Reprezentace

Mistryně světa Němcová unkončila reprezentační kariéru! Chci předávat zkušenosti mladým hráčkám

Po červnovém mistrovství světa žen v Košicích přišla ženská hokejbalová reprezentace o zkušenou obránkyni. Svoji reprezentační kariéru totiž ve čtyřiadvaceti letech ukončila Kateřina Němcová.

Nohy budu ještě desítky let potřebovat

Po červnovém šampionátu jste definitivně ukončila svoji hokejbalovou kariéru. Ve čtyřiadvaceti letech je to brzy, jaké byly důvody Vašeho rozhodnutí?

Ano, je to brzy. Důvodů bylo více, ale nejhlavnější důvody byly ze zdravotní stránky. Už nějakou dobu mě trápí bolest kolen a nechtěla jsem to už dále pokoušet vzhledem ke svému zaměstnání apod. A také kvůli zaměstnání, kdy máme směny v měsíci různě, to bylo občas dost komplikované skloubit.

Problémy s koleny jste měla dlouho, jak těžké nakonec bylo udělat rozhodnutí definitivně skončit?

Rozhodnutí bylo hodně těžké, ale zvítězil zdravý rozum, a taky fakt o tom, že ty nohy budu ještě desítky let potřebovat (smích).

V Pardubicích jste vybojovaly titul mistryň světa, je to pro Vás ten nejemotivnější moment, který si budete ze své hokejbalové kariéry pamatovat? Nebo budete vzpomínat ještě na něco jiného?

Vyhrát titul mistryň světa na domácí půdě je snad to nejkrásnější, co může člověk ve své sportovní kariéře zažít, ale díky hokejbalu mám spousty zážitků, na které budu dlouho a velice ráda vzpomínat.

Rozloučila jste se bronzovou medailí z MS v Košicích, se zlatou by se asi loučilo lépe… Co tomu na Slovensku chybělo?

Se zlatou by se loučilo určitě lépe (smích). Ale vše dopadlo tak, jak nejspíš mělo. Důležité je, že se medaile domů přivezla. Co tomu chybělo, těžko říct.

Hokejbalem jste žila spoustu let, nechybí Vám to nyní?

Určitě mi to chybí, ale po domluvě s panem Palou (trenér Karviné a sekretář klubu pozn.red.) chodím alespoň jednou za týden trénovat tady u nás v Karviné. Když mi to práce dovolí, tak si jdu s klukama občas zahrát i zápas za muže B.

Chci se více věnovat svému osobnímu životu

Objevila jste se jako trenérka u reprezentace hráček do 16 let, je to alespoň malá náplast za to, že od hokejbalu neodcházíte úplně?

Ano, je to pro mě další obrovská výzva a chtěla bych touto cestou předat své zkušenosti mladým hráčkám.

Během let, co jste se hokejbalu věnovala, se ženský hokejbal v České republice značně posunul, máme podle Vašeho názoru dost šikovných hráček, které můžou zalepit volná místa v reprezentaci?

Ženský hokejbal v ČR jde hodně dopředu a já věřím, že se podaří vychovat další hráčky, které budou velkým přínosem pro český hokejbal a českou reprezentaci.

Dokázala jste v hokejbalu vše, co jste si přála, nebo to naopak Vaše přání překonalo?

Hokejbal mi ukázal svět, možnosti a touhu nikdy nic nevzdat. A ano, díky tomu to maximálně překročilo mé očekávání.

Jaké jsou teď Vaše životní plány?

Chci si dodělat vysokou školu, abych se mohla kariérně posunout ve své práci. Dále se chci usadit a věnovat se teď více svému osobnímu životu.