CROSSDOCK Extraliga

Petr Novák se v Hradci přesouvá na lavičku. Konec kariéry ale ještě nehlásím! upozorňuje

Petr Novák, bývalý reprezentační kapitán a držitel titulu mistra světa z roku 2009 v Plzni, se v nadcházející sezoně na hřišti zřejmě už neobjeví. Respektive alespoň ne v takové míře, jako tomu bylo minulé roky.

Petře, jestli mám dobré informace, tak jste se po mnoha letech na hřišti přesunul na lavičku, je to tak?

Dá se to tak říci, myslím si, že pokud nenastane v Hradci nějaký stav nouze, tak nadcházející sezonu už strávím na lavičce.

To mi neříkejte, že vydržíte celou sezonu pouze v pozici asistenta, skutečně vás už diváci neuvidí v hradeckém dresu přímo na place?

Ono to je teď složitější, jednak na tom nejsem nyní zdravotně úplně v pořádku, abych mohl vůbec nastoupit. A pak věc druhá, a to je ta, že máme v přípravě dostatek hráčů, kteří budou na hřišti lepší než já. Takže se do toho teď nepohrnu, ale jak říkám, pokud by se razantně zlepšilo moje zdraví a my jsme měli těch hráčů nějak málo, tak se ještě k návratu na hřiště nebráním. Jinými slovy, konec vyhlašovat nechci, protože není jisté, že se na place ještě neukážu.

Naznačil jste nové hráče, kdo se tedy v kádru Pirátů objeví?

Jsou to hráči, převážně, navrátilci. Na druhou stranu nám ale hodně hráčů zase skončilo. Takže jsme to zaplnili i klukama z dorostu a tři jména zkoušíme ještě z pardubického Svítkova. A poté kluci, kteří se vrací. Miloš Pekárek, který si na jeden rok odskočil na Kert, poté Pepa Krejčík, který byl zase rok v Anglii a nyní by se měl vrátit. Pak také Kuba Svoboda, ten zase hostoval v Přelouči a také Tomáš Jiřík, ten měl minulý rok hostování v Autosklu.

Jak jste si v realizačním týmu rozdělili letní práci, kdo tvořil tréninky a podobně?

Především zde zůstává hlavní trenér Karel Kania a já bych mu měl být při sezoně spíše po ruce, a to jako nějaký asistent. Ovšem bude to on, který bude rozhodovat jako hlavní. Snažili jsme se tedy ve třech, ještě společně s Honzou Bacovským, který má už zkušenosti s fyzickou přípravou, vytvořit takový letní plán, aby byl co nejkvalitnější.

V jaké části se příprava nachází, přeci jenom už v sobotu startuje nový ročník…

Podstatě je u konce a už se připravujeme na úvodní kolo, které hrajeme v Ústí nad Labem. My jsme teď měli soustředění, kterým vyvrcholila letní příprava. V té jsme se připravovali, jak se říká, na suchu. Tréninky jsme tak strávili i na ovále a chodili jsme také do crossfitové tělocvičny, kde jsme zase měli speciálnější tréninky. No a jak už jsem říkal, víkend nazpět jsme měli třídenní soustředění na horách. Teď v sobotu jsme pak byli v Pardubicích si zahrát přátelák s Autosklem a také s Letohradem. Tento týden nás čekají tři tréninky, a to samozřejmě už přímo na hřišti.

Snažili jsme se klukům vyčistit hlavy a dám tým zase dohromady

Na to trochu naváži a zeptám se, jak intenzivní byly naopak tréninky právě o probírané letní přípravě?

To bylo podobné, takže třikrát týdně. Ale musím zmínit, že řada hráčů, kteří si uvědomili, že na tom nebyli úplně fyzicky dobře, tak co jsem slyšel a i viděl, si ještě po společných trénincích sami přidávali. To je v extraligové pauze určitě potřeba.

Minulá sezona se Hradci vůbec nepovedla, baráž ale i s vámi v sestavě nakonec zvládl. Co ale udělat pro to, aby už takový ročník, kde to bylo na hraně, nepřišel?

(usměje se) Myslím, že to bylo hodně na hraně. Možná v Karviné pět minut před koncem zápasu to bylo až za hranou. Každopádně jsme to nakonec dokázali zvládnout a je to pro nás veliké ponaučení. Zažili jsme to poprvé a oproti play-off to je pochopitelně úplně něco jiného. V baráži, když se vám nepovede zápas, tak to už hrozí sestupem. Kdežto ve čtvrtfinále nebo semifinále to už takové není. Tam sice také může skončit sezona, ale ještě defacto nějakým úspěchem, že jste se dostali alespoň do vyřazovací části. My jsme si v minulé sezoně vyzkoušeli něco, co už připustit nechceme. Jsem strašně rád, že jsme to zvládli a udrželi jsme extraligu. Myslím, že to mohla být přelomová sezona. Měnili se trenéři a hráči odcházeli a další zase přicházeli. Zrovna se to tak sešlo, že už po podzimu byla naděje dost malá, my jsme ale ještě dokázali zmobilizovat síly a ustát to.

Jak na vás působil tým z psychického hlediska? Muselo se něco změnit?

Během letní přípravy, kterou hodnotíme dobře, jsme museli tak také trochu změnit právě atmosféru v týmu. Ta minulý rok nebyla ideální, snažili jsme se klukům vyčistit hlavy a dám tým zase dohromady. To je pro nás nejdůležitější, Hradec totiž nikdy nevyhrál zápas nějakou vyzrálostí a profesorskou zkušeností, nebo herní převahou, ale naopak ty body ze zápasů vybojoval, a to chceme také určitě do budoucna změnit. Tým však bude mladý, takže kluci musí být hlavně klidní a nebláznit, když přijdou nějaké prohry. Postupně se jim budeme snažit vštěpovat systém, který chceme, aby začali hrát. Pevně věřím, že se o to letos poperou, aby se té baráži vyhnuli!

Závěrečná otázka, v červnu 2017 se, pro vás v sousedním městě v Pardubicích, uskuteční mistroství světa v hokejbale, v jaké pozici se tam objevíte vy osobně?

Doufám, nebo spíše určitě budu na místě alespoň jako klasický divák. Snad tam strávím co nejvíce času, protože to bude nějaký vrchol jedné sportovní etapy. Když to u nás bylo naposledy v roce 2009 v Plzni, tak to byly opravdu krásné dva týdny. Jak už jsem říkal, nejpravděpodobnější moje pozice bude divácká, ale pokud se nic výrazného nestane, tak jsem se trochu předběžně dohodl s Tomášem Jílkem z ČT sport. Mohl bych se tak nějakých zápasů zúčastnit jako spolukomentátor, na což se samozřejmě velice těším!