1. liga

Olymp ukončil podzim šestibodovým víkendem, Litoměřice dostaly ve Strašecí dvacítku

Výborně vyšel závěr podzimní části Olympu z Jindřichova Hradce. Ten si v sobotu předehrál i poslední podzimní kolo a díky brankostroji v první třetině vysoko porazil Hostivař. O den později se postaral o jedno z překvapení kola, když vyprovodil i pražské Ďábly.

Překvapivá byla také ztráta dvou bodů Mostu v Kladně. Další překvapení znamenala výhra Svítkova v Přelouči - Stars pokračují ve vzestupu, naopak Jestřábi se dál propadají. A podobně je na tom Hostivař, která prohrála i v neděli v Třemošné. Vyrovnaný důležitý duel Heřmanova Městce s Alfou vyhráli domácí Ježci. No a Litoměřice tvrdě narazily v Novém Strašecí, odvezly si dvacetigólový příděl...

Sobota – předehrávka 15. kola

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - HBC Hostivař 9:2 (6:0,3:1,0:1)

Nováčkovi soutěže se proti Olympu nedaří, v prvním vzájemném zápase padl 2:8, a s komplexem zahájil i sobotní předehrávku. První třetinu v Jindřichově Hradci nakonec Hostivař prohrála stejným poměrem jako tu poslední v první duelu - 0:6. Stačila přitom dvě střídání první formace Olympu Plášil-Kulik-Čapek, která během nich udeřila hned třikrát, jeden zásah přidala i druhá lajna, a hosté byli už ve čtvrté minutě na ručník. A to nejproduktivnější hráč soutěže Libor Slanina ještě do přestávky dalšími dvěma brankami zkompletoval hattrick. Zbytek zápasu odpovídal vysokému vedení, domácí v pohodě dohrávali, hosté snížili, ale k většímu odporu se už nemotivovali. Jihočeši přidali ještě další tři zásahy, Hostivař nakonec skórovala dvakrát. Domácí Plášil s Kulikem si v zápase připsali po pěti kanadských bodech. „Do zápasu jsme nastoupili strašně a Olymp trestal s neuvěřitelnou efektivností. Každá z úvodních čtyř šancí skončila gólem, to se jen tak nevidí. Našim hráčům totálně chyběla bojovnost a chuť po vítězství a bez těchto vlastností se hrát nedá,“ hodnotil výkon svého týmu kouč Hostivaře Marek Brož.

Branky: 0:17 Plášil (Čapek, Kulik), 1:58 Čapek (Plášil, Kulik), 2:28 Slanina (Hembera, Landkammer), 3:07 Kulik (Plášil, Kiss), 7:18 Slanina (Marko), 10:04 Slanina, 21:38 Kulik (Plášil), 24:19 Slanina (Landkammer), 26:37 Plášil (Kulik) – 20:54 Palička (Dobroň), 36:09 Kalabis (Tóth, Kučera). Střely: 50:17, vyloučení: 6:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Neděle – 14. kolo

HC Jestřábi Přelouč - TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 0:5 (0:1,0:3,0:1)

Překvapivého a překvapivě jasného vítěze mělo derby Přelouče se Svítkovem. Jestřábi potvrdili, že na konci podzimu ztratili formu a popáté v řadě prohráli. Naopak Stars vítězí podruhé za sebou, navíc podruhé za sebou bez inkasované branky. Evidentně chtějí přezimovat s pozitivní náladou. V Přelouči to dokazovali hned od začátku. Pardubice šly do vedení v první přesilovce, kdy se krásně trefil Filip. Na Jestřábech leží deka, což se projevuje hlavně na jejich bídné koncovce. Zápas tak zlomili střelci hostů, ve druhé třetině rozvlnili síť třikrát a donutili domácí poprvé v sezóně střídat gólmany. V poslední třetině bylo vidět, kdo právě hraje v pohodě – marná snaha Přelouče, elán Svítkova, který ještě přidal pátou branku a i s úroky tak vrátil Jestřábům porážku z prvního vzájemného duelu.

