1. liga

Favorité nepřipustili žádné překvapení

Vítězstvím papírových favoritů z první pětky tabulky skončily všechny nedělní zápasy 12. kola 1. ČNHbL. Žádnému z týmů se tak nepovedla odveta za porážku v prvním kole sezóny.

Hostivař i podruhé padla s Novým Strašecím, lídr tabulky Most přehrál poslední Svítkov, Ďáblové deklasovali Jungle Fever a Heřmanův Městec si poradil s Třemošnou. Jindřichohradecký Olymp vyhrál v Přelouči opět těsně, ale samostatná střílení, která rozhodovala první vzájemný duel těchto soupeřů, tentokrát nepotřeboval.

Neděle – 12.kolo

HBC Hostivař - HBC Nové Strašecí 3:5 (1:3,1:1,1:1)

Kvalitní zápas viděli diváci v Praze na Palmovce, kde domácí Hostivař přivítala Nové Strašecí. Favorizovaní hosté předvedli skvělý úvod, obrana Hostivaře se musela vymanit ze sevření jen za cenu dvou faulů za sebou a soupeř oba dva potrestal. Jeden trest přišel ještě v poskytnuté výhodě – dělovka Sýkory a 0:1. Druhý trest pak na konci následné přesilovky – další rána Sýkory, tentokrát od červené, a Strašecí vede 0:2. Milan Sýkora, držitel zlaté medaile z červnového MS, byl hlavní postavou zápasu. Jeho další dělovka znamenala už tříbrankové vedení hostů. Tentokrát sice bývalý hráč Habešovny mířil do tyče, Kunovi už ale dorážka nedala moc práce. Rychlé vedení hráče Nového Strašecí dostalo do pohody, ale zároveň je trochu ukolébalo. Ještě v první třetině se tak připomněli i domácí, kteří využili chyby v obraně “Bubáků“ a před přestávkou snížili. V úvodu druhé části je podržel gólman Kucarov a v půlce zápasu přišla další gólová odměna za sympaticky bojovný výkon, Tóth snížil na rozdíl jediné branky. Jenže Sýkora další dramatizaci nepřipustil. A domácí mu to sami usnadnili, v přesilovce chyboval Bošák, míč získal Ryss a vyslal Sýkoru vstříc hattricku. Hostivař se dostala ještě jednou na dostřel po 4 minutách třetí třetiny díky využité přesilovce. Následovala série nevyužitých šancí na obou stranách. Necelé dvě minuty před koncem se Hostivař pokusila nabrat síly v oddechovém čase, ale ten nepomohl. Po hrubce domácích v útočném pásmu vzápětí definitivně rozhodoval Omrai. „Strašecí na nás vlétlo jako uragán, naštěstí po rychlém vedení 3:0 sundalo nohu z plynu a podcenilo nás. Bojovností jsme pak utkání dokázali alespoň zdramatizovat. Tak kvalitní zápasy jsou pro nás skvělou motivací pro udržení v první lize,“ komentoval trenér domácích Marek Brož.

Střely: 28:45, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 1:1

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Pento Most B 0:4 (0:1,0:2,0:1)

Proměňování šancí rozhodlo zápas Mostu v Pardubicích. Poslední Svítkov lídrovi tabulky dlouho odolával, béčko Penta ale nakonec trpělivě počkalo na góly a postupně navyšovalo vedení až na konečných 4:0. „Sehráli jsme celkem slušný zápas, ale s mizernou koncovkou. Soupeř byl sehranější a šance, které si vytvořil, také proměnil. My ne a bez branek se na body myslet nedá,“ hodnotil zápas stručně a jasně kouč Svítkova Václav Mareš. Domácím se nepodařilo vstřelit čestný gól ani v jedné z přesilovek, kterých měl Svítkov nakonec víc než hosté z Mostu.

Branky: 10:04 Pohl (Lipert), 16:02 Švancar (Richter), 21:54 Richter (Švancar), 34:04 Faltín (Richter). Střely: 18:25, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0.

