1. liga

Takhle vysoko jsme určitě nehleděli, netají trenér Tygrů Roman Hnátek

Sport vedle vítězů přináší i poražené, kteří zaslouží také ocenit. HBC Tygři Mladá Boleslav totiž prošla z předkola play off až do finále 1. Ligy. Tam si však titul uzmula Vlčí smečka Ústí nad Labem. Jak Roman Hnátek hodnotí celou sezónu a play off z pohledu Středočechů?

Říkali jsme si, že by bylo hezké projít zase o krůček dále

Trenére, řekl byste před sezónou, že postoupíte z předkola do finále? (smích) To je krásný počin, co říkáte?

Takhle vysoko jsme určitě nehleděli. Pořád jsme nováček soutěže, jednalo se o naši druhou sezónu po postupu. K 1. Lize, ve které je spousta kvalitních a etablovaných mužstev, stále přistupujeme s pokorou. Říkali jsme si, že by bylo hezké projít zase o krůček dále než loni. Tedy postoupit přes čtvrtfinále.

Jak moc strnitá ale byla celá sezóna z pohledu Tygrů? Asi jste si nepředstavovali, že skončíte až na 9. místě po základní části. Sezóna byla letos vyrovnaná.

Chtěli jsme se pohybovat v klidném středu tabulky. Odešel nám ale Tomáš Lhota do Švýcarska, prakticky jsme přišli o nejproduktivnějšího hráče a pevnou součást prvního útoku a přesilovkové formace. Sešlo se více dalších faktorů, které základní část výrazně ovlivnily. Například dlouhodobé zranění brankáře a dalších hráčů, na které jsme chtěli sázet. I díky tomu byl vstup do soutěže z naší strany katastrofální, soupiska se s každým zápasem tenčila a dostali jsme se do spirály neuspokojivých výsledků, což ovlivnilo i náladu v týmu. Po hororovém zápasu v Blatné jsme si sedli a museli si promluvit o tom, jak budeme pokračovat. Změnili jsme přístup a doplnili tým o další hráče, abychom sezónu vůbec byli schopni nějak důstojně dokončit. Vše jsme kombinovali tak, aby přišli hráči, kteří bez problémů zapadnou do kabiny, jelikož tohle je faktor, na který v Boleslavi hodně sázíme. Deváté místo po základní části nakonec tedy bereme všemi deseti. Až do posledního kola jsme museli bojovat o vyřazovací boje, a právě to nás možná i zocelilo pro další bitvy, které nás čekaly dál. Když se na sezónu dívám s odstupem, opravdu byla velmi vyrovnaná.

V play off jste ale našli fazónu. Prošli jste skrze nebezpečné předkolo, kde jste vyřadili Kelty z Berouna. Co tuto sérii rozhodlo?

Rozhodlo první vyrovnané utkání na hřišti soupeře. Zápas došel až do prodloužení, které rozhodla branka na hraně pravidel, což ale korespondovalo s předchozím řízením třetí třetiny a prodloužení. Pro nás to bylo obrovské povzbuzení a pro soupeře rána, odvetu jsme si už pohlídali. S Kelty se velice dobře známe, ve 2. Lize jsme spolu dlouhá léta soupeřili o čelo tabulky a zápasy s nimi jsou vždycky kvalitní a plné emocí. Už je to takové malé středočeské derby.

Roman Hnátek (vpravo) dovedl Tygry k titulu vicemistrů 1. Ligy. Podívá se s nimi někdy do Extraligy, Zdroj fotky: HBC Tygři Mladá Boleslav.

Ve všech fázích play off nám pomohla i skvělá atmosféra na stadiónech

Co vás poté zdobilo ve vyřazovací části? Našli jste recept na jihočeský Suchdol nad Lužnicí, či loňského vicemistra z Blatné. Co stálo za vyřazením těchto papírových favoritů?

Tým a týmové pojetí hry. Jsem rád, že jsem měl tu čest být součástí právě tohoto mužstva. Kdybyste mohli vidět, jak po každém zápase hráči vypadali. Samá modřina od míčků a pohmožděniny, krvavé rány. Hráče zdobila obrovská vůle a obětavost, mají tygří srdce. Chtěli jsme to asi o trochu více než soupeři. Možná i díky tomu, že se nám základní část soutěže nepovedla a chtěli jsme ukázat, že máme na víc. Ve všech fázích play off nám pomohla i skvělá atmosféra na stadiónech. Suchdol i Blatná jsou známé tím, že chodí lidi a tvoří bouřlivou atmosféru, což samozřejmě pomáhá všem na hřišti. Nenechá vás to vypustit jediný míček. A naši fanoušci nezůstali pozadu a nenechali se zahanbit. Za to jim patří velký dík.

Ve finále jste se nakonec střetli s Vlčí smečkou, která na domácí půdě letos excelovala. Co podle Vás rozhodlo celou finálovou sérii? Můžete nám ji prosím přiblížit?

Těch faktorů bylo více, ale nepovedla se nám první dvě utkání. Možná jsme trochu podlehli uspokojení a po úspěšných sériích s prvními dvěma celky. Mysleli jsme si, že to půjde stejně hladce. Vlčí smečka nás za to nekompromisně potrestala, každou šanci proměňovala a my naopak těžce hledali cestu k soupeřově brance. Není třeba chodit kolem horké kaše. Ústí bylo zkrátka nad naše síly, předčilo nás ve všech ohledech a vyhrálo zaslouženě.

Poslední otázka zamíří k budoucnosti Tygrů. Vlčí smečka má právo na postup do CROSSDOCK Extraligy, když nepřijme, budou práva nabídnuta vicemistrům. Jak to máte v klubu nastavené?

V tuhle chvíli se jedná o zbytečné spekulace, nechceme se k tomu upínat. Právo postupu si vybojovala Smečka, my to ctíme a přihlašujeme se do 1. Ligy. Pokud by nám místenka do nejvyšší soutěže byla nabídnuta, určitě bychom o tom přemýšleli. Extraliga by se do Mladé Boleslavi, která z pohledu pamětníků historicky bývala hokejbalovou baštou, vrátila po více než dvaceti letech a byla by to příležitost, jaká neleží na stole každý den. Míček je ale na straně vítěze soutěže a svazu.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13
HBC Malenovice
18 43:114 6