Reprezentace

Jsem rád, že MS Masters 2020 bude právě v Českých Budějovicích, říká Přemysl Horák

V příštím roce čeká hokejbalovou veřejnost jedna opravdu povedená mega-akce! V Českých Budějovicích se uskuteční Mistrovství světa v hokejbale v kategorii Masters.

Pane Horáku, tato akce jistě potřebuje důkladnou organizaci. Jak dlouho před startem MS je potřeba šampionát organizovat?

MS 2020 Masters, které se bude konat právě v Českých Budějovicích, ve městě sportu, potřebuje již nyní důkladnou organizaci a přípravy. Museli jsme prioritně oslovit Město České Budějovice a Jihočeský kraj a seznámit je s touto velkolepou akcí, která se bude u nás konat. Byl jsem velice překvapen z jejich reakce a podpora největších partnerů mě velmi potěšila. Do Českých Budějovic patří i výborné PIVO Budvar a proto dalším hlavním partnerem bude právě Budějovický Budvar, se kterým jsem v kontaktu bez jakýchkoliv problémů, velmi přispěje na tuto hokejbalovou akci konanou právě v českobudějovické Budvar aréně.

Dalším důležitým faktorem pro konání Světového šampionátu je i Generální partner, kterým se stala společnost OIG POWER pod vedením MUDr. Martina Kuby. Této podpory si velmi vážíme, neboť právě takto by měly českobudějovické firmy pomáhat sportům a to nejen olympijským a preferovaným.

Na organizaci MS pracujeme s Ondrou Průšou již od dubna a každý se ptá, proč tak brzo? Odpověď je jasná, Budějovice a Jihočeský kraj bude v době konání a v době před a po hostit další evropské a světové akce a sehnat ubytování bude velkým oříškem. V současné době máme pro sportovce a jejich příznivce ubytování a stravu zajištěné, a to převážně v centru nebo okolí Českých Budějovic.

Závěrem musím shrnout, že jsme připraveni začít pracovat na přípravě organizačních pracovníků a těšit se na další tiskovou konferenci, která by se měla uskutečnit v měsíci září.

Největším tahákem zřejmě bude patron turnaje Jaroslav Pouzar, jak se ,,upekla“ spolupráce s hráčem, který hrál i v NHL?

Jarda je sportovec srdcem i duší, když jsem mu zavolal, tak se chtěl okamžitě sejít a plácli jsme si. Dlouhá léta chodil podporovat a fandit hokejbalovému mužstvu HC Pekárenská, který měl ve svých řadách právě hokejová jména. A jak tvrdil, jednou si šel zahrát, a to bylo naposled, protože zjistil, že v hokejbale se musí běhat (smích). S Jardou jsem v kontaktu a informuji ho o dalším průběhu a je vždy hodně zvědavý, kdo přijede, kolik bude mužstev a pak přijde jeho kroucení hlavou se slovy ,,to snad není možné, že se bude hrát na hokejovém hřišti". Pořád mu to nejde do hlavy, že ten hokejbal šel takto kupředu, a že ti hráči jsou někdy i více fyzicky vyspělí než hokejisté.

Na jaké země se tedy můžeme na mistrovství světa těšit?

Prozatím nemáme oficiálně žádné nahlášené týmy, o tom by měl určitě vědět předseda svazu Martin Komárek, ale již předběžně můžeme počítat s Kanadou, USA, Bermudy, Portugalskem, Itálií, Řeckem, představí se tu samozřejmě hokejbalová velmoc Slovensko a pořádající Česká republika. Další jednání se vede s týmy jako Švýcarsko, Rakousko, Haiti, Finsko... Toto vše bude rozhodnutí hokejbalového svazu, kdo se přihlásí. Potom to stejně může být jinak, protože o akci v Českých Budějovicích je opravdu velký zájem. Dle mého názoru ale maximální kapacita týmů bude 16. Jelikož slavíme 30 let od založení, tak účast dle mého názoru bude velkolepá a sport jako BENDY se vrátí zpět mezi paneláky nejen v Českých Budějovicích, ale věřím, že i v celém Jihočeském kraji.

Co všechno obnáší organizace takové akce a jak je těžké reprezentace z různých koutů světa dostat na toto mistrovství?

Osobně jsem nic takového nepořádal a mohu říct, že to zabere opravdu hodně času, a to je mistrovství až za 11 měsíců. Hlavní kostra MS 2020 je připravena a zbývá už jenom začít řešit detailní organizační věci spojené právě s tím nejnáročnějším: doprovodné akce, pořadatelská služba, přeprava hráčů a funkcionářů a další… To bude opravdu tvrdý oříšek. Proto právě budeme apelovat na širokou veřejnost z řad hráčů hokejbalu, ale i ostatních, aby se hlásili na pomoci s organizací. Bude to velká pomoc, za kterou předem děkujeme!

Závěrem chci všechny ubezpečit, že máme hlavní partnery, generálního partnera, mediální partnery a Patrona akce, a to byl ten první a nejtěžší krok k tomu, abychom si s Ondrou Průšou řekli: ,,Hele, ono to má cenu a podpora od těchto všech bude na místě.“ Vše určitě bude fungovat, protože budeme mít za sebou podporu Magistrátu města České Budějovice a Jihočeského kraje, a to je to nejdůležitější.

Jsem velmi rád, že ISBHf dala souhlas pořádat MS Masters právě v Českých Budějovicích, kde hokejbal byl oficiálně založen a první krůčky udělal Vladimír Hnilička, který bohužel již není mezi námi a celé MS bude právě pro něj.