1. liga

Jindřichohradecký Olymp od začátku naděluje

Po dlouhé letní pauze a velkých změnách v organizaci soutěže se o víkendu opět rozjela 1. národní liga. Kvůli novému rozdělení na západní a východní skupinu opustily českou část soutěže tradiční účastníci pardubický Svítkov, Ježci z Heřmanova Městce a Jestřábi z Přelouče.

Ti v novém ročníku budou měřit síly se soupeři z východu republiky. I díky tomu je v letošní tabulce hned pět nováčků. A už první kolo západní skupiny naznačilo, že je na co se těšit.

Drtivý nástup předvedli hlavně hráči Olympu Jindřichův Hradec. Nejdříve si doma jednoznačně 7:1 poradili s nejlepším týmem základní části v uplynulé sezóně Novým Strašecím, o den později vyprovodili se stejným přídělem z jižních Čech i pražskou Hostivař. S plným šestibodovým ziskem a se skóre 14:2 se tak po prvním hracím víkendu rázně usadili na čele.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Nové Strašecí 7:1 (4:0,0:0,3:1)

Nové Strašecí na jihu Čech nezvládlo úvod zápasu. Po čtyřech chybách hosté čtyřikrát inkasovali a Hradec si výhru už pohodlně uhlídal. Skóre otevíral domácí Landkammer a už po dvaadvaceti sekundách přišel druhý gól po střele Adama od půlky hřiště, který hosty hodně nalomil. I tak si ale vytvořili řadu nadějných příležitostí, vylámali si ale zuby na domácím gólmanovi. Jedinou trefu Bubáků zaznamenal v poslední třetině kanonýr Průša, Olymp však nakonec navýšil až na šestibrankový rozdíl.

Střely: 34:30, vyloučení: 10:6, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Hostivař 7:1 (1:1,1:0,5:0)

V neděli se v Jindřichově Hradci hrál dvě třetiny vyrovnaný zápas. Domácí šli do vedení už po sedmaosmdesáti vteřinách, v 9. minutě ale bylo vyrovnáno a Pražané měli i další šance. Jenže Olymp v druhé třetině získal vedení zpět a v závěru soupeře deklasoval. Tři minuty před koncem už vedl 5:1, šestý gól přidal 12 sekund před koncem a ani to nebylo vše – ještě 5 vteřin před závěrečným hvizdem stihli domácí navýšit na konečných 7:1. "Chyběla nám přihrávka, rychlost, důraz. To mělo za následek rychlé vedení domácích. Naštěstí nás inkasovaný gól probudil a po zbytek třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem. Pomohlo i vyrovnání po spolupráci dvou posil z prvního útoku. Ve druhé třetině jsme inkasovali zbytečný gól, nicméně jsme hráli stále vyrovnanou partii. Bohužel přišla třetí třetina a místo našeho obratu se do tlaku dostal soupeř. Ten závěr ovládl po všech stránkách a zaslouženě vyhrál,“ komentoval nedělní výkon Hostivaře nový trenér Václav Manert. Ten nebyl spokojený hlavně s hrou útočníků a zklamala ho i disciplína týmu.

Střely: 45:23, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

SK Ďáblové Praha - HBC Pento Most B 7:0 (1:0,2:0,4:0)

Velmi jistě vstoupil do nového ročníku i loňský finalista – Ďáblové Praha. Rezerva mosteckého Penta v oslabené sestavě a s několika mladými ligovými nováčky nedokázala v Praze ani jednou střelecky uspět, naopak sedmkrát inkasovala. Hlavně poslední tetina byla od domácích vynikající, nastřílet zvládli hned čtyři góly. Čisté konto si na úvod sezóny připsal brankář Ďáblů Jiří Žežulík.

Střely: 31:12, vyloučení: 4:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

TJ Tatran Třemošná - Jungle Fever Kladno 4:0 (0:0,2:0,2:0)

Na příliš časté vylučování doplatili hráči Jungle Fever Kladno v Třemošné. Za fauly pykali během zápasu hned dvanáctkrát. Po bezbrankové úvodní patnáctiminutovce už nedokázali vzdorovat přesilovkám domácích, v oslabení dostali tři branky, jednu pak za rovnovážného počtu hráčů na hřišti.

