Reprezentace

Utkání s Velkou Británií bylo třešničkou na dortu, potěšilo trenéra dívek U16 Grebeníčka

Stejně jako v loňském roce i v tom letošním si na Světovém poháru zahrály hráčky z nižší kategorie. Nastoupily proti poslednímu celku Světového poháru, kterým byl výběr Velké Británie do 18 let a dokázaly nad ním zvítězit 6:1!

Nervozita neměla dlouho místo

Týden před utkáním v rámci Světového poháru jste se s dívkami zúčastnili Turnaje krajských výběrů, byla to pro vás dobrá prověrka před mezinárodním utkáním?

Turnaj krajských výběrů v Opočně bereme jako finální akci sezony. Utkání s Velkou Británií byla spíš taková třešnička na dortu. Turnaj byl pro holky velmi náročný a ukázal nám, na čem musí dále pracovat. Rád bych uvítal více takových náročných turnajů s chlapci, neboť pokud se chtějí holky v hokejbale zlepšovat, je potřeba, aby hrály co nejvíc takových utkání s chlapci.

Bylo něco, co bylo potřeba změnit, co bylo největším problémem dívek na tomto turnaji?

Pokud chceme vyjmenovat problémy, tak jimi byla určitě hra v obranném pásmu, samotný přechod do útoku, ale nejvíc viditelným bylo zakončení.

Na turnaji se vám nedařilo příliš střelecky, v rámci pěti zápasů jste vstřelili pouze dvě branky. Proti Britkám vám jich tam spadlo hned šest! Čím to bylo?

Zakončení samozřejmě bylo největším problémem na turnaji v Opočně a holky to ví. Byly od nás poučeny, ať se zaměří ve svém osobním tréninku, nebo tréninku v klubech na střelbu a zakončení. V utkání s Británií to tam holkám napadalo a troufnu si říci, že to bylo i tím, že utkání nebylo tak náročné. Častá střelba a tlak do brány, k tomu jsme holky nabádaly už na turnaji a v utkání s Velkou Británií rovněž. Dokázaly využít zkušenosti z předchozích utkání s kluky. Šly si za svým cílem vyhrát a bylo to na nich znát zejména od druhé třetiny.

Dovolím si tvrdit, že všechny hráčky čekal první takovýto velký zápas, byly před ním nervózní?

Některé holky hrály již loni v Přerově proti Velké Británii a ostatní holky v kabině podržely. Nervozita tam jistě u některých byla, ale panuje u nás velmi dobrá a silná parta a nervozita neměla dlouho místo (úsměv).

Co vy sami jste od tohoto zápasu očekávali?

Hlavně jsme chtěli, ať holky po turnaji neblázní a dají si zkraje týdne odpočinek od tréninku a doléčí šrámy a drobná zranění před utkáním. Já osobně utkání Velké Británie na Světovém poháru sledoval na stream přenosech a věděl, co máme od soupeřek čekat. Věděl jsem, že pokud holky zdravě nahecujeme a udržíme tempo hry, tak vyhrajeme.

Šestnáctileté hokejbalistky povolily o dva roky starším Britkám jen 8 střel!

Hodí se poděkování holkám, jak zápas odmakaly

Výhra nad o dva roky staršími hráčkami se asi cení, je to tak?

Určitě cení a je pro nás motivací do další práce. Oproti loňskému utkání nebylo tak náročné, tak možná to o něčem svědčí (smích). Ale hlavně se zde hodí poděkování holkám, jak zápas odmakaly a zvládly.

Vítězství 6:1 nad Velkou Británií... Jsou však nějaké věci, s nimiž jste nebyli spokojeni a víte, že na nich u této kategorie budete muset zapracovat?

Pokud je otázka směřována k utkání, tak naše hra byla koukatelná paradoxně až někdy v polovině utkání. První třetinu jsme paradoxně vyhráli 3:0, ale po prvním velmi šťastném gólu holky přestaly hrát a přizpůsobily se místy agresivní hře soupeřek. Kdyby nebylo dvou individuálních akcí, bylo by skóre po první třetině jiné. Od druhé třetiny holky zlepšily pohyb a bylo to vidět i na projevené hře. Škoda inkasovaného gólu, ale vyplynulo to ze situace, kdy nás Britky výjimečně přečíslily a dokázaly toho využít.

A co se týče celkového projevu kategorie U16?

Nejpalčivější, nechci psát problémy, ale spíše chyby u této kategorie jsem zmínil výše. Snažíme se na reprezentačních kempech nad tím pracovat, ale my hráčky vidíme párkrát za rok. Holky mnohé dovedou zlepšit v osobním tréninku, ale nejvíc jim dá kvalitní příprava a hlavně utkání v chlapeckých soutěžích. Utkání s chlapci by mělo v této věkové kategorii dostat vždy přednost před Ligou žen, neboť v budoucnu jistě chceme dále vozit nejcennější medaile z MS a dokázat to jde jen tvrdou přípravou. Chtěl bych poděkovat trenérům v klubech. Vím jak je to mnohdy náročné trénovat mládež, ale u holek, které vídáme na reprezentačních srazech, vidíme jen posun vpřed. Budu rád, když budou mít ve svém týmu velké herní vytížení a zastávat náročné a důležité role.

Je pro dívky tento zápas velkou motivací do budoucna, makat na sobě, aby si takovýchto zápasů zahrály více?

Já věřím, že ano. Před každým turnajem, nebo utkáním jim připomínáme, jaký dres mají na sobě. Atmosféra takového utkání a dění okolo musí zapůsobit na každého a na samotné hráčky bezpochyby. Jistě to je i odměna a motivace pro rodiče, kteří si zaslouží takového poděkování.