1. liga

O finalistech rozhodnou až páté zápasy

Olympu z Jindřichova Hradce i pražským Ďáblům se v semifinále daří trápit papírové favority. Oba celky už byly na domácí půdě hodně blízko postupu, Heřmanův Městec i Nové Strašecí ale jejich první mečboly odvrátily a o letošních finalistech tak musí rozhodnout až páté zápasy.

HBC Nové Strašecí – SK Ďáblové Praha – stav série 2:2

24.04. Nové Strašecí - Ďáblové Praha 5:3 (0:1,1:0,4:2)

25.04. Nové Strašecí - Ďáblové Praha 0:2 (0:0,0:1,0:1)

Za nerozhodného stavu se stěhovala série do Prahy a Ďáblové doma potvrdili, že na Bubáky mají. Ve třetím zápase uhráli těsné vítězství a o den později byli hodně blízko postupu. V nájezdech si ale nakonec Nové Strašecí vydřelo šanci, rozhodující duel se bude hrát na jejich půdě v Kocourek Aréně. Bubáci si po roce opět prodloužili semifinále na pět zápasů, loni ale nakonec přenechali finále Ježkům z Heřmanova Městce.

01.05. Ďáblové Praha - Nové Strašecí 2:1 (0:1,0:0,2:0)

Hosté do zápasu v Praze vlétli a starali se o tempo. Ve 12. minutě šli dokonce do vedení, když kouzlo v minulém utkání nepřekonaného Tomáše v brance Paražanů zlomil Wittmayer. Hubený náskok Bubáci drželi 20 minut, přestože měli šance, navýšit se jim ho nepovedlo. A tak nastoupili opět dobře takticky hrající Ďáblové. V úvodu třetí třetiny jim vyšel rychlý výpad, Jelínek uklidil odražený balonek za brankáře hostí Šnobla. Zaskočený tým Nového Strašecí nedokázal reagovat a brzy přišel další úder – pět minut po svém prvním zásahu se znovu prosadil Jelínek a otočil skóre. Hosté zkusili v závěru odvolat gólmana, ale Tomáš už zůstal nepřekonán.

Branky: 32. Jelínek (Košely), 37. Jelínek (Tomeček, Šimon) – 12. Wittmayer (Sýkora, Černý). Vyloučení: 7:6, bez využití Střely na branku: 27:26.

02.05. Ďáblové Praha - Nové Strašecí 4:5 ss (1:0,0:2,3:2)

Nastartovaní Ďáblové měli v neděli velkou šanci sérii ukončit. Už ve 4. minutě trestal vyloučení Průši úspěšnou dorážkou Bureš. Na další branku se čekalo do poloviny základní hrací doby. Ve druhé části se často vylučovalo a rozkouskovaná hra svědčila hostům. Díky dvěma zásahům Lva Nové Strašecí před druhou pauzou otočilo. Na konci druhé části putoval předčasně do šaten domácí Košely, takže Bubáci dostali pětiminutovou početní výhodu. Během ní šli Ďáblové dokonce do tří a hostům se v úvodu třetí třetiny povedlo odskočit na dvoubrankový rozdíl. Infarktový závěr odstartovala 38. minuta, kdy domácí Pavlíček snížil. Kritické chvíle pro Nové Strašecí přišly o dvě minuty později. Vrábel nejdříve vyrovnal a už 8 vteřin poté domácí díky parádní trefě Pavlíčka vedli. Pražané byli 5 minut od postupu, ale Bubáci se nevzdali. Sýkora v čase 41:51 v přesilovce srovnal dalekonosnou střelou, která prošla Tomášovi mezi betony. Ďáblové byli ještě jednou blízko, když v závěru měli dvojnásobnou početní výhodu. Gól ale nepadl a prodlužovalo se. Už v nastavení zase sahali po výhře hosté, kteří dostali za úmyslné posunutí branky výhodu trestného střílení. Gengel neuspěl, o to úspěšnější byli Bubáci v nájezdech po skončení prodloužení. Rozhodujícím zásahem dovršil hattrick Lev a odstěhoval sérii zpět do Nového Strašecí.

