CROSSDOCK Extraliga

Přípravy nového ročníku jdou do finále! Popisuje je místopředseda svazu Hušek

Do zahájení nové sezony zbývá něco přes týden - již v pátek 2. září se rozběhne nejvyšší soutěž v ČR předehrávkou Kladno - Rakovník, o den později svá utkání odehrají ostatní týmy CCM Extraligy a v neděli pak startuje i 1. NHbL.

Zbývá dokončit několik posledních kontrol hřišť

Jsou z pohledu svazu všechny soutěže řádně nachystány na start nového ročníku 2016/17?

V současné době jsou všechny soutěže připraveny, jednotlivé zápasy jsou rozlosovány a ukončeno je i připomínkové řízení k termínové listině. Ještě tento týden budou data předána do tiskárny, brožura Rozpis soutěží bude vytisknuta a distribuována klubům a ostatním složkám v 35. týdnu.

Je něco, na co se ještě v rámci příprav musíte zaměřit?

Zbývá dokončit několik posledních kontrol hřišť, při kterých je prodloužena nebo změněna jejich licence. Podmínkou je odstranění zjištěných závad a nedostatků, vesměs drobného charakteru, do stanoveného termínu. U několika hřišť byla licence pozastavena pro závažnější nedostatky a kontrola se musí zopakovat. Pokud byly zjištěny závažnější odchylky od stanovené normy licence pro utkání CCM Extraligy je zpracován tzv. „Individuální plán rozvoje hřiště“, v němž jsou stanoveny postupné kroky včetně dílčích termínů pro jejich odstranění.

O jaké závady například jde?

Jedná se o doplnění druhých dvířek hráčských lavic, přesunutí boxu pomocných rozhodčích a trestných lavic proti hráčským lavicím, úpravy zázemí hřišť, odsazení nosných sloupků ochranných sítí za brankami od mantinelu apod. Tyto nedostatky nebudou tedy odstraněny do začátku letošního ročníku, neboť ve většině případů vyžadují investice a podporu majitele/provozovatele hřiště, obecních zastupitelstev, popř. sponzorů. V tomto bude nápomocen i ČMSHb. Individuálně byl také klubům stanoven minimální počet pořadatelů dle místních podmínek jednotlivých stadiónů a hřišť – kluby ještě obdrží jednotnou vestu pro hlavního pořadatele.

Svaz poskytl klubům materiální podporu ve výši bezmála půl miliónu korun!

Českomoravský svaz hokejbalu se před každým ročníkem musí zaměřit na několik věcí, aby jednotlivé soutěže mohly otevřít své brány. Kluby se navíc ze strany svazu dočkávají značné materiální podpory. „Před začátkem sezony byly klubům zdarma poskytnuty hokejbalové míčky a formuláře zápisů o utkání podle stanoveného klíče. Míčky jako podpora talentované mládeži - čím více má klub mládežnických družstev, tím více míčků dostane, zápisy jsou přiděleny podle počtu domácích utkání,“ vysvětluje místopředseda ČMSHb Milan Hušek.

Celková částka za tyto dvě komodity se rozhodně nepohybuje v nijak malých číslech. „Objem materiální podpory dosáhne bezmála půl miliónu korun – míčky v hodnotě 480.525 Kč a zápisy v hodnotě 5.125 Kč. Navíc svaz dotuje míčky, které si kluby objednají a koupí nad rámec této podpory, částkou 25 Kč za každý kus. Celkově se tak jedná o nezanedbatelnou částku pro obě strany,“ má jasno místopředseda ČMSHb.

Chtěli jsme, aby Třinec v kategorii mužů pokračoval. Jednali jsme i s generálním partnerem klubu

Vraťme se k situaci kolem Třince, u které se vyrojila řada všelijakých informací o jeho konci v CCM Extralize. Mohl byste situaci objasnit?

Tento klub nebyl přijat do CCM Extraligy pro nesplnění podmínek Standardu extraligových klubů v oblasti HCM. Třinci byla z rozhodnutí svazu poskytnuta práva k účasti ve druhé nejvyšší soutěži, která tento klub sám nevyužil a chtěl je dále postoupit, což ale regule nedovolují. Nový ročník soutěží tak byl připraven a rozlosován bez účasti tohoto klubu v kategorii mužů.

Proběhla s Třincem nějaká jednání?

Během procesu připomínkového řízení proběhla další jednání se zástupcem klubu a následně i se zástupcem generálního partnera, firmou Enviform. Protože jsme chtěli, aby tento klub pokračoval v činnosti v kategorii mužů - vzhledem k jeho tradici a také proto, že není žádoucí další pokles aktivních klubů v regionu – nabídli jsme mu předběžně spolu s předsedou svazu možnost dodatečného přihlášení se do 1. NHbL.

Za jakých podmínek by se mohl Třinec dodatečně účastnit druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku?

Podmínkou by byl souhlas předsednictva a také většinový souhlas účastníků 1. NHbL, neboť by to znamenalo změnu herního formátu, nové rozlosování i nový termínový kalendář. STK oba dokumenty připravila a rovněž byl připraven dopis klubům, který situaci vysvětloval a přikláněl se k podpoření tohoto kroku. HBC Enviform Třinec však tuto nabídku nevyužil, takže celý proces změny 1. NHbL byl zastaven dříve, než se úplně rozběhl a tento klub se nakonec rozhodl činnost mužů v soutěžích ČMSHb ukončit. Průvodním znakem takového rozhodnutí ale je problematika případného budoucího zájmu klubu o opětovné přihlášení se do soutěží ČMSHb.

Chtěl byste něco říci závěrem před začátkem nezadržitelně se blížící sezony 2016/17?

Chtěl bych popřát všem klubům a jejich týmům hodně úspěchů v nové sezoně, aby se jejich hráčům vyhýbala zranění, aby všichni dosahovali co nejlepších výsledků a aby celý ročník proběhl bez mimořádných událostí. Dále bych si přál, aby si na zápasy našlo cestu co nejvíce diváků, kteří budou odcházet s dobrými pocity a se spoustou sportovních zážitků. Věřím, že nově nastavená pravidla pro organizaci utkání a mediální podporu nejvyšší soutěže tomu napomohou.