1. liga

Jestřábi definitivně v play off, Hostivař prozatím odmítla baráž

Dva víkendy a tři kola před koncem základní části je obsazeno už šest postupových míst – jako šestí přibyli do play off Jestřábi z Přelouče díky jasné výhře nad Litoměřicemi.

Dva vyostřené souboje nabídly týmy na hraně play off a baráže, Hostivař ve vzájemném duelu znovu odmítla vystřídat na barážové pozici Svítkov a Tatran z Třemošné nahnal v nájezdech aspoň další bodík na kladenský tým Jungle Fever. Ztratila Alfa, která podlehla Ďáblům. Na dvě volné vstupenky do vyřazovacích bojů tak zůstávají čtyři uchazeči. Na špičce tabulky opět probíhala škatulata, když Ježky posunul na druhou příčku plný zisk z dohrávky proti Killers i z nedělního kola, kdy Heřmanův Městec využil slabší jarní formu Mostu. Olymp si doma přidal do sbírky cenný skalp Nového Strašecí, získal ho ale až v samostatných stříleních.

Sobota – dohrávka 18.kola

Ježci Heřmanův Městec - SHC Killers Litoměřice 11:2 (1:0,4:0,6:2)

První třetina zápasu Litoměřic v Heřmanově Městci vůbec nenaznačila, že se bude konat střelecká přehlídka domácích. Odolávající obranu Killers prolomil jen Mašík. Sklizeň spustili Ježci až v prostřední části. Pět minut po pauze zvyšoval Kopecký na 2:0 a pak už se na góly nečekalo, do konce třetiny domácí dali další tři, v poslední patnáctiminutovce přidali dokonce šest. Mašík si nakonec připsal čtyři přesné zásahy, sekundoval mu hattrickem Minařík, oba zaznamenali i jednu asistenci. Litoměřice jen korigovaly výsledek z výpadů do rozdováděné obrany Ježků, skóre se zastavilo na 11:2. Killers o den později dostali dalších sedm branek a v dosavadních devatenácti zápasech tak inkasovali už 103krát.

Střely: 30:11, vyloučení: 0:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

Neděle 14.03.2010 – 19.kolo

HBC Hostivař - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 5:1 (1:1,3:0,1:0)

Svítkov měl v Praze jedinečnou příležitost prchnout ze spárů baráže. Tým Hostivaře ale odmítl padnout ještě níž a naopak si uchoval naději na play off. Oba mančafty logicky už předem hlásily, že pro ně jde o zápas jara. Vždyť sousedi v tabulce hráli prakticky o šest bodů v boji o záchranu. Svítkov začal lépe a šel do vedení velmi brzy – po 69 vteřinách se z otočky trefil Mifek. Za domácí nosil prapor hlavně mladík Palička, který měl prsty i ve vyrovnání. O to se dorážkou jeho střely v přesilovce postaral Brož. První třetina víc gólů nenabídla a napětí pokračovalo. Druhá část už ale rozhodla – domácí svého soupeře jasně přestříleli a z převahy začali těžit v druhé půlce zápasu. Brož ve 24. minutě přidal i druhý zásek a podstatné momenty přišly před pauzou. Poslední minuta třetiny týmu Stars vůbec nevyšla, Svítkov během ní inkasoval hned dvakrát a v tu chvíli asi zápas definitivně ztratil. Přesto hosté nesložili zbraně, v závěrečné části to zkusili s novým gólmanem a úvodním nátlakem. Jenže místo snížení přišel faul, přesilovka domácích a z ní pátý zásah Pražanů. Stars nezopakovali výkon, kterým v minulém kole sebrali body druhému pražskému týmu – Ďáblům – naopak Hostivař byla zaslouženým vítězem.

Branky: 6.Brož (Palička, Denis) PP, 24.Brož (Denis), 30.Roubík (Brož, Langthaler), 30.Tóth (Kubišta), 35.Langthaler (Denis) PP - 2. Mifek (Nesládek). Střely: 50:20, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0.

SK Ďáblové Praha - HBC Alfa Pardubice 5:3 (3:1,1:0,1:2)

Alfě se v Praze nepovedl start zápasu, který byl hodně zásadní pro konečný výsledek. Ďáblové se prosadili už po půl minutě a tři minuty nato vedli o dvě branky. V 6. minutě se povedlo Pardubicím snížit v přesilovce, ale naděje nevydržela dlouho – nebylo odehráno ještě ani devět minut, když domácí znovu získali dvougólový náskok. Hosté zkusili v druhé části oživit hru výměnou brankáře, náhradník Almaši byl základem pro stupňované tempo, ale chvíli před druhou pauzou i on inkasoval. V závěrečné třetině Ďáblové drželi vedení ze všech sil. Alfa ale byla lepší, Bílý snížil a necelé čtyři minuty před koncem dokonce hosté zúžili náskok soupeře jen na jeden gól. Body však přece jen zůstaly v Praze, finální ofenzivu Pardubic ukončil domácí Pavlíček zásahem do opuštěné branky. „I když jsme se připravovali na začátek utkání, tak jsme brzy inkasovali 2 góly, které nás na půl zápasu vyřadily ze hry. A i přes zlepšený výkon ve druhé části utkání se nám už bohužel vyrovnat nepodařilo. Znova se ukázalo, že pokud nevydržíme hrát zodpovědně celé utkání, tak se v této soutěži body získávají jen velmi ztěžka,“ komentoval pardubický kapitán Marcel Slanina. Věděl, že Alfu může ztráta v boji o play off ještě hodně mrzet.

