1. liga

Nové Strašecí opět dobylo Prahu a prodlužilo vítěznou sérii, Svítkov má první výhru

Ve šlágru 13. kola 1. ČNHbL byl úspěšnější hostující tým, Nové Strašecí si vyšláplo na pražské Ďábly a vystřídalo je na druhé příčce tabulky. Dařilo se i pardubické Alfě, která v dohrávce přejela Litoměřice a o den později potrápila i lídra tabulky z Mostu, i když na body nedosáhla.

Litoměřicím se nedařilo ani ve druhém zápase v Pardubicích proti Svítkovu a domácí tak utekli z chvostu tabulky. Jinak ve 13. kole vyhrávali jen hosté. Důležité body urvali po delší době i Třemošná a Kladno.

Sobota – dohrávka 12. kola

HBC Alfa Pardubice - SHC Killers Litoměřice 6:2 (4:0,2:1,0:1)

Už v první třetině dohrávky 12. kola zjistili hosté, že v Pardubicích asi body nezískají. A rozhodnuto bylo během necelých dvou minut. V čase 3:30 načal skóre domácí Bílý, za patnáct sekund ho napodobil Kubeš a minutu a vteřinu po první brance Bílý vyzval přihrávkou ke skórování i Mertu. Nadějný forvard, který se do sestavy Alfy vrátil po téměř dvouměsíční pauze, nepohrdl a zvyšoval už na 3:0. Bleskovou střeleckou přehlídku domácích uzavřel čtvrtým gólem v čase 5:17 Hrnčíř. V druhé části Pardubice polevily a Killers snadno snížili, jenže Bílý svým druhým gólem znovu upozornil, komu že patří sobotní zápas. Tempo zbytku zápasu odpovídalo jasnému vývoji, Janu Bílému ale chuť zůstala a tak ještě před druhou sirénou v přesilovce zkompletoval hattrick. V poslední části hosté také v početní výhodě upravili skóre na výsledných 6:2.

Branky: 03:30 Bílý (Hlaváček) , 03:45 Kubeš (Hrnčíř, Heller), 04:21 Merta (Bílý), 05:17 Kubeš, 17:46 Bílý (Skřivánek, Hlaváček), 28:04 Bílý (Skřivánek) PP - 16:38 Špatný (Rygl) PP, 39:53 Chvojka (Wenzl) PP. Střely: 22:19, vyloučení: 7:9, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0.

Neděle – 13.kolo

HBC Alfa Pardubice - HBC Pento Most B 3:4 (1:1,2:2,0:1)

Rozjetá Alfa se předvedla i v neděli, kdy do Pardubic dorazil dosud neporažený lídr druhé ligy – Pento Most B. Domácí favorita hodně potrápili, o čemž vypovídá i poměr střel. Zatímco Severočeši za celý zápas vystřelili čtrnáctkrát, pardubické útoky vyústily v téměř čtyřicet střel. Skóre se ale vyvíjelo o poznání vyrovnaněji. Po první i po druhé části svítil na tabuli nerozhodný výsledek. Zkušený mostecký tým ale v závěru potvrdil, že letos prostě neprohrává a body nakonec nenechal ani v Pardubicích.

Střely: 37:14, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - SHC Killers Litoměřice 3:0 (1:0,2:0,0:0)

Litoměřickým Kosatkám se víkendový výjezd na východ Čech vůbec nevydařil. Neuspěly ani v souboji dvou zatím nejhorších týmů tabulky na hřišti Svítkova. V prvním vzájemném měření sil vyhrály Litoměřice na domácí půdě až na samostatná střílení, od té doby si připsaly jen dva další body. Svítkov měl ještě horší bilanci - v září v Litoměřicích vydoloval jediný bod dosavadního průběhu a na první vítězství sezóny až do neděle marně čekal. A dočkal se. Domácí hráli disciplinovaně a už ve čtvrté minutě se dostali do vedení. Gólově to bylo na dlouho vše. Mladý litoměřický tým se držel, jenže zbytečně sám nabízel soupeři výhodu vylučováním. Kapitán hostů Hovorka byl na trestné lavici dvakrát, mladý Kostovič hned třikrát. Přesilovky sice zůstaly nevyužity, ale i díky nim hráči Stars získávali převahu. Gólově ji vyjádřili v druhé třetině hned dvakrát, když se čtyři minuty po sobě trefili Kosina a Kazda. V poslední třetině se už stav neměnil a Svítkov se tak v důležitém zápase poprvé v sezóně radoval. Zároveň bodově dotáhl svého soupeře a v tabulce ho dokonce díky lepšímu skóre přeskočil.

Branky: 03:29 Černický, 23:51 Kosina, 28:11 Kazda (Jurga). Střely: 44:20, vyloučení: 3:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

HBC Hostivař - Jungle Fever Kladno 0:1 (0:1,0:0,0:0)

