1. liga

V boji o tři volná místa pro play off je zatím nejlepší Přelouč

Čtyři kola před koncem základní části zůstávají k dispozici tři volné vstupenky do play off. Teoreticky se o ně může utkat ještě šest týmů. Výborné jarní výsledky zaručily nejlepší pozici Jestřábům z Přelouče, naopak kulhá zatím Kladno.

Hostivař a Svítkov o víkendu ještě zabojovaly o naději, hlavně ale přiostřily souboj o to, kdo unikne baráži. Roli jasného lídra soutěže dál plní Nové Strašecí, rezerva Mostu na jaře už dvakrát prohrála a na druhém místě ji vystřídal jindřichohradecký Olymp.

Neděle – 18. kolo

SK Ďáblové Praha - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 1:3 (0:1,0:0,1:2)

Svítkov vyrazil do Prahyv silné sestavě bojovat o poslední naději na postup do play off, spíš ale o přímou záchranu. Proti Ďáblům vyběhly tři kompletní řady vyztužené i dvěma mladíky z letohradského dorostu. Domácí možná ukolébala jistota play off, takže iniciativu převzali Stars. A prosadili se v první přesilové hře, když kombinaci zakončil Chudoba. V prostřední části Ďáblové přece jen zvýšili otáčky a vyrovnali hru, která se i přiostřila. Góly ale začaly znovu padat až ve třetí části. A to opět do sítě Pražanů – tři minuty po přestávce zvyšoval domácí kapitán Černický a čtyři minuty před koncem skóroval po spolupráci letohradských mladíků Paukrt. Hosté pak Ďáblům ještě nabídli dvojnásobnou přesilovku a i domácí stihli předvést pěknou akci s gólovým koncem, o snížení se postaral tentokrát mladík v domácím dresu Jakub Plecitý. Svítkov už výhru udržel a ještě není úplně bez naděje, v posledních kolech se v přímém souboji o play off střetne s Hostivaří, Třemošnou i pardubickou Alfou, ale ztráta na 11. místě zůstává velká a ani plný bodový zisk pravděpodobně nebude na osmičku stačit. Stars by musel pomoci kolaps Třemošné. Pardubickou výzvou je tak hlavně boj s Hostivaří a zřejmě i s Kladnem o to, kdo se vyhne baráži.

Branky a nahrávky: 43.Plecitý (Kočka, Tichý) PP - 11.Chudoba (Koch, Kamaryt) PP, 33.Černický D. (Šováň, Červinka), 41.Paukrt (Červinka). Střely: 17:21, vyloučení: 7:11, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

HBC Hostivař - HBC Alfa Pardubice 5:3 (0:2,2:1,3:0)

Devět zápasů čekala pražská Hostivař na vítězství, dočkala se za pět minut dvanáct. Domácí výhra udržela teoretickou naději na postup do play off, hlavně ale hráči Hostivaře díky třem bodům odmítli útok Svítkova z barážové pozice. Pardubická Alfa toužící po jistotě postupu do play off přitom rozhodně nebyla snadným soupeřem. V Praze po první třetině vedla 2:0, když využila přesilovku a hned po patnácti vteřinách na úvodní gól přilepila druhou trefu. Hosté se snažili o defenzivní taktiku s rychlými výpady a to jim vycházelo dokonale, půl minuty po první přestávce už vedli 3:0. Na domácí by si asi v tu chvíli vsadil málokdo, pak ale přišel skvělý obrat. Hostivař převzala režii a hnala se do útoku. Aktivní Palička si v polovině zápasu vykoledoval faul, přesilovka pak znamenala snížení. Druhý gól padl z kontru po nedorozumění pardubické obrany. Zbytek druhé třetiny poznamenalo krvavé zranění kapitána hostů Slaniny a dlouhý trest pro domácího Migotu. Krev tekla i v poslední třetině, kdy po zásahu míčkem do oka musel na ošetření domácí junior Kalaš. Vyrovnávací branku provázel sporný okamžik, brankář Alfy Almaši inkasoval míčkem do masky, než ale rozhodčí stačil přerušit hru, přišla dorážka, která skončila v síti. Zaskočení hosté dál museli čelit náporu, ale neodolali a tři minuty před koncem domácí dokonali obrat. Pátá branka padla při závěrečné hře hostů bez brankáře. "Myslím, že jsme proti Alfě potvrdili, že mančaft má svoji sílu, jen je potřeba ji využít. Zdá se, že boj o záchranu bude velmi tuhý," komentoval trenér Hostivaře Marek Brož.

Střely: 26:24, vyloučení: 3:2, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0.

HC Jestřábi Přelouč - HBC Pento Most B 6:3 (0:0,0:1,6:2)

Poté, co Jestřábi minulý týden nadělili Hostivaři desítku, vyšlápli si doma i na rezervu Mostu a dokázali, že v boji o poslední místa v osmičce nabrali nejlepší tempo. Hosté ale v Přelouči začali výrazně lépe, první půlka patřila jim. Jestřáby držel brankář a pomohlo i štěstí, takže po druhé siréně měli Severočeši jen jednobrankový náskok. Na konci druhé třetiny domácí naznačili, že o výsledek chtějí ještě bojovat, v poslední části pak předvedli smršť. Čtyři branky v síti Penta dělily v podstatě jen vteřiny. Na zásahy Svobody, Kopeckého, Kalouska a Šmída ještě hosté zareagovali snížením, Přelouč ale rychle odpověděla a definitivně hosty sundal šestý zásah po střele z poloviny hřiště. Třetí branka v síti Jestřábů už byla jen kosmetickou tečkou.

Střely: 35:32, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:1.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - Jungle Fever Kladno 6:0 (1:0,2:0,3:0)

Kladno na jaře působí, jakoby boj o play off vzdalo, do Jindřichova Hradce nevyslalo ani dvě kompletní lajny a proti v plné sestavě hrajícímu Olympu nemělo šanci. Jungle Fever vystavěl obranou hradbu, ta ale postupem času dostávala větší a větší trhliny a domácí postupně navyšovali až na 6:0. Kladno nemá ze tří jarních zápasů ani bod a spíš než na play off bude muset možná myslet na baráž. Ze spodních pater tabulky dravě zaútočily týmy Hostivaře a Svítkova. Olymp se dostal na druhou příčku tabulky, ale Ježci z Heřmanova Městce mají stejně bodů a zápas k dobru.

Střely: 52:14, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0.

TJ Tatran Třemošná - HBC Nové Strašecí 0:9 (0:3,0:2,0:4)

Tatran v prvních jarních kolech posbíral důležité body, na lídra z Nového Strašecí ale nestačil. Třemošná si naostro zkusila povrch hokejbalové haly, kterou využívá i v tréninku, soupeře tím ale vůbec nezaskočila. Hosté se rozehráli a už v první třetině prakticky rozhodli o vývoji zápasu. Stačilo 52 sekund mezi 12. a 13. minutou a na časomíře naskočilo už 0:3. Domácí zkoušeli nápor přerušit oddechovým časem po druhé brance, po třetí zase střídali brankáře. Ani to ale nijak výrazně nepomohlo. V prostřední části přidali hosté další dva góly, v závěrečné dokonce čtyři. První tým ligy si tak pohodlně hlídá teď už osm zápasů dlouhou vítěznou šňůru i výsostní pozici v tabulce.

Střely: 20:39, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:2.