1. liga

Kosatky se loučily výhrou, dvojice pro play off jsou jasné

První a zároveň i poslední tříbodovou výhrou v letošním ročníku 1. ČNHbl zakončili sezónu Killers z Litoměřic. Cenný skalp mostecké rezervy ale už nemohl nic změnit na tom, že Kosatky míří do nižší soutěže.

V posledním kole plném derby zápasů jinak vítězili favorité – Ďáblové porazili Hostivař až v nájezdech, Alfa si poradila se sousedy ze Svítkova, Strašecí definitivně připíchlo kladenské Jungle Fever na desáté místo a Olymp dobyl Třemošnou. Poslední zápas Přelouče s Ježky přerušili rozhodčí pět minut před koncem kvůli špatnému počasí, takže o něm rozhodovala ligová komise. Ta nakonec potvrdila výsledek 8:2 pro domácí jako konečný. Už před tím ale bylo složení dvojic pro play off jasné. O semifinále se bude bojovat následovně: Nové Strašecí – Tatran Třemošná, Olymp Jindřichův Hradec – Alfa Pardubice, Pento Most B – Ďáblové Praha, Ježci Heřmanův Městec – Jestřábi Přelouč.

Neděle – 22.kolo

SHC Killers Litoměřice - HBC Pento Most B 3:2 (1:1,1:0,1:1)

Most přijel do Litoměřic dohrát základní část v oslabené sestavě. Trenéři šetřili na play off některé opory i kvůli šrámům z předchozích zápasů. Domácí toho využili a čtvrtý tým tabulky těsně porazili. Litoměřice v celém ročníku národky nasbíraly devět bodů, končí tak poslední se čtyřbodovou ztrátou na Svítkov. Mladý tým bude muset v příštím ročníku hrát 2. NHbl, nastoupí do ní alespoň posílený o cenné zkušenosti. Pento končí základní část čtvrté a o postup do semifinále se střetne s pražskými Ďábly.

Střely: 31:27, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - Jungle Fever Kladno 7:4 (3:1,0:1,4:2)

Nové Strašecí nastoupilo k poslednímu zápasu základní části už jako její jasný vítěz. Hosté z Kladna zase věděli, že mohou hrát maximálně o 9. příčku. Bubáci nakonec potvrdili roli favorita a díky lepší produktivitě v úvodu i v závěru zápasu, čtyřem gólům z přesilovek a jednomu v oslabení přehráli Jungle Fever 7:4. Už v 10. minutě domácí vedli o tři branky. Kladno stihlo těsně před přestávkou korigovat, v prostřední části snížilo na rozdíl jednoho gólu a hned v úvodu poslední třetiny dokonce vyrovnalo, jenže pak přišla sprška od domácích střelců. Jen 36 vteřin po vyrovnání Strašecí znovu vedlo, během dalších tří minut navíc dvakrát využilo početní výhodu. Další snížení už bylo jen symbolické, stejně jako sedmý gól v síti Jungle.

Střely: 21:23, vyloučení: 7:8, využití přesilovek: 4:2, oslabení: 1:0

TJ Tatran Třemošná - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 1:4 (0:0,0:0,1:4)

Plných třicet minut přihlíželi diváci v Třemošné představení v režii gólmanů. Střelci na obou stranách dvě třetiny marně dobývali jejich branky. Rozhodující chvíle tak přišly až v poslední části. Hned na začátku šel do vedení Olymp díky střele Adama od modré a chvíli na to se před brankou prosadil i kapitán Jihočechů Landkammer. Zaskočená Třemošná inkasovala i potřetí a o bodech bylo v podstatě rozhodnuto. Tatran stihl ještě v přesilovce snížit, jenže poslední slovo měli znovu hosté. Olymp čekal na verdikt ligové komise, která posuzovala nedohraný zápas Ježků s Jestřáby. Ta nakonec uznala vítězství domácímu Heřmanovu Městci, takže Hradec skončil třetí. V 1. kole vyřazovacích bojů střetne s pardubickou Alfou. Tatran narazí na vítěze základní části – Nové Strašecí.

Střely: 25:32, vyloučení: 4:2, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0

Ježci Heřmanův Městec – HC Jestřábi Přelouč 8:2 (5:0,2:1,1:1) – potvrzeno LK ČMSHb

Domácí Ježci zápas proti Přelouči ovládli. Stačilo devět minut, aby hostům nadělili “bůra“. Po druhé třetině už byl výsledek dokonce 7:1 a v poslední části padlo ještě na každé straně po gólu. Pak se ale nad hřištěm přehnal déšť a rozhodčí posoudili namoklý nový povrch v Heřmanově Městci jako nezpůsobilý pro pokračování zápasu a nebezpečný pro hráče. V čase 40:18 tak utkání ukončili za stavu 8:2 pro domácí. Ligová komise pak hned v pondělí rozhodla, že ponechá výsledek jako konečný. Ježci se díky tomu posunuli na druhé místo a souboj s Jestřáby si zopakují i v prvním kole play off.

Střely: 56:39, vyloučení: 5:6, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

HBC Hostivař - SK Ďáblové Praha 3:4 ss (2:1,0:0,1:2)

Hostivař skončila v premiérové sezóně v 1. ČNHbL těsně pod hranicí play off. V pražském derby dokázala zdatně sekundovat zkušenějším Ďáblům, nakonec ale po nájezdech brala jen bod. Ďáblové zůstali pátí a v play off budou muset čelit nevyzpytatelnému soupeři - mosteckému Pentu, jehož sestava hodně závisí i na výsledcích a sestavě extraligového áčka.

Střely: 19:27, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0

HBC Alfa Pardubice - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 6:3 (0:1,2:1,4:1)

Ani jednomu z pardubických týmů už o nic zásadního nešlo a podle toho i nedělní derby vypadalo. Hrálo se bez většího nasazení, lepší začátek měli ale hosté. V 6. minutě jejich mírnou převahu zúročil i s dávkou štěstí Chudoba, který zpoza branky odrazil míček o záda brankáře Alfy Ondrášku. Alfa pak několikrát zahrozila, ale blíž gólu byli znovu Stars. Další velkou příležitost dostal opět Chudoba, který byl v průniku faulován a ujal se i nařízeného trestného střílení. Blafák mu ale nevyšel. Domácí favorit otočil skóre v půlce zápasu, kdy během 90 vteřin uspěly střely Krejčího a Kubeše. Jenže Svítkov už za 20 sekund kontroval bleskovou kombinací zakončenou vyrovnávací brankou. Rozhodl nástup do třetí třetiny, který měli domácí lepší a během šesti minut vedli už 5:2. Stars ještě jednou rychle reagovali, poslední slovo měla ale Alfa. Ta díky tomu přeskočila Přelouč a v play off vyzve favorizovaný Jindřichův Hradec.

Střely: 29:28, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0