Ježci Heřmanův Městec - TJ Tatran Třemošná 6:3 (2:2,2:1,2:0)

Ježci z Heřmanova Městce si i podruhé v probíhající sezóně poradili s Třemošnou. Zatímco v prvním kole rozhodli o své výhře třemi góly v úvodní části, tentokrát museli o body bojovat až do poslední třetiny. Třemošná opět přijela s defenzivní taktikou, z obraného postavení vyráželi hosté k rychlým protiútokům a v první třetině dvakrát vedli. „V první třetině se nám dařilo dodržovat taktiku, dvakrát jsme šli do vedení, bohužel soupeř vždy dokázal téměř okamžitě srovnat,“ popsal úvodní část vedoucí mužstva Třemošné Jiří Lochner. Přetahovaná o výsledek pokračovala i v druhé části. Tentokrát ji ale režírovali Ježci. Poprvé v zápase se dostali do vedení, ale i Tatran ještě odpověděl. Čtvrtý gól v brance hostů už ale nastartoval domácí do trháku. Ten dotáhli dalšími dvěma přesnými zásahy v poslední části. „Od druhé třetiny soupeř přidal na důrazu a vstřelil gól, na který jsme ještě odpověděli gólem v přesilovce. Poté nás soupeř přehrával díky našim zbytečným vyloučením,“ dodal Lochner. Ježci počtvrté za sebou vyhráli a drží se na dostřel špičce tabulky. Tatran ještě čekají tuhé boje o play off.

Branky: 07:32 Hodr (Mašík) PP, 10:09 Hubáček,17:48 Kubíček (Mašík), 24:03 Mašík PP, 32:56 Kubíček (Waber), 38:50 Drenko (Stránský) PP - 03:01 Chvojka (Balíček) PP, 09:45 Vetýška (Slanec), 23:15 Liška (Chvojka, Procházka). Střely: 61:43, vyloučení: 8:13, využití přesilovek: 3:2, oslabení: 0:0.

SK Ďáblové Praha - Jungle Fever Kladno 7:1 (2:0,3:0,2:1)

Desátou výhru v řadě si připsali pražští Ďáblové, kteří doma hostili Kladno. Tým Jungle Fever na soupeře od začátku nestačil a tahal za kratší konec. Čestný úspěch hostů a pokažení čistého konta domácího gólmana nakonec znamenala až přesilovková trefa v poslední minutě zápasu. „Soupeř nás po všech stránkách přehrál. Byli o třídu lepší,“ uznal kladenský kouč Jaroslav Homola. Dobře ví, že nejdůležitější zápasy má jeho tým před sebou. „Do konce podzimu hrajeme s Hostivaří, Mostem a Litoměřicemi. Chtěli bychom aspoň šest bodů,“ dodal Homola. Pro Jungle bude zásadní i start jara, kdy postupně změří síly s oběma pardubickými celky.

Střely: 44:30, vyloučení: 7:4, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 3:4 (0:1,2:1,1:2)

Další vyrovnanou partii sehráli Jestřábi z Přelouče s jindřichohradeckým Olympem. Domácí zaspali úvod a Olymp byl aktivnější. Vytěžil z toho ale jen jednu branku, když zkrátil čtyřminutovou přesilovku po krvavém faulu jednoho z hráčů Přelouče. Teprve v závěru první třetiny se domácí vzpamatovali a vyrovnali hru. Prospěla jim i první pauza a zlepšení vyústilo v rychlý obrat skóre – v úvodu druhé části se v krátkém sledu prosadili Bažant a Příhoda. Také hosté ale ukázali, že mají sílu na zvrat. Ještě před přestávkou vyrovnali a čtyři minuty po začátku třetí třetiny jim vrátil vedení Slanina. Jestřábi bojovali a znovu vyrovnali, když se podruhé v zápase prosadil Příhoda. Jenže poslední slovo měli hosté, kteří využili chybu v rozehrávce Přelouče. „Utkání bylo vyrovnané a rychlé, rozhodli jej naše hrubé individuální chyby,“ hodnotil na webu Přelouče kapitán Martin Šmíd. Jestřábi tak prohráli třetí zápas v řadě, třetí před domácím publikem.

Branky: 18:59 Bažant (Kopecký), 19:19 Příhoda, 36:43 Příhoda - 05:20 Plášil (Kiss) PP, 25:14 Kulik PP, 33:59 Slanina (Landkammer, Hembera), 40:17 Plášil (Slanina). Střely: 32:34, vyloučení: 3:1, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0