1. liga

Třemošná plným bodovým ziskem odstartovala bitvu o play off

Výborný vstup do jarní části sezóny mají za sebou hráči Tatranu Třemošná, kteří si o víkendu poradili s Litoměřicemi i s rezervou Mostu a šestibodovým ziskem mohutně nastartovali za svým cílem, kterým je postup do play off.

Plný zisk si v úvodním jarním dvoukole připsali i Ježci z Heřmanova Městce a lídr tabulky Nové Strašecí. Jen bodík ztratili v Praze Jestřábi z Přelouče. Naopak vstup do jara nevyšel Kladnu a oběma pražským týmům. Hostivař zřejmě přišla o šanci na play off a musí se bát baráže, z 11. pozice totiž útočí Svítkov.

Sobota – 16.kolo

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - Jungle Fever Kladno 2:1 (0:0,2:1,0:0)

Kladno začalo v Pardubicích aktivně a zaslouženě mělo v první části převahu. Tu ale hosté nedokázali zužitkovat a udeřit tak mohli Stars. Skóre otevřel junior Hlavsa střelou od modré přes stínícího spoluhráče. První gól vyvolal intenzivní brankovou přeháňku – během další minuty se trefil domácí Cempírek a hned na to se poprvé prosadili i hosté díky Fišerovi, který se šikovně uvolnil od mantinelu. Po gólové smršti z půlky zápasu se už další střelec nenašel. Oba celky si vyzkoušely přesilovky, přišlo několik ostrých střetů, ale skóre už se neměnilo. Přestože tým Jungle Fever zkoušel power play a nakonec domácí přestřílel, neodvezl si z Pardubic ani bod.

Branky a nahrávky:21.Hlavsa (Šováň), 22.Cempírek – 22.Fišer (Růžička). Střely: 20:25, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

HBC Alfa Pardubice - HBC Nové Strašecí 3:4 (0:0,1:1,2:3)

Lídr tabulky začal jaro v Pardubicích a měl s mužstvem Alfy hodně co dělat. Přestože domácí nasadili jen dvě útočné trojice, na začátku odhodlaně prověřovali obranu favoritů ze středních Čech. Alfa byla v první třetině lepší, postupně se ale stáhla do obrany a zkoušela vsadit na rychlé výpady. Úvodní třetina nakonec zůstala bez branek. Začátek druhé třetiny ukázal, co bude rozhodovat. Zatímco domácí pohrdli dvojnásobnou přesilovkou, hosté stejnou výhodu zužitkovali a otevřeli gólový účet zápasu. Alfa zvládla ještě v prostřední části opět srovnat krok, postupně však domácím docházely síly a v obraně jim tak musely pomoci fauly. Přesilovky Novému Strašecí vyšly výborně – vedení na jeho stranu znovu strhl na začátku třetí části svým druhým gólem “snajpr“ Průša a o pět minut později také v početní výhodě zvyšoval Němec. Poslední tři minuty ještě přinesly přestřelku. Alfa nejprve snížila, jenže za 30 vteřin favorit znovu odskočil. Téměř okamžitě přišlo další snížení, na vyrovnání už ale Pardubice nedosáhly, a to ani při hře bez gólmana.

Branky: 43. a 44. Špingl, 29. Heller - 18. a 32. Průša (na první Sýkora, na druhou Ryss), 37. Němec (Porcal), 44. Sýkora (Horáček). Střely: 22:25, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 0:3, oslabení: 0:0.

HBC Pento Most B - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 2:0 (2:0,0:0,0:0)

Domácí Pento začalo lépe. Olymp působil nerozehraně, a když navíc nabídl domácím opakovaně výhodu přesilové hry, zaslouženě prohrával po přesně dalekonosné střele mladého obránce Zahradníka. Další branku Most přidal po ideální přihrávce Šimka na Voženílka k odkryté půlce brány. Severočeši i dál řídili hru a hosté se nedokázali střelecky chytit ani v několika přesilovkách. Jindřichův Hradec hrál bez několika členů základní sestavy, navíc pouze z lavičky se snažil řídit hru dosavadní tahoun týmu Marek Hembera, který si před jarní částí přetrhal vazy v koleni a minimálně do konce sezóny si nezahraje. I proto nakonec zůstala branka domácích nepokořena a rezerva Mostu se mohla radovat už z dvanácté výhry v sezóně.

Střely: 27:21, vyloučení: 9:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

SHC Killers Litoměřice - TJ Tatran Třemošná 1:3 (1:1,0:1,0:1)

Třemošné vůbec nevyšel podzim, ale na vstup do jara se evidentně dobře připravila. Snadnější situaci měla i díky tomu, že honbu za play off zaručujícími pozicemi zahajovala na hřišti posledního celku tabulky. Litoměřice sice dlouho vzdorovaly, ale Tatran nakonec k povinné výhře dokráčel. A podle kapitána hostů Petra Škareckého stačil k vítězství průměrný výkon. „Zápas jsme mohli rozhodnout již v první třetině, ale naše tragická koncovka udělala ze zápasu vyrovnanou partii až do poslední minuty,“ hodnotil Škarecký.

