1. liga

Výhru venku urvali jen Ďáblové

V režii domácích týmů byly první dva zápasy tří čtvrtfinálových sérií. I když Třemošná byla blízko, aby v Novém Strašecí alespoň jednou zvítězila, nakonec se to podařilo jen pražským Ďáblům v Mostě. Série rezervy Penta s Ďábly je tak vyrovnaná, ostatní favorité vedou 2:0.

Jsou jen jednu výhru od postupu do semifinále. Série se teď stěhují na půdu tabulkově slabších týmů, které budou chtít na domácí půdě ještě překvapit.

Nové Strašecí - Tatran Třemošná 5:2 (2:1,1:1,2:0)

Nové Strašecí - Tatran Třemošná 4:3 p (0:1,1:1,2:1)

Třemošná nastupovala v Novém Strašecí v roli jasného outsidera, nejlepší tým dosavadního průběhu sezóny ale notně potrápila. V prvním zápase ještě domácí plnili postavení favorita poměrně jednoznačně. Skóre otevřeli už ve 2. minutě, Tatran byl pod tlakem a fauloval. Oslabení ale ustál a udeřil, když brejk přesně zakončil kapitán hostů Škarecký. V úvodní části ale hosté nabídli Bubákům příliš přesilovek – v jedné z nich domácí opět převzali vedení. Ve druhé části ho ještě navýšili, jenže před druhou pauzou o zvýšený náskok stihli zase přijít, když snižoval Toman. Definitivní zlom zřejmě přinesla branka domácího Rysse na začátku třetí třetiny. Pojistku přidalo Nové Strašecí do prázdné brány při power play Třemošné.

Druhý zápas se pro Tatran vyvíjel lépe – Vodrážkova teč v přesilovce znamenala vedení hostů. Polovinu zápasu pak Třemošná zkušeně hlídala hubený náskok a domácí se nemohli dostat ke slovu. V půlce základní hrací doby navíc Škarecký dorazil míč do odkryté branky a hosté vedli dokonce 2:0. Středočeši se chytili až v závěru druhé třetiny, když se jim podařilo snížit dokonce v oslabení. Pro hosty to byl zřejmě hodně tvrdý zásah, protože hned ve 2. minutě třetí části dovolili domácím vyrovnat. Přetahovaná ale nekončila – za zády domácího gólmana Šnobla skončila lehká střela Bohuňovského. Nové Strašecí pak stáhlo sestavu na dvě lajny a hodně zatlačilo. Tlak nakonec vyvrcholil vytouženým srovnáním z hole Průši. A střelec Karel Průša pak ještě jednou ukázal, jakým je pro Bubáky pokladem – v prodloužení nejdříve trefil břevno a 64 vteřin před jeho koncem druhý zápas definitivně rozhodl.

Ježci Heřmanův Městec - Jestřábi Přelouč 4:1 (0:1,0:0,4:0)

Ježci Heřmanův Městec - Jestřábi Přelouč 4:1 (3:1,0:0,1:0)

Ježci z Heřmanova Městce vedou v sérii 2:0 po poměrně jednoznačných vítězstvích. Skóre z obou utkání dohromady je shodné jako ze vzájemného měření sil v posledním kole základní části, kdy Ježci vyhráli 8:2.

Hosté se v prvním zápase zamkli v obraně a podporováni jistým Bryknerem v bráně vyčkávali na chyby soupeře a šance z brejků. Navíc byli i důraznější. Taktika slavila úspěch, když Čapek dostal v první třetině Jestřáby do vedení, další protiútoky ale zůstaly bez využití. Bránilo se i v prostřední části a zlom tak přišel až v závěrečné patnáctiminutovce. Už v její první minutě se povedlo Heřmanovu Městci srovnat. Hosté pak byli častěji vylučováni a pod tlakem začali chybovat. Ježci tak měli snadnější cestu k obratu – nakonec během třetiny nastříleli 4 branky.

Druhý zápas měl úplně jiný vývoj, přestože skončil stejným výsledkem. Domácí už v 11. minutě vedli 3:0 a mohli se soustředit na bránění nadějného náskoku. Přelouč sice v závěru úvodní části snížila a blízko dalšímu gólu byla v úvodu poslední části, kdy přesilovková střela orazítkovala obě dvě tyče domácí brány, ale Ježci výhru udrželi. Nakonec znovu odskočili do tříbrankového rozdílu.

Olymp Jindřichův Hradec - Alfa Pardubice 5:2 (1:0,1:1,3:1)

Olymp Jindřichův Hradec - Alfa Pardubice 4:3 (2:0,2:1,0:2)

Nováčkovi soutěže vstup do prvního play off v 1. ČNHbL nevyšel. Domácí hráli disciplinovaně a od začátku byli lepší. Na konci 7. minuty šli do vedení a další jejich šance pochytal výborný Špaček v bráně Alfy. Jinak ale pardubickým chyběla kompaktnost a tah na branku. Na začátku druhé třetiny zvyšoval Olymp na 2:0 a až poté předvedl patřičný důraz hostující Merta, který snižoval na 2:1. Pardubická hra ožila, jenže nadšení ztlumil třetí gól domácích. Alfa ještě jednou snížila na rozdíl jediné branky, pak ale přišla hrubka a stačilo 8 vteřin, aby si Jindřichův Hradec vzal dvoubrankový náskok zpět. Laciný pátý gól dostala Alfa ve vlastní přesilové hře.

Do druhého zápasu Alfa nastoupila poučená a předvedla kvalitnější výkon. Přesto domácí před první pauzou vedli už o dvě branky. V prostřední části přišla asi zatím nejhezčí chvíle Pardubic ve čtvrtfinále, když pohlednou kombinaci snižoval Zemánek. Olymp ale hrál v pohodě a do druhé pauzy stihl reagovat dalšími dvěma trefami. Poslední část patřila Alfě, jenže nápor přišel pozdě a hosté tak už stihli jen snížit na konečných 4:3, třetí gól dávali tři vteřiny před sirénou.

Pento Most B - Ďáblové Praha 3:2 (0:1,1:0,2:1)

Pento Most B - Ďáblové Praha 0:4 (0:0,0:3,0:1)

Nejvyrovnanější souboj zatím nabízí série rezervy mosteckého Penta s pražskými Ďábly – tedy souboj čtvrtého s pátým celkem základní části. Hosté už v úvodním zápase sahali po výhře. V první třetině se dostali do vedení, ale ve druhé části ho neudrželi. Domácí Severočeši pak byli v poslednípatnáctiminutovce o krok lepší.

I s úroky jim to Ďáblové vrátili v nedělní odvetě. V úvodní třetině ještě hrály prim obrany, druhá ale přinesla těžký ofenzivní úder hostů. Pražané vyhráli prostřední část 3:0 a v poslední třetině stihli ještě skóre navýšit. Do Prahy si tak vezou velmi nadějný výsledek a o něco větší sebevědomí, než si do metropole po porážce bez jediného vstřeleného gólu povezou hráči Mostu.