Branky: 2. Filip (D.Černický), 18. Červinka (Ježek), 26. D.Černický (Filip), 30. Kazda (Večerník), 43. Krištof (Ježek). Střely: 27:27, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Ježci Heřmanův Městec - HBC Alfa Pardubice 4:3 (3:2,1:1,0:0)

Další derby z Pardubicka nabídl souboj Alfy v Heřmanově Městci. Domácí začali na svém hřišti tradičně lépe a měli střeleckou převahu. Tu zůročili už na konci druhé minuty, kdy do dvanácti vteřin vtěsnali dva přesné zásahy po přesných projektilech Kopeckého a Kamaryta. Alfa pak poprvé naznačila, že opět půjde o vyrovnaný duel. A postarali se o to posily z extraligového Hradce Králové - Kubeš se prohnal podél mantinelu, poradil si s bekem a nastřelil břevno, na dorážku si počíhal kapitán úřadujících mistrů světa Petr Novák, který pohotově snížil. Celé to trvalo jen okamžik, Novákův zásah dělilo od druhého gólu Ježků 11 vteřin, první tři branky zápasu se tak vešly do 23 sekund. Domácím se potom povedlo znovu odskočit v první přesilovce, jenže Alfu opět dotáhl na dostřel zásah Bílého. V první třetině padlo pět gólů, ve zbytku zápasu už jen dva. Mašík nejdříve dodal ve 20. minutě domácím opět o trochu víc klidu, jenže před druhou pauzou byly Pardubice znovu v závěsu po gólu v oslabení. Třetí třetina se hrála většinou před domácím brankářem Smekalem, ten ale protiofenzivě řízené Novákovým útokem odolal. A Alfa už nesrovnala ani v power play. „Zápas měl pravý nádech derby, remíza by mu slušela víc. Ale my zaspali začátek a to rozhodlo,“ hodnotil trenér Alfy Radovan Ježek.

Branky: 1:39 Kopecký (Jošt), 1:51 Kamaryt (Waber), 5:38 Kišš (Mašík, Pišta) PP, 19:23 Mašík (Drenko) - 2:02 Novák (Kubeš Pavel), 7:55 Bílý (Merta), 27:15 Kubeš Jiří SH. Střely: 45:31, vyloučení: 10:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:1.

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - SK Ďáblové Praha 4:1 (2:0,1:0,1:1)

Ďáblové s koncem podzimu přicházejí o svou vynikající formu. V minulém kole přerušila jejich desetizápasovou vítěznou šňůru domácí porážka od Nového Strašecí, teď je zaskočil i rozjetý jindřichohradecký Olymp. Domácí navázali na výborný výkon ze soboty a znovu rychle vedli. V první třetině nakonec získali rozhodující náskok dvou branek. A na odpor Ďáblů se jim podařilo reagovat i ve druhé třetině. A to nejlépe, jak se dalo – zvýšením na 3:0. V poslední části padlo na obou stranách po jednom gólu a Jindřichův Hradec prodloužil svou sérii – vyhrál v pěti posledních zápasech. Díky tomu přeskočil v tabulce i svého nedělního soupeře, má ale o předehraný zápas víc.

Branky: 00:35 Adam Ivan , 08:39 Plášil Jiří (Hembera Pavel), 29:57 Plášil Jiří (Kiss Petr, Kulik Jaroslav) PP, 43:31 Slanina Libor (Landkammer Martin, Marko Martin) EN - 35:30 Tomeček Pavel (Suchan Zdeněk). Střely: 38:27, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

TJ Tatran Třemošná - HBC Hostivař 5:3 (1:0,1:2,3:1)

Přímý souboj dvou týmů balancujících na spodní hranici play off se hrál v Třemošné. Hráči Hostivaře neměli před důležitým zápasem na západě Čech moc času na to, aby se otřepali ze sobotního debaklu v Jindřichově Hradci, přesto se v Třemošné dlouho rvali o body. Tatran šel do vedení v přesilovce, ale i bojující soupeř zatápěl. A vzpamatoval se i z druhé branky, kterou domácí dali v další přesilové hře hned na začátku druhé části. Ještě v prostřední patnáctiminutovce hosté srovnali, trefil se Palička a po třech minutách Hrabák, když i Hostivař využila početní výhodu. Jenže úvod třetí části opět vyšel domácím – Chvojka svým druhým gólem při dalším vyloučení hostů vrátil Tatranu vedení a po Procházkově trefě Třemošná opět vedla o dvě branky. Ze třetí třetiny byly odehrány necelé tři minuty. „Naše herní trápení pokračovalo i proti Třemošné. Ve druhé části jsme měli dost šancí na to, abychom strhli vedení na naši stranu, nestalo se. A obrovské nedostatky máme v přesilovkách. Nejsme schopni využít ani výhodu dvou mužů, zatímco domácí dali tři přesilovkové góly,“ říkal po zápase hrající trenér hostů Marek Brož. Definitivní rozhodnutí pak přinesl Balíčkův gól nikoliv v přesilovce, ale v oslabení. Hostivař v závěru už jen korigovala. „Mužstvo pokračovalo ve zlepšených výkonech z posledních zápasů, v rozhodujících momentech nás podržel brankář Větrovský a utkání rozhodla naše zlepšená koncovka. Soupeř podal bojovný výkon a myslím, že má perspektivní tým,“ komentoval zápas kapitán Třemošné Petr Škarecký. Třemošná se i díky krizi Hostivaře a také Přelouče po dlouhé době vyhoupla na pozici zaručující postup do play off.