Střely: 46:31, vyloučení: 5:12, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0

TJ Plzeň - Litice - HBC ALPIQ Kladno B 2:3 ss (0:1,1:1,1:0)

V souboji nováčků hostily Litice béčko kladenského ALPIQu a hrál se hodně vyrovnaný zápas. Domácím se podařilo v závěrečné třetině smazat jednobrankový náskok Kladna a o vítězi rozhodovala až samostatná střílení. V nich byli šťastnější hosté a brali tak bod navíc. „Domácí byli v zápase o něco lepší, vytvořili si vyloženější šance, několikrát nás zamkli v našem obranném pásmu, ale buď je zradila střelecká muška, nebo spíš naráželi na vynikajícího Kolíska v naší brance. Jemu bych připsal naše vítězství v nájezdech. Chtěli jsme alespoň bodík, protože nám chybělo 5 hráčů základní sestavy a díky brankáři můžeme být maximálně spokojeni," komentoval kouč Kladna Zbyněk Kotek.

Střely: 26:21, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

TJ Kovo Praha - SK HBC CSKA Karlovy Vary 4:3 ss (1:1,1:1,1:1)

Podobně vyrovnaný byl i další vzájemný duel nováčků národky v prvním kole. Pražské Kovo, které spadlo z extraligy, hostilo nedávného účastníka oblastní ligy CSKA Karlovy Vary a celý zápas se s ním přetahovalo o výsledek. Domácí začali o něco lépe, jenže Vary hned z prvního kontru otevřely skóre. Vyrovnání přišlo záhy a v podobném duchu se nesl celý zbytek utkání. I v Praze musely přetahovanou rozhodnout až nájezdy. Favorit nakonec bral dva body. „Domácí měli většinu utkání převahu, ale nám se dařilo skórovat z brejků a Kovo tak muselo celý zápas dotahovat jednobrankové manko. Díky domácími neproměněné vyložené šanci v poslední minutě jsme vybojovali bod, se kterým jsme spokojeni,“ hodnotil první letošní utkání CSKA vedoucí mužstva Pavel Divíšek.

Střely: 24:16, vyloučení: 6:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Nové Strašecí 3:4 ss (1:1,1:2,1:0)

A do třetice dospěl do samostatných střílení i duel v Suchdole nad Lužnicí. Další nováček letošního ročníku doma srdnatě vzdoroval Novému Strašecí. I díky dvěma využitým přesilovkám dokázal po 45 minutách vybojovat bod za remízu, druhý bod si ale odvezli hosté, když jediný nájezd v rozstřelu proměnil Sýkora. „Nebylo to herně špatné, ale totálně jsme propadli v přesilovkách a v koncovce vůbec. Máme na čem pracovat v trénincích. Za bojovnost a vydřený první bod bych ale klukům chtěl poděkovat,“ říkal kouč domácích Stanislav Landa.

Střely: 20:26, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:1

SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Hostivař 2:4 (0:2,1:1,1:1)

Už v sobotu Suchdol v premiéře ve druhé nejvyšší soutěži podlehla po slušném výkonu Hostivaři o dvě branky 2:4, když domácím utekla hlavně první třetina. „Výkon byl na první zápas slušný. Škoda neproměňování šancí. Nepovedla se nám první třetina a hlavně hra čtyři na čtyři, tam jsme to totálně pokazili,“ hledal důvod porážky trenér Suchdola Stanislav Landa. Spokojený nebyl ani kouč hostů. „Zápas proti nováčkovi soutěže jsme začali ve velkém tempu. Bohužel jsme po pár minutách zařadili na nižší rychlostní stupeň a soupeř se rychle vrátil do hry. Po našich rychlých brankách jsme místo převahy opět spíše nechali hrát soupeře. Ten se ukázal jako technicky zdatný a díky našim chybám v obraně měl i šance. Vyrovnání jsme naštěstí nedovolili a po dalších gólech zápas vyhráli. V zápase jsem nebyl spokojen s obrannou hrou týmu, v tom vidím naši velkou slabinu,“ přiznal trenér Pražanů Václav Manert.

Střely: 26:24, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0