CROSSDOCK Extraliga

Plzeň chce útočit na čelo. Hráči jsou hladoví po úspěchu, zní od trenéra

Loňské vyřazení plzeňských hokejbalistů v semifinále play-off stále bolí. Mužstvo změnilo trenéra, odešlo několik kvalitních obránců, i přesto je ale připraveno se poprat o přední příčky CCM Extraligy.

Jedním z pilířů plzeňského útoku by měl být, zejména díky svým zkušenostem, Ondřej Kejř. Forvard, mimo jiné i mistr světa z Plzně v roku 2009, nasbíral v loňské sezoně vinou zranění v základní části ze čtyř zápasů pouhé dva body, dalších pět následně přidal ve vyřazovacích bojích. V semifinále Plzeň nestačila na vicemistra z Kladna, i přesto Ondřej Kejř zhodnotil loňský ročník jako úspěšný: „Byla to suprová sezona. Podařilo se nám vyhrát základní část, kde jsme pouze dvakrát našli přemožitele. Třetí místo v play-off lze také hodnotit jako úspěch,“ zavzpomínal na loňský ročník právě forvard plzeňského týmu.

Ondřeje Kejře v loňském ročníku potkalo zranění, které ho vyřadilo na většinu sezony, nyní doufá v daleko povedenější rok. „Doufám, že už je to za mnou. Cítím se výborně a jsem kompletně připraven,“ ujišťuje chvíli před startem CCM Extraligy, v jejíž prvním kole Plzeň přivítá daleké Sudoměřice.

Pod novým trenérem budou Plzeňští znovu pomýšlet na příčky nejvyšší. „S týmem chceme postoupit do play-off z co možná nejlepší pozice. To znamená být do čtvrtého místa a pak se uvidí,“ nastiňuje plány na nový ročník Ondřej Kejř a dodává: „Máme nového kouče, nové hráče, je to velká změna. Uvidíme, jak se s tím popasujeme. Časem se ukáže.“

Trenér Michal Edl: Věříme v boje o čelo tabulky

Na úvod rozhovoru se podívejme na vaší přípravu, kterou jste s týmem absolvovali. Jak jste spokojen s výsledky a průběhem přípravného období?

Myslím si, že spokojený být mohu, ale každý ví, že nikdy to nemůže být ideální. Hráči tréninkové dávky zvládají, je na nich vidět, že se chtějí pořádně připravit. Co se týče hry, na konci srpna jsme odehráli dva přípravné zápasy. V Rakovníku jsme s Kert Parkem prohráli 2:6 a tam jsem s předvedenou hrou nebyl vůbec spokojen. Ve druhém případě jsme přehráli Olymp Jindřichův Hradec v poměru 11:7. Je to ale soupeř z nižší soutěže, takže to pro nás není moc velké měřítko. Příprava byla na můj vkus příliš krátká, protože hned o dvou víkendech jsem kvůli reprezentačním srazům neměl kompletní tým k dispozici.

Vy jste dlouhou dobu působil v týmu Plzně jako hráč, nyní jste přešel na lavičku. Jak se s novou pozicí sžíváte?

Složitě (usměje se). Situace to není snadná, ale je to pro nás nejlepší varianta, pokud chceme zachovat klubovou kontinuitu. Na lavičce v následujícím ročníku nebudu sám, vytvořili jsme trenérský tým. Připojí se ke mně bývalý spoluhráč Honza Beránek, se kterým jsem v Plzni zažil hodně úspěchů a minul týden nás doplnil ještě bývalý hokejbalista Luděk Polívka. Sestavili jsme tým trenérů, který se bude snažit udržet mužstvo v horních patrech tabulky.

Jak je na tom Plzeň po letní pauze po stránce změn v hráčském kádru?

V tuto chvíli máme mužstvo doplněno o hráče z vlastních mládežnických zdrojů, konkrétně ze staršího dorostu o ročníky narození 1996. Navíc s námi stále na zkoušku trénují dva hráči z Litic a Blatné, stále ještě nejsme rozhodnuti, zda s týmem zůstanou či nikoliv. Mají poslední dva tréninky na to, aby se ukázali.

A co ztráty v mužstvu?

Co se týče odchodů, byla pro nás letošní letní pauza citelná. Ztratili jsme čtyři kvalitní a hlavně zkušené obránce. Kromě mě odešli Adam Vágner, Petr Zeman a reprezentační bek Michal Slanec. Pokaždé měli vedle sebe mladšího hráče, nyní je obrana poměrně hodně nezkušená, ale věřím, že i přes tento drobný nedostatek sezónu zvládneme na výbornou.

Na závěr nemůže přijít jiná otázka, jaké jsou plzeňské ambice na následující sezonu?

V tuto chvíli chci mít postupné cíle. Myslím, že stále máme v hlavě vyřazení s Kladnem, náš tým musíme posílit zejména po mentální stránce. Chceme na tom výrazně zapracovat. Cítím z hráčů, že jsou hladoví po úspěchu a myslím si, že je to v našich silách i přesto, že týmy kolem nás více posílily a my spíše oslabili.