Reprezentace

Česká juniorská dominance na přípravě v Žilině. Čtyři zápasy se rovnaly čtyřem výhrám!

O první prosincové sobotě české juniorské výběry do osmnácti a dvaceti let nabraly směr Žilina, kde se v místní sportovní hale utkaly se stejně starými výběry slovenských borců. Na programu tak byl vždy první dopolední duel, na který navázala odpolední odveta.

Osmnáctka proti slabému domácímu týmu dominovala

Mladší juniorský výběr České republiky přijel převážně s hráči, se kterými se představí i na letním světovém šampionátu ve Švýcarsku. To Slovensko svůj výběr pravděpodobně doplní o několik hokejistů a jejich představení v Žilině tak pro náš výběr nebylo příliš přínosným směrem do prověření defenzivy. Převážná část zápasů se totiž odehrávala v režii výběru Tomáše Semery. Češi byli neustále u míčku a nebylo divu, že v prvním zápase vedli po první třetině 2:0 po dvou brankách Kucharčíka. Když se pak ve druhé periodě prosadili ještě Jan Bečka, Jan Stromko, Tomáš Lhota a Jakub Rakovský, nebylo pochyb, že utkání dojde do hladkého konce, nakonec s výsledkem 6:0 pro Českou republiku.

I druhý zápas byl hlavně o Češích. Ti se dostali v první periodě opět do vedení o dvě branky, což zařídil Jaroslav Svoboda s Danielem Vanišem. Ve druhé části ale nejprve přišla oproti prvnímu utkání změna, za Slovensko snížil Šoka. To však hosty ještě více nakoplo, takže to po dalších trefách od Kopřivy, Kucharčíka, Jágra a Michala Macháčka bylo už 6:1! Slováci pak korigovali Križanem, ovšem Češi stále ukazovali svoji dominanci. Nakonec tak zvítězili dalším drtivým rozdílem, když konečný výsledek upravili na 9:2 ještě Vojtěch Moravec, Samuel Kucharčík a Tomáš Lhota.

Hlavní trenér U18 Tomáš Semera hodnotí přípravné zápasy:


Dvacítku trápily jen první třetiny, v útoku vévodila

I starší reprezentační výběr U20 kouče Tomáše Frimla nebyl směrem dozadu domácími příliš prověřený. Slovensko sice hrozilo v prvních třetinách obou zápasů, po zbytek utkání však zůstalo jen u náznaků šancí, protože jinak to byla naše dvacítka, která skórovala. V prvním zápase vedla v první třetině po brankách Filipa Faltuse a Jakuba Laurince 2:0, prostřední perioda byla však ještě o poznání lepší! Na střeleckou listinu se totiž postupně zapsal sedmnáctiletý Jan Čejka, znovu Filip Faltus, následně Pavel Gottfried, Vojtěch Bogdány, Vojtěch Novotný a Filip Macek. V tu chvíli svítilo na světelné tabuli skóre už 8:0! Slovensko se ve třetím pokračování zmohlo už jen na malou kosmetickou úpravu a jednou brankou snížil Petrás.

Začátek odvetného zápasu nejprve potvrdil to, že Slovensko náš výběr potrápilo vždy jen chvíli, a to, jak už bylo zmíněno, v první periodě. I ve druhém mači se totiž dostali Češi do vedení, tentokrát se prosadil výstavní ranou pod pravé horní víko slovenské svatyně Jaroslav Procházka. Ale hned po vhazování vyrovnal zpět na 1:1 Sahul. Do první přestávky však zásluhou Pavla Gottfrieda ve vlastním oslabení Češi zase vedli. A od druhé třetiny už byl zápas opět převážně o nich, respektive o jejich ofenzivě. Během druhé patnáctiminutovky se prosadil dvakrát Jakub Laurinc a také Nicolas Langr s Matyášem Malechou. Když navíc hned ze začátku poslední třetiny přidal sedmou branku do slovenské sítě Vojtěch Novotný, bylo o další výhře rozhodnuto.

Hlavní trenér U20 Tomáš Friml hodnotí přípravné zápasy: