Reprezentace

Národní tým se chystá na první soustředění nového cyklu: Stálice i dravé mládí

Ještě před koncem roku 2019 došlo k odtajnění první nominace mužské reprezentace na soustředění v novém cyklu. Hlavní trenér Jiří Mašík se svými kolegy nominoval včetně čtyř brankářů více než třicet hráčů!

Brankáři

V brankovišti velká překvapení nenajdeme, v nominaci se objevují tři velmi známá jména. Petr Mikl z Kert Parku, Jan Šimara z Letohradu i David Stárek z Pardubic totiž tvořili brankářskou trojici na předchozím Mistrovství světa v Košicích. Čtvrtým do party je mladý brankář Petr Kráčina z Plzně, jenž má také zkušenosti z vrcholných akcí, na světovém šampionátu v roce 2015 v Zugu plnil roli trojky. Pokud se podíváme na statistiky v podzimní části, ze čtyřech nominovaných brankářů disponuje nejlepšími čísly Petr Mikl s průměrem 2,20 obdržených branek na zápas.

Obránci

Mezi obránci může příjemně překvapit jméno Františka Plimla z Kladna, který na juniorském Mistrovství světa 2016 v Sheffieldu plnil roli kapitána dvacítky. Poté stihl objet několik kempů seniorského národního týmu, pak ho však výrazně limitovala vážnější zranění. Sice nepatří k nejproduktivnějším zadákům, svou roli však zodpovědně plní jinde.

Přechod z dorostu měl sice Ondřej Novotný v nabitém kádru Pardubic velmi těžký, tvrdou prací si však stabilní místo v „áčku“ Autoskla vybojoval. Trenér Mašík má svého svěřence pod drobnohledem a jeho výkony, které mají stoupající tendenci, mu vysloužily velmi cennou nominaci na kemp mužské reprezentace, kterou může přidat ke zkušenostem s mládežnickými reprezentacemi.

Jedním ze dvou zástupců z Karviné je obránce Martin Vašek. Přestože Karviná nepatří k papírovým favoritům Extraligy, Vašek šanci ukázat se na kempu reprezentace dostane. Agilní hráč, kterého v uplynulých letech také potkalo nepříjemné zranění, je jedním ze základních stavebních kamenů slezského celku, přičemž každý zápas spolkne obrovskou porci minut, kterou stráví na hrací ploše. Přestože s pěti body z podzimní části nepatří k nejproduktivnějším, v útočném pásmu jej můžeme vidět poměrně často. Vašek na přípravných kempech reprezentace již pár účastí zapsal a největší mezinárodní úspěch zapsal v roce 2012 na juniorském mistrovství světa v Písku, kde s dvacítkou bral titul vicemistrů světa!

Šanci dostane také hradecký Vítek Fanderlík, jenž sice má zkušenost s mládežnickými reprezentacemi, mezi muži se však v rámci reprezentačního kempu představí vůbec poprvé. V týmovém bodování se po podzimní části s bilancí 2 góly a 9 asistencí vlezl do TOP 5. Fanderlík patřil k oporám na památném mistrovství světa hráčů do 20 let v roce 2018 v Kanadě, kde se svými souputníky slavil po dlouhých 16 letech pro Českou republiku juniorský titul mistrů světa!

Útočníci

Zkušenosti s juniorskými reprezentacemi má také zástupce kladenských rysů David Šrámek, pro kterého ani v kategorii mužů nepůjde o premiéru. Rychlonohý útočník, jenž v únoru oslaví 26. narozeniny, patří v celku Kladna k produktivnějším hráčům a jeho jméno se v nominaci rozhodně objevuje zaslouženě.

Oblíbenec fanoušků a kometa podzimní části právě probíhající sezóny Jiří Tomáš se také vysněné nominace dočkal. Jednadvacetiletý ústecký útočník během uplynulých měsíců hned dvakrát vyhrál fanouškovskou anketu o Pastee nejlepšího hráče měsíce v jednom z rozhovorů přiznal, že mužská reprezentace je jedním z jeho cílů. Proč na jednom z kempů tohoto forvarda při jeho současné produktivitě nezkusit?

Snad všemi možnými mládežnickými reprezentacemi, toho času zejména pod vedením hlavního trenéra Milana Maršnera, prošel Jan Kovářík z Dobřan. Ten vždy patřil k produktivním plejerům, což prozatím dokazuje i v této sezóně, kdy v kádru extraligového nováčka sbírá téměř bod na zápas!

Podle vlastních slov potřeboval změnu, a tak před začátkem probíhající sezóny přestoupil z Mostu do Ústí, aby sbíral bod na zápas a byl jedním z nejslušnějších hráčů svého týmu. Tady nemůže být řeč o nikom jiném než Vladimíru Bačákovi, který menšími reprezentačními zkušenostmi oplývá. Bačák se nechal v předsezónním rozhovoru mimo jiné slyšet, že další účast na reprezentačním kempu, resp. větší akci, je pro něho velkým cílem. Šanci prokázat své kvality rozhodně mít bude.

Párkrát se na reprezentační akci představit měl šanci také Marek Chytrý, další zástupce severočeského hokejbalu, konkrétně mosteckého. Dlouholetá opora tamního klubu momentálně alespoň mírně zachraňuje situaci, která se pro Most vůbec nevyvíjí dobře. I přes předposlední příčku v tabulce si Chytrý drží průměr jednoho kanadského bodu na zápas a pozvánka je jistě zasloužená.

Těžko vybírat mezi útočníky další jména, vždyť všichni další hráči mají zkušenosti z Mistrovství světa! Vybíráme tak podle nás jedno z nejzvučnějších jmen, "veterána", co se nejen reprezentačních zkušeností týče, a to Martina Kručka. Útočník Kert Parku nám jistě toto označení odpustí, rozhodně se nejedná o narážku na věk, nýbrž na zmiňované zkušenosti. Vždyť Kručkovi mnozí mladší hráči v zápase koukají na záda. Nicméně v jeho bohaté kariéře dokázal posbírat, co se dalo. Chybět nebude ani v dalším začínajícím cyklu, který je přípravou pro MS v roce 2021.