Střely: 25:29, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Ježci Heřmanův Městec - HBC Pento Most B 4:0 (1:0,2:0,1:0)

Heřmanův Městec byl po sobotní kanonádě proti Litoměřicím rozjetý a ukázal to i proti mosteckému béčku. Hosté navíc sami Ježkům usnadnili začátek – už po 44 vteřinách musel za píchnutí holí Valenta pod sprchu, i když se ani nestačil zpotit. Pětiminutová přesilovka byla pro domácí dostatečnou výhodou na to, aby otevřeli skóre. Pento pokračovalo v nedisciplinovanosti, další přesilovky už ale zůstaly bez využití. Ježci na úvod druhé části svými fauly vrátili hostům výhodu přesilovky, dokonce dvojnásobné, ani na druhé straně se ale netrestalo. Naopak přišel výpad domácích a druhý gól. Ježci přesto dál byli pod tlakem hlavně kvůli dalším faulům. V oslabení je ale podržel gólman Smekal a další kontr je nasměroval k bodům – nejproduktivnější hráč domácích Waber hned po návratu z trestné lavice tvrdou ranou dával už na 3:0. Mostecká rezerva se po tomhle direktu už nevzpamatovala a v poslední třetině inkasovala ještě jednou. Heřmanův Městec na jaře zatím neztratil a v příštím kole si může ve vzájemném zápase dokonce vyšlápnout na dosud neohrožené Nové Strašecí.

Branky: 3:26 Pišta (Novotný) PP, 23:31 Kišš (Novotný, Waber), 28:23 Waber (Minařík) PP, 44:47 Kopecký (Mašík). Střely: 42:24, vyloučení: 9:10, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

HC Jestřábi Přelouč - SHC Killers Litoměřice 7:0 (2:0,5:0,0:0)

Jestřábi si celkem pohodlně zajistili jistotu vyřazovacích bojů. Killers už nejspíš jen čekají, až nepovedená sezóna skončí, do Přelouče přijeli po debaklu v Heřmanově Městci a odvezli si další nadílku. Domácí uklidnila Šmídova trefa z 5. minuty a za výhrou je nasměroval druhý gól v oslabení v minutě jedenácté. Ve zbytku zápasu šlo jen o skóre, které se hýbalo už jen ve druhé části, zato hned pětkrát.

Branky: 5. Šmíd (Raška), 11. Příhoda, 16. Příhoda (Raška), 19. D.Kazimír (Veselý), 20. Štajner (Tesák), 23. Kopecký (Čapek), 28. Kopecký (Čapek). Střely: 49:18, vyloučení: 5:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0.

TJ Tatran Třemošná - Jungle Fever Kladno 4:3 ss (1:1,1:1,1:1)

Kladenští Jungle Fever na jaře ještě nevyhráli, vypadli z osmičky a zamotali se i do řečí o baráži. V Třemošné ale ukázali, že boj o play off ještě definitivně nezabalili. Byli sice častěji vylučovaní a hlavně tím dostávali na koně domácí Tatran, v každé třetině ale dokázali uhrát vyrovnaný výsledek. Hosté mohli v případě vítězství bodově vyrovnat svého nedělního soka na osmé příčce tabulky a přesně o to se celý zápas pokoušeli. Navíc věděli, že mají asi poslední šanci. Tatran však útok odrazil, když Kladnu nakonec nechal jen jeden bod. Vítězné nájezdy mohu být pro Třemošnou hodně zásadní, na svého soupeře díky nim mírně navýšila náskok. Navíc Kladno má v posledních třech kolech přece jen o něco těžší los – utká se s Přeloučí a vedoucí dvojičkou ligy, zatímco Tatran má Alfu, Svítkov a jindřichohradecký Olymp. Zezadu může ale stále hrozit i Hostivař, která se popere o šanci s posledními Litoměřicemi, béčkem Mostu a v pražském derby s Ďábly.

Střely: 25:29, vyloučení: 2:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Nové Strašecí 3:2 ss (0:0,0:2,2:0)

Úspěšnou generálku na play off má za sebou Jindřichův Hradec. Olymp ukázal, že má na jaře formu a v souboji s lídrem předvedl bojovný hokejbal. Hrálo se ve slušném tempu a nasazení, branka ale nepadla dlouhých 29 minut. Poslední vteřiny druhé části však přinesly góly hned dva, oba do domácí sítě. Pro Olymp hodně nepříjemná situace, ale přestávka stačila na otřepání. Hosté nevyužili psychické výhody a nechali se zamknout. Tlaku odolávali i za cenu faulů, jeden z nich pak v přesilovce potrestal snížením Kiss. Nové Strašecí mohlo z několika šancí rozhodnout, jenže nakonec se znovu dočkali domácí, když 17 vteřin před koncem s přispěním slušné dávky štěstí vyrovnával Slanina. Další bod pro Olymp přidal v nájezdech jediný úspěšný střelec – mladík Hunal. Hradec podruhé v sezóně s Novým Strašecím v normální hrací době remizoval, v prvním měření sil bralo prémiový bod Strašecí, teď ho nechalo na jihu Čech. Tím si zkomplikovalo situaci na čele tabulky, kam se nebezpečně dotáhli Ježci z Heřmanova Městce. Sobotní duel Nové Strašecí – Heřmanův Městec tak nabídne přímý souboj o první pozici.

Branky: 35. Kiss, 45. Slanina, rozhodující nájezd Hunal – 30. Průša (Ryss), 30. Lev. Střely: 35:28, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.