CROSSDOCK Extraliga

KOVO vyztužil další profesionální hokejista! Chci pomoci zachránit extraligu, hlásí Šmerha

Minulý víkend se v pražském extraligovém derby představil v dresu posledního pražského KOVA proti Kert Parku Tomáš Šmerha. Devatenáctiletý hokejový talent, který letos dostal vydatnou porci zápasů ve druhé nejvyšší soutěži za Slavii.

V 18. kole CROSSDOCK Extraligy jste poprvé nastoupil v dresu posledního KOVA a hned v derby proti mistrovskému Kert Parku. S čím jste vy osobně do tohoto zápasu šel a věděl jste něco o soupeři?

Kluci mi pomohli, nevěděl jsem vůbec co od toho čekat. Doteď jsem hrál jen pražskou ligu a Kert Park? Samozřejmě vím, že jsou první a mají kvalitní tým.

Jak se vlastně zrodila vaše spolupráce s KOVEM? Po Robinovi Malému jste se stal druhým hokejistou, který vyztužil kádr o záchranu se bijícího týmu…

Pan Skramužský mě viděl hrát a byl i na hokeji se podívat a poprosil mě, jestli bych šel pomoci KOVU, aby se právě udržela extraliga.

Nerad prohrávám, motivaci mám jasnou

Vraťme se k pražskému derby, v němž jste se asistencí podílel na gólu Tomáše Wintera. Potěšila vás tato situace a už si vás pokladník týmu našel? (úsměv)

Ani nevím, jak to padlo, šel jsem na buly a celou dobu jsem myslel, že mám míček někde v kalhotách a najednou se kluci začali radovat a určitě potěšilo, ale prohráli jsme… Pokladník si mě ještě nenašel a doufám, že nenajde. (smích)

Kert Parku jste se dotáhli ve druhé periodě na rozdíl jednoho gólu, co se ale stalo, že jste nakonec prohráli o tři branky?

Nevím, přestali jsme hrát to, co jsme hráli druhou třetinu a oni toho využili, ale neměli jsme i štěstí. Měl jsem šanci, kterou jsem nedal a oni hned z protiútoku dali gól, místo aby to bylo 4:3 tak to bylo 5:2, ale musíme se od tohoto výkonu odrazit.

Jak na vás působí tým KOVA? Je v něm cítit potenciál a chuť zachránit nejvyšší hokejbalovou soutěž? Je to pro vás osobně po konci hokejové sezony motivace?

Jo určitě, kluci chtějí bojovat a zachránit KOVO. Pro mě to je motivace, nerad prohrávám, spíš neumím prohrávat, takže motivace určitě je.

Hokejbalové reprezentaci bych se nebránil

Letos jste nastupoval za juniorku HC Slavia Praha. V 17 zápasech jste posbíral 28 kanadských bodů (18+10) a dokonce jste v 37 duelech (2+4) naskočil i do druhé nejvyšší mužské soutěže. Se sezonou tak panuje spokojenost, když jste dostal vydatnou šanci i v A týmu Slavie?

Určitě jsem spokojený, ale musím víc bodovat. Dal jsem jen dva góly, to je málo, doufám že příští sezona vyjde lépe.

Jste tedy očividně v 19 letech profesionálním hokejistou. Studujete ještě nebo se plně věnujete hokeji a jak vypadá váš běžný den během hokejové sezony?

Ještě studuji a normálně ráno v 9:00 sraz, od 10:00 trénink většinou hodinu, třeba kdo chce, může být na ledě déle. Pak máme posilovnu nebo se připravujeme individuálně a potom nějaké protažení. Když máme zápas, tak i společný oběd, když ne, tak já osobně si buď někam zajdu, nebo mám uvařeno doma a odpoledne mě čekají ještě nějaké aktivity.

Do 18 let jste pravidelně nastupoval i za mládežnické hokejové reprezentace. Nelákala by vás třeba i ta hokejbalová?

Určitě lákala a nebránil bych se, ale musím mít na to výkony a hrát dobře, abych tam byl k něčemu platný.

Jaký vztah máte k hokejbalu? Berete ho jako dobrou průpravu a trénink před hokejovou sezonou, respektive se udržování v kondici po sezoně?

Tak vztah k hokejbalu mám hlavně k Hanspaulce, za kterou hrál táta a já tam chodil od mala, za níž teď také hraji a jsme první. Je to určitě jiný pohyb, běhá se a radši budu běhat za balónkem než běhat někde na atletickém stadionu.