Branky: 4. Bureš (Vrábel), 38. Pavlíček (Šimon), 40. Vrábel (Kočka), 40. Pavlíček (Klepetko) – 21. Lev (Wittmayer), 27. Lev (Gengel), 32. Němec (Průša), 42. Sýkora (Surák), rozhodující nájezd Lev. Vyloučení: 8:11, navíc Košely trest ve hře – Wittmayer 10 minut, využití: 2:2 Střely na branku: 46:51.

Ježci Heřmanův Městec – TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec – stav série 2:2

24.04. Ježci Heřmanův Městec - Olymp Jindřichův Hradec 3:4 (1:1,1:2,1:1)

25.04. Ježci Heřmanův Městec - Olymp Jindřichův Hradec 4:2 (0:0,3:1,1:1)

Olymp zaskočil Ježky hned v prvním zápase na jejich půdě a na jih Čech si vezl nadějný stav, který v domácím prostředí ještě vyšperkoval. Pak ale Heřmanův Městec zabojoval a díky výborné poslední třetině čtvrtého zápasu sérii prodloužil. I druhé semifinále se tak bude rozhodovat v pátém zápase.

01.05. Olymp Jindřichův Hradec - Ježci Heřmanův Městec 6:3 (3:0,0:1,3:2)

Jindřichův Hradec doma začal výtečně. V první třetině vládl, což gólově potvrdili postupně Hembera v přesilovce, Supek a Majerik. Ježky, kteří kvůli extraligovým povinnostem postrádali oporu Mašíka, jakoby nakopl až osobní trest za nepřiměřenou slovní reakci jejich náhradního gólmana Mence, dvě a půl minuty před koncem druhé části snižoval Kišš. Hosté pak měli parádní úvod třetí třetiny, Sýkorovi stačilo 21 vteřin, aby využil zmatku po vhazování a snížil na jednobrankový rozdíl. Jenže Olymp se bleskově otřepal a vyrovnání nedovolil, 48 vteřin po snížení dával na 4:2 Dalík a čtyři minuty na to přidal pátý zásah domácích Marko. Pět minut před koncem zkusil ještě dramatizaci Jindřich, definitivní slovo ale měli domácí, do prázdné branky při power play Ježků dal šestý gól výborný Hembera.

Branky: 3:12 Hembera (Slanina) PP, 9:56 Supek (Slanina), 12:46 Majerik, 31:09 Dalík, 35:40 Marko (Dalík, Matějka), 44:46 Hembera EN - 27:30 Kišš (Kopecký) PP, 30:21 Sýkora (Mlejnek), 39:46 Jindřich (Sýkora, Waber). Střely: 39:24, vyloučení: 8:4, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:0.

02.05. Olymp Jindřichův Hradec - Ježci Heřmanův Městec 1:4 (0:0,1:1,0:3)

Hodně žhavé posily vyslali Ježci do čtvrtého zápasu o bytí a nebytí. Na pomoc jim narukovali čerství vítězové hokejové extraligy Jan Kolář a Daniel Rákos. Naopak domácí museli sestavu slepovat. Posílení Ježci šli do vedení, i když se na gól kvůli opatrné hře z obou stran čekalo dlouhých 17 minut. Na vedoucí branku hostů Olymp odpověděl už za tři minuty v přesilovce . I podruhé tak hráči odcházeli do šaten za nerozhodného stavu a nervozita narůstala. Poslední část však měla ježčí režii, a to i díky dál řídnoucí sestavě Olympu. Waber svým druhým zásahem brzy vrátil vedení na stranu Heřmanova Městce, domácí pak pohrdli trestným střílením a závěrečná pětiminutovka díky dvěma trefám Hodra rozhodla o vítězi definitivně. Další dva body za přihrávky si připsala hvězda zápasu – Ondřej Waber.

Branky: 19:02 Landkammer (Slanina) PP - 16:40 Waber (Drenko), 31:23 Waber, 40:49 Hodr (Drenko, Waber), 42:45 Hodr (Waber). Střely: 40:39, vyloučení: 9:13, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.