CROSSDOCK Extraliga

Patnáctiletý Macháček vystřelil Letohradu v zápase kola premiérovým gólem bod

V sobotu 14.4. se v zápase předposledního kola CROSSDOCK Extraligy objevil ve zdecimované sestavě Letohradu teprve patnáctiletý forvard Michal Macháček. Ten nastoupil do svého druhého klání v nejvyšší mužské soutěži a vyrovnávacím gólem proti Ústí nad Labem poslal zápas do nájezdů.

Druhý zápas v seniorské nejvyšší soutěži a první gól! V zápase kola CROSSDOCK Extraligy za stavu 1:2 v neprospěch letohradských jelenů proti ústecké Elbě vyrovnával Michal Macháček na 2:2 a poslal tak duel do nájezdů. „Měl jsem obrovskou radost a byl jsem vážně šťastný,“ rozplýval se po utkání Michal Macháček. „Ke gólu došlo tak, že Jirka Krejsa se napřahoval na modré čáře, tak jsem šel do brány clonit, Jirka vystřelil mimo branku a odrazilo se to ke mně a gólman byl u tyčky, tak jsem si to potáhl na bekhend a poslal to do branky,“ popsal svoji trefu patnáctiletý talent.

Macháček svůj první duel odehrál na podzim proti Plzni, proti níž si připsal první kanadský bod za asistenci, teď pokračoval pro Letohrad důležitou premiérovou brankou, to je na 15 let slušný počin. Není z toho trochu jako v „Jiříkově vidění“, i když si na hřišti počínal jako zkušený mazák?„Jsem z toho hodně nadšený a spoluhráči mi vážně hodně pomohli,“děkuje Macháček svým zkušenějším souputníkům.

Utkání proti ústecké Elbě odehrál v první útočné formaci místo absentujícího profesionálního hokejisty Zdeňka Krále. Po boku kapitána Davida Halbrštáta a reprezentačního útočníka Ondřeje Luxe vytvořil údernou trojici, jež se v zápase těšila z nespočtu tutovek. „S klukama se mi hrálo vážně perfektně a co se týče hry, tak mi vždycky řekli, jak to sehrajeme nebo kam si mám stoupnou na vhazování a podobně,“ prozrazuje Michal Macháček.

Před nájezdem jsem věděl, co udělat

Jeleni své soupeře ze severu Čech po většinu duelu přehrávali především díky skvělému pohybu, za gólmanem Bandou několikrát zvonila branková konstrukce, ale i tak nakonec brali po důležitém utkání o první čtyřku pouze bod. „Byli jsme rozhodně lepší a měli jsme na výhru v základní hrací době. Nakonec nás mrzelo naše neproměňování šancí,“ mrzí talentovaného útočníka z Letohradu.

V utkání mezi Letohradem a Ústím nad Labem se hodně hrálo do těla a byly k vidění i šarvátky, v nichž se Michal Macháček také párkrát objevil. Nebál se tak značně statnějších dospěláků? „Zápas byl trošku vyhrocenější, ale to tak někdy je a z protihráčů jsem rozhodně měl určitý respekt, ale když už k nějaké takové situaci dojde, tak není moc čas přemýšlet nad tím, jestli do toho půjdu nebo ne,“ upozorňuje Michal Macháček.

Když zápas kola došel do nájezdů, tak ho trenéři poslali hned na první exekuci a technický nadaný útočník kličkou do forhendu vymetl levé horní víko ústecké svatyně. „Před nájezdem jsem věděl, co udělat a když to tam spadlo, tak jsem byl rád a doufal jsem, že nakonec urveme aspoň další bod navíc, ale nepovedlo se, a to tak někdy prostě je,“ nedělá si Macháček těžkou hlavu z porážky po samostatných stříleních.

Po Světovém poháru toužím dva roky. Chci ukázat, co ve mně je

Vytáhlý letohradský hokejbalista věkem stále patří do mladšího dorostu, avšak jistě touží po pokračování v seniorském extraligovém týmu, na něhož čeká za 14 dní play-off. Rozdíl mezi dorostem a seniorskou extraligou je ale enormní. „V áčku bych se chtěl rozhodně udržet a třeba i naskočit do play-off,“ přeje si Michal Macháček. „Rozdíl mezi dorostem a muži je obrovský. Už jen tak lehce procházet přes hráče nejde a je to o mnoho rychlejší a musíte strašně rychle přemýšlet co s míčkem,“vypočítává základní atributy rozdílů mezi dvěma kategoriemi.

Michal Macháček přes sezonu hraje ještě lední hokej, který společně s hokejbalem slušně kombinuje. „V této sezoně jsem nastupoval za tým HC Orli Lanškroun a vždy se snažím, aby to bylo mezi hokejem a hokejbalem nastejno,“ prozrazuje.

Na přelomu června a července se v Přerově a Zlíně koná Světový pohár hráčů do 16 let. Macháček je stále v širší třicetičlenné nominaci národního týmu, který se v základní skupině utká s Kanadou, USA, Švýcarském a Polskem. „Po tomto turnaji toužím už dva roky a doufám, že se na něj dostanu a budu moct ukázat, co ve mně je,“hlásí odhodlaně. Do finále postupují jen vítězové skupin, takže na české mladíky čeká hodně náročný turnaj. „Myslím, že turnaj bude mít tu největší hokejbalovou úroveň jakou to v této kategorii jen jde a náročné to bude rozhodně velmi,“ nepochybuje Macháček.