1. liga

Obě semifinálové série nabízejí vyrovnaný boj

Favorité v prvních kolech semifinále ztratili. Asi nejžhavější kandidát na extraligovou baráž – Nové Strašecí – první zápas zlomil na svou stranu až v závěru a ve druhém utkání se dokonce nechal od pražských Ďáblů zaskočit a prohrál. Do Prahy se tak série stěhuje za stavu 1:1.

Stejně napínavé je i druhé semifinále mezi Ježky z Heřmanova Městce a jindřichohradeckým Olympem. Ten dokázal Ježky porazit díky gólu v závěrečné minutě hned v prvním utkání na jejich hřišti, ve druhém už na ně ale nestačil.

HBC Nové Strašecí – Ďáblové Praha – stav série 1:1

Pátý tým základní části dokázal uhrát jedno cenné vítězství na půdě favorizovaného Nového Strašecí. O další překvapení tak budou Ďáblové bojovat na domácím hřišti v Praze za stavu 1:1 na zápasy.

24.04. Nové Strašecí - Ďáblové Praha 5:3 (0:1,1:0,4:2)

Ďáblové dobře začali už sobotní duel. Opatrnou oťukávanou přerušila střela Kočky, kterou se hosté v 8. minutě dostali do vedení. Pražané slavili úspěch s obrannou taktikou a perfektní disciplínou a domácí se dlouho nedovedli prosadit. Vyrovnání přišlo až z hole Průšy na samotném konci druhé patnáctiminutovky. Rozhodující byl úvod třetí část, ve kterém motory domácích na šest minut naplno naskočily a Strašecí prolomilo taktiku hostí. O otočení vývoje se postaral už po 27 sekundách poslední třetiny Hořava a do 37. minuty vedli Bubáci už o tři branky. Ďáblové se ale nevzdali a i oni se vrhli úspěšně do útoku. Dvěma zásahy připravili drama, které definitivně rozuzlila až poslední minuta, kdy tlak hostů zlomil únik domácího Lva zakončený pátou brankou.

Branky: 37. a 45. Lev (na první Ryss a Průša), 28. Průša (Lev), 3. Hořava (Lev), 34. Wittmayer (Němec, Čížek) – 8. Kočka (Jelínek), 40. Bureš (Kočka, Vrábel), 43. Košely (Jelínek). Vyloučení: 5:1, bez využití. Střely na branku: 26:27.

25.04. Nové Strašecí - Ďáblové Praha 0:2 (0:0,0:1,0:1)

Agresivní hra Ďáblů s výbornou defenzivou zafungovala i v neděli – tentokrát stoprocentně. Na gól se čekalo skoro 21 minut. Když pak přišel, diváky příliš nepotěšil, jako první se opět trefili Pražané. Průša chyboval v přesilovce a Ďáblové otevírali skóre ve vlastním oslabení. Trenér Bubáků stáhl sestavu na dvě lajny, které nastěhovaly hru před branku hostů. Šance ale zůstávaly nevyužity. Zoufalé bušení domácích na bránu Ďáblů ukončil ranou z milosti Štěpánik, který v poslední minutě pečetil výhru pražského týmu. Strašecí tak poprvé v sezóně doma padlo, navíc poprvé za tři roky v soutěži nedalo na svém hřišti ani gól.

Branky: 21. Jelínek (Štěpánik), 45. Štěpánik (Klepetko). Vyloučení: 3:3, bez využití, v oslabení: 0:1 Střely na branku. 28:22.

Ježci Heřmanův Městec – HBC Olymp Jindřichův Hradec – stav série 1:1

Olympu v Heřmanově Městci výsledkově nevyšla jediná třetina. Hned v prvním zápase favorita přetlačil a slavil těsné vítězství, ve druhém duelu ale v prostřední části nabral dvoubrankové manko, které už nedohonil. I druhé semifinále je tak vyrovnané.

24.04. Ježci Heřmanův Městec – Olymp Jindřichův Hradec 3:4 (1:1,1:2,1:1)

Domácí vstoupili do série lépe, v prvním utkání šli do vedení už ve 4. minutě, když se prosadil nováček sestavy Ladislav Jindřich. Aktivní Olymp ale před pauzou stihl vyrovnat po zásahu Slaniny. Ježky gól do šatny nezaskočil a i druhou část zahájili gólem, když vedení tentokrát převzali v přesilovce po necelých dvou minutách hry. Jenže Jihočeši díky využité dvojnásobné početní výhodě znovu srovnali krok, navíc na vyrovnání nalepili po osmdesáti vteřinách i třetí branku a podruhé se šlo do šaten za výhodnějšího stavu pro aktivnější hosty. Domácí i potřetí otevírali gólový účet třetiny – ve 37. minutě střelou od modré vyrovnal opět v přesilovce Drenko. Necelou minutu před sirénou však Olymp přišel s rozhodujícím úderem – pohotovou střelou rozhodl o cenné a zasloužené výhře Plášil.

Branky: 03:25 Jindřich (Waber), 16:02 Sýkora (Mlejnek) PP, 36:21 Drenko (Matyáš) PP - 13:19 Slanina (Supek), 26:35 Adam (Plášil) PP, 27:55 Matějka (Kulik) PP, 44:08 Plášil (Kulik). Vyloučení: 8:8, Využití: 2:2. Střely na branku: 39:31.

25.04. Ježci Heřmanův Městec – Olymp Jindřichův Hradec 4:2 (0:0,3:1,1:1)

Druhý zápas se rozehrával opatrněji. Převahu sice měli rozjetí Jihočeši, první třetina však skončila bez branek. Ve druhé se hosté rychle prosadili i gólově a zdálo se, že je Olymp na koni. Jenže zbytek druhé části jindřichohradecký tým nezvládl. Ježci převzali otěže, tlačili se do útoku a po chybách v souhře soupeře nastříleli Olympu do druhé pauzy tři góly. Druhá část byla rozhodující. V poslední třetině Plášil svou druhou brankou v zápase snížil, když využil přesilovku 5 na 3 posílenou odvoláním gólmana, vyrovnání už ale bylo daleko. Pojistku pro domácí zajistil Waber střelou do opuštěné branky při dalším pokusu o power play Hradce.

Branky: 16:17 Mašík (Jindřich), 26:23 Waber, 27:55 Sýkora (Waber), 44:36 Waber (Pišta) - 15:23 Plášil, 43:35 Plášil (Čapek). Vyloučení: 8:5, Využití: 0:1, V oslabení 1:0 Střely na branku: 36:31.