Ostrý souboj o pozice na hranici postupu do play off nabídl duel Hostivaře s kladenskými Jungle Fever. Hosté do Prahy přijeli v hodně oslabené sestavě a museli se bránit tlaku domácích. A dařilo se jim to. Hostivař dobrý úvod nezužitkovala, naopak kladenský Kubr, který vedl svůj tým jako kapitán, dokázal vytěžit z ojedinělé šance vedení, když v 6. minutě uspěla jeho teč před brankou Pražanů. Jak se ukázalo, byl to gól vítězný. Domácí dál tlačili, jenže Kladno slavilo úspěch se svou agresivní obranou. Hostivař nevyužila ani dlouhou přesilovku pět na tři v závěru první třetiny. Podobný obrázek měla i druhá část, Kladno hrozilo z občasných výpadů, Hostivař tlačila, ale jak domácí brankář Kucarov, tak hostující Fajt tvrdošíjně trvali na tom, že zápas bude mít fotbalové skóre. V poslední třetině pak brankářům na obou stranách pomohly i tyčky. Domácí hráli v křeči a nedařilo se jim v rozehrávce ani v řešení situací před bránou soupeře. Ani Kladno nedokázalo potvrdit vedení, až do samotného konce se tak hrálo napínavé utkání, v němž byli nakonec šťastnější hosté. “V zápase jsme byli jasně lepší, bohužel jsme nedokázali převahu přeměnit v gólové šance ani gól. Důležitý souboj o play off jsme nezvládli, ale to neznamená, že přestaneme o vysněnou osmičku bojovat,“ prohlásil po zápase hrající kouč Hostivaře Marek Brož.

Střely: 30:25, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SK Ďáblové Praha - HBC Nové Strašecí 3:7 (2:0,0:3,1:4)

Hráči Nového Strašecí podruhé za sebou vyhráli v Praze. Před týdnem porazili Hostivař 5:3, teď Ďáblům přidali ještě dvě branky navíc a v přímém souboji o druhou příčku si připsali všechny tři body. Ďáblové letos na Nové Strašecí neumí, na kontě mají po neděli jen dvě porážky a obě ze zápasů s “Bubáky“, obě stejným poměrem 3:7. Přitom začátek nedělního zápasu rozhodně o takovém vývoji nevypovídal. Domácí byli lepší a po deseti minutách vedli 2:0. Pak se ale jejich vítězný stroj zadrhl. Ve druhé části přišel skvělý obrat hostů, kteří na tři branky navázali i čtvrtou hned v úvodu poslední třetiny. To Ďábly zlomilo a poslední část tak už patřila Novému Strašecí. Domácí sice ještě snižovali na 3:6 a v závěru zkusili power play, ale do prázdné branky se jim trefil veterán Daenemark, který tak dovršil hattrick. „Kdy jsem dal naposledy hattrick? Před pěti lety proti Spektru. Tady. Na tomhle hřišti,“ zavzpomínal střelec pro klubový web. Ďáblové tak před sebou dál valí pomstu za jarní vyřazení z play off, kdy je Strašecí ve čtvrtfinále přejelo 3:0 na zápasy.

Střely: 30:37, vyloučení: 3:4, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:1.

Ježci Heřmanův Městec - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 4:5 (3:0,1:3,0:2)

Skvělý úvod domácích, ještě lepší závěr hostů. Tak probíhal další nedělní zápas sousedů z tabulky - Jindřichova Hradce v Heřmanově Městci. Dramatický scénář připomínal první vzájemné utkání, měl i podobný happy end z pohledu Olympu. Ježci přitom opět využili výhody nezvyklého povrchu na domácím hřišti a v první třetině Jihočechy přejeli. Během osmi minut vedli 3:0 a kralovali. Následný time out Olympu ale předznamenal zkázu. Domácí rychlé vedení uklidnilo až moc, naopak soupeř začal pomalu startovat. A naplno se rozjel v druhé části. Ve 3. minutě snížil Plášil, pak do dvou minut vtěsnali vyrovnání Kulik a kapitán Landkammer. Už v tu chvíli byl dosavadní král zápasu sesazen, přestože se domácím chvíli poté ještě jednou povedlo dostat do vedení. Olymp však už měl otěže utkání v rukou, což po 58 vteřinách třetí části potvrdil Kulik, který znovu vyrovnal, a čtyři minuty na to lídr bodování ligy Slanina skóre definitivně obrátil. Ježci se v závěru ještě pokusili o tlak, ale Hradec tři body uhlídal. Celkem jich tak má ze vzájemného měření sil už pět, když v prvním zápase vyhrál v nájezdech.

Branky: 02:13 Pišta (Waber) PP, 05:14 Kišš (Kopecký), 07:28 Stránský (Mašík), 28:27 Hodr (Minařík) - 17:47 Plášil (Mátl), 25:21 Kulik, 27:52 Landkammer (Kulik, Adam), 30:58 Kulik (Plášil), 34:53 Slanina (Landkammer, Supek). Střely: 34:35, vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.

HC Jestřábi Přelouč - TJ Tatran Třemošná 1:3 (0:1,1:0,0:2)

Jestřábi jsou v krizi, což potvrdil i domácí zápas s Třemošnou. Naopak Tatran v poslední chvíli využil šance, aby se zvedl a ještě zaútočil na pozice zaručující play off. Hosté opět přijeli s defenzivní taktikou, ale nevýrazní Jestřábi jim brzy dovolili vystrčit růžky. V páté minutě Třemošné vyšla bule a domácí prohrávali. I ve zbytku třetiny byli aktivnější hosté, další branka už ale nepadla. Druhá třetina byla vyrovnanější a přinesla i srovnání skóre po důrazné práci Příhody. Závěr ale znovu patřil Tatranu, který třetí třetinu orámoval dvěma zásahy. Ve 3. minutě šel po šťastné brance opět do vedení, které potvrdil necelé dvě minuty před koncem gólem v přesilovce. „Hosté se nikam nehnali, přesto byli překvapivě aktivnější než zakřiknutí domácí, kterým momentálně nevychází vůbec nic,“ hodnotil na klubovém webu kapitán Jestřábů Martin Šmíd. Přelouč prohrála čtvrtý zápas za sebou a ztrácí tak důležité body v utkáních se soupeři z okolních příček tabulky.

Střely: 20:30, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0.