Branky: 09:26 Chvojka (Vodrážka) PP, 16:24 Procházka (Vodrážka, Balíček) PP, 31:06 Chvojka (Vodrážka, Balíček) PP, 32:35 Procházka (Balíček), 41:31 Balíček SH - 19:38 Palička (Brož), 22:31 Hrabák (Voráček) PP, 43:23 Brož (Kubišta, Palička). Střely: 36:28, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 3:1, oslabení: 1:0.

Jungle Fever Kladno - HBC Pento Most B 4:3 ss (1:1,1:0,1:2)

O velké překvapení se v neděli postarali hráči Jungle Fever. Na domácím hřišti se jim podařilo sebrat dva body lídrovi tabulky, rezervě mosteckého Penta. Kladno bojovalo, Most se nemohl prosadit. Navíc byli hosté více vylučováni, což jim bralo síly. Po nerozhodné první třetině se tak domácí v druhé části dokonce dostali do vedení. Severočeši pak znovu srovnali, ale na víc než bod nedosáhli. V samostatných stříleních Béčko Penta nenapodobilo první mostecký tým, který o den dříve v extraligovém duelu na nájezdy porazil kladenský KEB. A hráči Jungle Fever se tak mohli radovat z cenného skalpu, druhé výhry v řadě i důležitých bodů v boji o pozice kolem ostře střežené osmé příčky.

Branky: 08:23 Nedvěd, 23:47 Ibl, 37:02 Kozák (Ogurčák, Koller) PP, 45:00 rozh. nájezd Nedvěd - 11:23 Šmídl (Klobása), 33:36 Voženílek (Lipert), 44:20 Málek (Poláček). Střely: 24:30, vyloučení: 3:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

HBC Nové Strašecí - SHC Killers Litoměřice 20:3 (7:1,4:0,9:2)

S hodně krutým debaklem odjížděli hráči Litoměřic z Nového Strašecí. Kosatky byly zcela bezzubé a domácím nekladly žádný odpor. Ti tak během 45 minut nasázeli 20 branek, hned o osm z nich se postaral Milan Sýkora. Killers jsou ve velké krizi a trosky v minulých sezónách úspěšného týmu už na soupeře z 1. ČNHbL nestačí. Podle všeho to vypadá, že Litoměřice budou sezónu už jen dohrávat. Bezbrankový výsledek nedělního zápasu přitom vydržel poměrně dlouho – šest minut. Pak už ale tým Litoměřic prakticky pouze odevzdaně lovil míčky z branky. Během zbytku první třetiny dostal sedm gólů, v druhé části další čtyři a zmar zakončil devítibrankový příděl v poslední patnáctiminutovce. Nejkratší doba mezi dvěma brankami domácích byla 5 sekund, dvakrát se Strašecí prosadilo osm vteřin po předchozím gólu. Podle statistik skončila v síti každá druhá střela. Úřadující mistr světa Sýkora k osmi brankám přidal navíc čtyři asistence a měl velký podíl na tom, že se domácí hráči dočkají za výsledek zajímavé odměny. Brankář Šnobl totiž za stavu 11:1 vyhlásil za dvacetigólovou výhru sud piva a Sýkora se toho chytil - dal pět z posledních šesti branek. Nové Strašecí si připsalo rekordní výhru, navíc stáhlo náskok Mostu na prvním místě tabulky a v posledním kole tak dojde na přímý souboj o pozici zimního krále.

Branky: 05:55 Daenemark (Hošek) PP, 07:25 Lev (Sýkora, Kuna), 09:00 Petrus (Sýkora), 10:24 Douša (Sýkora, Petrus) PP, 10:30 Lev, 11:03 Douša(Petrus, Kuna), 11:08 Sýkora (Ryss), 16:52 Hošek(Daenemark), 17:32 Sýkora (Douša), 18:36 Daenemark(Hošek, Průša), 27:33 Sýkora (Civáň), 30:14 Horáček (Sýkora), 30:22 Průša (Kuna), 32:04 Daenemark (Průša), 33:16 Sýkora, 34:51 Sýkora (Beznoska), 36:09 Hošek, 36:55 Sýkora (Ryss), 42:43 Sýkora (Horáček), 44:22 Sýkora - 08:08 Huslica, 30:29 Pechan (Brabec), 44:38 Haken (Ondra). Střely: 40:21, vyloučení: 1:4, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0.