Střely: 22:27, vyloučení: 6:8, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

SK Ďáblové Praha - HC Jestřábi Přelouč 4:5 ss (0:1,3:0,1:3)

Také Jestřábi z Přelouče se zatím pohybují na ošidné hranici postupu do play off a zbývající jarní kola proto musejí brát hodně vážně. V Praze nezačali zrovna nejlépe, ale ani aktivnější Ďáblové se neměli k nějaké úvodní kanonádě. Nakonec udeřili do té doby jen ospale kroužící dravci - v 7. minutě otevíral skóre Příhoda. Domácím výborně vyšla druhá část, nejdřív otočili díky dvěma využitým přesilovkám, pak dokonce odskočili do dvougólového vedení. Nadějně rozehraný zápas si ale v poslední části hodně zkomplikovali. Přelouč přeřadila na vyšší tempo a v 6. minutě třetí třetiny snížila. Ďáblové se ještě jednou dostali ke kormidlu, když 108 vteřin před sirénou využili chybičky v rozehrávce soupeře a opět vedli o dva góly. Jenže ani to jim nestačilo. Uběhlo 7 vteřin od buly ve středovém kruhu, když přeloučský Svoboda přesnou ránou opět dotáhl svůj tým na dostřel. Zaskočení Ďáblové se nestihli otřepat a bylo vyrovnáno, další střelu Svobody dorazil Šmíd. To do konce třetiny zbývalo 59 sekund. Zápas tak dospěl do nájezdů a v nich Přelouč drtivý závěr korunovala dalším bodem navíc.

Branky: 7. Příhoda (D.Kazimír) 0:1, 24. Kočka (Bureš, Pavlíček) 1:1, 26. Košely (Lehner, Jelínek) 2:1, 28. Kočka (Bureš, Ruda) 3:1, 36. Tesák (Svoboda) 3:2, 44. Kočka 4:2, 44. Svoboda (Štefanský, Příhoda ) 4:3, 45. Šmíd (Svoboda, Štefanský) 4:4, sam. náj. Šmíd 4:5. Střely: 35:30, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0.

HBC Hostivař - Ježci Heřmanův Městec 2:6 (1:0,0:3,1:3)

Favorizovaným Ježkům dlouho trvalo, než se dostali do zápasu a Hostivař toho v první třetině využila. Domácí byli aktivnější a zaslouženě i vedli. Po pauze ale jakoby nastoupil jiný soupeř. Hosté nechtěli nechat Pražanům vedení dlouho a převzali iniciativu. Díky tomu jim druhá třetina jasně patřila a Ježci otočili na 1:3. Náskok byl nakonec rozhodující. „Do mače jsme vstoupili správnou nohou, hosty jsme přestříleli a vedli 1:0. Od druhé části byli Ježci lepší a zápas spravedlivě otočili. Závěrečné dvě trefy Východočechů v posledních sekundách už byly jen kosmetické," popsal trenér Hostivaře Marek Brož.

Střely: 27:45, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

Neděle – 17.kolo

HBC Alfa Pardubice - Jungle Fever Kladno 4:1 (1:0,1:1,2:0)

Velmi důležitý zápas o play off nabídlo hned druhé jarní kolo – pardubická Alfa hrála doma s kladenským celkem Jungle Fever v podstatě o šest bodů. A souboj zvládla. Na hřiště vyběhli jen čtyři zdraví pardubičtí útočníci, přesto byli domácí aktivnější. V první třetině strhli vedení na svou stranu v přesilovce a už ho nepustili. Úspěšné přesilovky zápas rozhodly, v další z nich Alfa přidala ve druhé třetině další branku. Pak sice Kladno snížilo díky povedené teči, ale Pardubice zvládly i závěr. Další využitá početní výhoda zlomila odpor hostů a poslední zásah znamenal tři minuty před koncem definitivní uklidnění. Tabulkový rozdíl mezi oběma soupeři vzrostl po neděli už na sedm bodů a vypadá to, že Jungle Fever bude po zbytek jara v boji o play off nahánět hlavně Třemošnou a Přelouč.

Střely: 22:18, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0.

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Nové Strašecí 2:5 (2:0,0:3,1:2)

Favorit z Nového Strašecí neměl proti Svítkovu ideální nástup. Stars byli sice pod tlakem, ale byli to právě oni, kdo střílel góly. Počkali na chyby hostů a neomylně je ztrestali, díky tomu se šlo do šaten za stavu 2:0. Středočeši se ale nenechali zlomit a i ve druhé části tlačili. Převahu se jim nakonec podařilo i gólově zúročit – stíhací jízdu zahájili v 17. minutě a pak s pravidelným rozestupem zhruba dvou minut dotáhli nápor až k otočení výsledku. Třetí třetinu načali opět domácí, když se uchytila rána Nekoly ze slušné dálky. Vyrovnaný stav však vydržel jen pět minut. Rozhodující branku vstřelil Sýkora, který propálil brankáře mezi betony. Do prázdné branky pak v poslední minutě přidal pojistku pro hosty Průša.

