CROSSDOCK Extraliga

KOVO Praha se chce do třetice vyhnout play-out a spoléhat na týmové výkony

Dalším celkem, který působí v CCM Extralize a netrpělivě vyhlíží start nového ročníku, je TJ KOVO Praha. Hráči z hlavního města ČR se chtějí do třetice všeho dobrého vyhnout bojům o záchranu.

Musíme udržet koncentraci po celý zápas! velí nový kouč Tomáš Herstus

Nový ročník CCM Extraligy se nezadržitelně blíží. Jak zatím probíhá vaše příprava a jste s ní, co se týče docházky a nasazení hráčů, spokojený?

Začali jsem trénovat koncem července. S docházkou některých jedinců nejsem spokojený. Jádro týmu ale odtrénovalo v perfektním nasazení.

Minulý ročník se KOVO muselo v extralize opět po roce zachraňovat. S jakými cíli budete vstupovat do nadcházející sezony?

Chceme se soustředit sami na sebe tak, abychom udrželi koncentrovaně odehrát celé zápasy. Je důležité se zachránit dřív než v posledním kole, jako tomu bylo v předchozích sezonách. Půjdeme zápas od zápasu!

Prodělal váš tým oproti loňskému ročníku nějaké změny a získali jste posily?

Snažíme se rozšířit kádr o další hráče z Prahy a okolí. Případně o hráče, kteří půjdou do Prahy studovat. Jednání finišuji před začátkem sezony. Nerad však prozrazuji něco, co není definitivně dohodnuto.

Už dlouho se mluví o tom, že hřiště na Palmovce nesplňuje všechny extraligové parametry. Budete zde i nadále působit?

Hřiště na Palmovce neodpovídá předpisům. Na výjimku zde budeme působit nadále. Vše co se zde děje okolo hřiště mě nepřijde adekvátní. V hokejové extralize mají kluby také výjimky, jako například Litvínov nebo Mladá Boleslav. Nikdo na ně netlačí tak, jako Svazové orgány na nás. Jen pro připomenutí, Palmovka patřila do valné hromady svazu, který do areálu léta neinvestoval.

Budete na vedení týmu sám, nebo máte nějakého trenérského asistenta? A vybíral jste si realizační tým sám?

Na vedení týmu nebudu sám. Jedna z podmínek, abych tým převzal, byla vytvoření realizačního týmu. Vedoucím mužstva je Honza Kovařík - zkušený funkcionář a vedoucí. Na střídačce budu společně s Markem Tymešem, bývalým hráčem Kova, jenž v minulosti trénoval v nižších soutěžích.

Určitě jste sledoval, jak se vašemu týmu dařilo v předcházejících sezonách. Co chcete v jeho hře nejvíce změnit?

Některé zápasy jsme ztratili chvilkovou nekoncentrovaností a neproměňováním přesilových her. Na tyto věci se určitě zaměříme hned na začátku sezony.

Už máte jasno o kapitánovi týmu respektive lídrovi a proč?

Na turnaj do Strašecí se těšíme. Stačí říznout reprezentaci a obhájíme titul, směje se Miroslav Strejček

Nový ročník CCM extraligy je za dveřmi. Jak zatím probíhá vaše příprava a jste s ní, co se týče tréninků a nasazení vašich spoluhráčů spokojený?

Příprava zatím probíhá tak, jako každý rok v tuhle dobu v potu a slz (smích). Jedeme teď klasický dril v podobě nabírání fyzické kondice, kterou hráči moc nemilují. Víme ale, že to k tomu patří a bez pořádné přípravy se extraligový tým dnes neobejde. Jinak ten kdo chodí, dře a už i nějaké omdlévací stavy se tu objevily (smích). Účast by mohla být občas vyšší, ale vzhledem k dovoleným, prázdninám a letním měsícům je celkem dobrá.

Minulou sezonu se KOVO muselo v extralize zachraňovat. Jaké jsou vaše cíle pro nadcházející ročník?

Cíl je jediný. Za každou cenu se chceme vyhnout baráži a vzhledem k účastníkům to znamená postoupit do play-off!

Je něco, na čem musíte rapidně zapracovat, aby se vám do třetice vyhnuly souboje v play-out?

Jedním slovem vše. Největší bota nás ale tlačí v hlavách hráčů a ve vyrovnanosti výkonů. Když hlavně tyhle dvě věci zlepšíme, tak věřím, že ten další krůček v podobě postupu do play-off pak uděláme.

Na čem si váš celek zakládá? Máte dobrý týmový duch?

To kdybych věděl (smích). Opravdu na tohle odpovědět neumím. Náš tým bych přirovnal ke dnům v týdnu. Každý den v týdnu je jiný a přesně tak bych definoval náš tým. Tudíž naše silná stránka je každý den jiná (smích). Vím ale co nám hodně chybí a to je vítězná mentalita. V kabině všechno funguje tak, jak má. Legrácky, pošťuchování, švihání ručníkem a tak (smích).

Čím to, že ale pak přijde například matný výkon?

Když přijde zápas a je potřeba ho něčím zlomit na naší stranu, tak to většinou dopadne opačně. Chybí tu hlad po úspěchu a urvat vítězství za každou cenu. Pořád mi přijde, že většina z nás si jde zahrát hokejbálek a výsledek je pro nás nedůležitý. To je ale špatně. „Vyprdět“ se můžeš jít do pražské ligy, ale v extralize musíš pro vítězství udělat všechno, co je v tvých silách. Když každý do jednoho v zápase vyprodukuje svůj stoprocentní výkon, výsledky se dostaví! Musíme jen správně nastavit hlavy a ono to půjde.

Minulý ročník se vám povedl úchvatný vstup do sezony. Posléze ale přišly dost nevyrovnané výkony. Cítíte se být oproti předešlým ročníkům poučeni?

To je pravda. Udělali jsme 6 bodů ze dvou zápasu a vypadalo to idylicky. Pak se nám ale nepovedl zápas myslím s Letohradem a vrátilo se to do těch samých kolejí z minulého ročníku. Věřím však, že nás to už poučilo a tenhle rok pro nás bude průlomový. Když samozřejmě zlepšíme aspekty, které jsem již zmiňoval.

Rok co rok se v rámci přípravy účastníte silně obsazeného turnaje v Novém Strašecí. Pomáhá vám dostat se do formy?

Do Strašecí se jako každý rok nesmírně těšíme. Jsou to první zápasy v začínající sezoně proti kvalitním týmům a i parta se utuží. Co se ale týče dostávání se na tomhle turnaji do formy, tak asi víte, jak jsme dopadli minulý rok. Ačkoli jsme turnaj vyhráli, tak jsme stejně hráli play-out. Kdyby se to tudíž obrátilo, asi by to nikomu nevadilo. Samozřejmě se jedeme pokusit obhájit a uděláme proto všechno. Vždyť vlastně jen teoreticky stačí dvakrát říznout reprezentaci a je to! (burácivý smích)