsměv). Na mistrovství světa v Anglii i na MS v Kanadě jsem byl jako asistent a sbíral mezinárodní zkušenosti. Teď v pozici hlavního trenéra je to tudíž o trochu náročnější a také cítím mnohem větší zodpovědnost.

Víme, že je ještě dost brzy, ale dokážete říct, jaké budou cíle na mistrovství světa?

Cíle si budeme dávat postupně, nicméně jsou a budou vždy ty nejvyšší. Bez medaile by bylo mistrovství světa neúspěch.