Branky: 2. Nesládek, 3. Mifek, 33. Nekola - 17. Duchoň (Douša, Lev), 19. Petrus (Duchoň), 21. Ryss (Sýkora), 38. Sýkora (Průša, Kuna), 45. Průša. Střely: 20:30, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

SHC Killers Litoměřice - TJ HBC Olymp J.Hradec 1:4 (0:1,0:1,1:2)

Killers zůstali i v druhém zápase jara bez výhry. Vsadili na defenzivní taktiku a ta jim celkem vycházela. Olympu se přesto podařilo v první i druhé třetině alespoň jednou obranný val prolomit a skórovat. Definitivní rozhodnutí přinesl úvod poslední části, kdy se podruhé v zápase trefil jindřichohradecký Slanina. Litoměřice sice přece jen stihly snížit a dokonce zkusily odvolat brankáře, jenže Slanina trefou do prázdné branky dokončil hattrick. Killers po víkendu definitivně přišli i o teoretickou šanci na postup do play off, navíc jim o další tři body odskočil předposlední pardubický Svítkov.

Střely: 20:31, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

HBC Pento Most B - TJ Tatran Třemošná 2:5 (2:0,0:3,0:2)

Slušný úvod předvedlo i v neděli na domácí půdě mostecké Pento. V první třetině si vybudoval dvoubrankový náskok a vypadalo to, že si papírový favorit připíše další body. Jenže Třemošná se neuvěřitelně zvedla. Domácí střelci zmlkli i díky výkonu Kubeše v brance Tatranu a prosazovat se začali hosté. V prostřední části jim vyšel obrat a v poslední třetině si pojistili plný bodový zisk. „Mužstvo zahrálo velmi dobře po taktické stránce a i v oslabené sestavě ukázalo bojovného ducha a vůli po vítězství. Vítězství jsme si zasloužili, v rozhodujících momentech zápasu nás podržel brankář Kubeš,“ těšil se z bodů kapitán Třemošné Petr Škarecký. Tatran měl možná poslední šanci, aby se zapojil do bojů o play off a šestibodovým víkendem předvedl, že zbraně rozhodně nesložil.

Střely: 30:22, vyloučení: 8:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0.

HBC Hostivař - HC Jestřábi Přelouč 3:10 (2:3,1:2,0:5)

Třináct gólů padlo v zápase Přelouče v Praze proti Hostivaři. A střílet se začalo zostra hned v úvodu – po 28 vteřinách šli Jestřábi do vedení, které navyšovali o čtyři minuty později. V další minutě domácí snížili a skóre se měnilo i v 10. a 13. minutě. Nejdříve odskočili hosté, poté Hostivař znovu stáhla. A domácím se dokonce povedlo i vyrovnání – ve dvojnásobné přesilovce v půlce zápasu srovnával Tóth. Druhá půlka utkání už ale patřila jen jednomu týmu. „Chtěli jsme potvrdit sobotní body, ale zbytečně jsme otevřeli hru a nechali domácí dotahovat. Pak však nevydrželi naše tempo a zcela se rozložili. Bylo to utkání, které jsme si po té vychutnávali až do závěrečné sirény,“ napověděl další vývoj kapitán Přelouče Martin Šmíd. Na stranu Jestřábů opět strhnul vedení Štajner a příhoda ještě před koncem druhé třetiny zařídil dvoubrankový náskok. Poslední třetina už jasně patřila hostům. „Děs a bída! O moc víc se k našemu výkonu říct nedá. V půlce zápasu byl stav 3:3 a my si necháme nasázet ostudnou desítku. Školácké chyby dělali všichni a s takovou v play off nemáme co dělat,“ zlobil se kouč domácích Marek Brož. Když se navíc dozvěděl o dvou výhrách Třemošné, přiznal, že Hostivaři už moc šancí na play off nezůstalo. „Nezbývá než zápas od zápasu sbírat body v boji o záchranu,“ dodal zklamaně.

Střely: 24:38, vyloučení: 0:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

SK Ďáblové Praha - Ježci Heřmanův Městec 1:4 (1:1,0:1,0:2)

Vyrovnané utkání tabulkově vyrovnaných soupeřů rozhodl až závěr. A ten měli lepší Ježci z Heřmanova Městce. Po vyrovnané úvodní třetině trpělivě navyšovali skóre a nakonec si z Prahy odvezli cenné vítězství, díky kterému svému soupeři odskočili v tabulce na rozdíl 4 bodů. Ježci si v úvodním dvoukole připsali šest bodů a dotáhli se na druhý Most. Plný zisk je zároveň vzdálil od nebezpečných pozic na pomezí postupu do play off. Naopak Ďáblům se úvod jara moc nepovedl, když doma získali jen bodík proti Přelouči.

Střely: 19:23, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.