1. liga

V pardubickém derby úspěšnější Alfa, v tom pražském zase Ďáblové

První polovinu základní části uzavřelo nedělní 11. kolo ČNHbL. To nabídlo několik derby. V Praze Ďáblové přehráli Hostivař, v Pardubicích je lepší Alfa. Ve středočeském souboji Kladno podlehlo Novému Strašecí a severočeské derby zase jednoznačně ovládla rezerva Mostu.

V dalším utkání týmu z Pardubického kraje Heřmanův Městec porazil Přelouč a v posledním zápase Třemošná těsně prohrála v Jindřichově Hradci. První po půlce základní části zůstává Pento jen těsně před Ďábly. Konec tabulky patří Svítkovu a Litoměřicím.

Neděle – 11.kolo

HBC Pento Most B - SHC Killers Litoměřice 7:1 (2:0,1:1,4:0)

Extraligové komando, které posílilo rezervu mosteckého Penta, rozebralo hostující Killers z Litoměřic a lídr národní ligy si tak připsal druhou výhru 7:1 za sebou. Extraliga měla o víkendu pauzu, takže za béčko Mostu si doma s chutí zahrály opory prvního týmu Procházka, Hulín a Koudelka, ty navíc doplnil velezkušený Sláva Švancar. Killers tak měli hodně silného soupeře, kterému mladý tým nedokázal konkurovat. Za vše mluví statistiky Mostu – Koudelka 4 góly, Švancar 4 asistence, Procházka 3 asistence….Bodově se prosadil i Hulín a také Karpíšek s Richterem, kteří též nastupují za mostecké áčko. Litoměřice kontrovaly jediným gólem z přesilovky ve 28. minutě, kdy snižovali na 3:1, pak už ale stříleli jen domácí. Rezerva Mostu zatím ztratila jen 4 body a v polovině základní části vede tabulku těsně před pražskými Ďábly.

Branky: 10:35 Koudelka (Švancar, Procházka), 13:15 Koudelka (Procházka, Švancar), 19:54 Koudelka (Švancar, Richter) PP, 33:57 Hulín (Karpíšek), 35:57 Koudelka (Procházka, Švancar) PP, 37:36 Voženílek (Pohl, Karpíšek), 38:47 Šmídl (Klobása) - 27:16 Hubený PP. Střely: 26:13, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Jungle Fever Kladno - HBC Nové Strašecí 0:3 (0:1,0:1,0:1)

Domácí hrající na dvě formace sehráli proti favoritovi z Nového Strašecí takticky dobré utkání, na body ale nedosáhli. Hosté celý zápas útočili do plně zformované obrany, navíc Kladnu výborně zachytal gólman. Přesto se Nové Strašecí dokázalo v každé třetině jednou gólově prosadit. Jungle Fever čekal na chyby soupeře a snažil se chodit do brejků, gólově však domácí nezúročili ani jednu příležitost. Situaci si navíc komplikovali častým vylučováním. Spokojenější tak byl po zápase trenér hostů. „Po polovině základní části jsme třetí, stále hrajeme o čelo tabulky, takže i s tím jsem spokojen. Před námi je ale ještě dost zápasů a rozhodující bude play off,“ hodnotil dosavadní průběh sezóny kouč Nového Strašecí Jiří Veselý.

Branky: 11:19 Lev (Petrus), 27:15 Ryss, 44:46 Horáček (Ryss) PP. Střely: 27:42, vyloučení: 13:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec - TJ Tatran Třemošná 1:0 (0:0,1:0,0:0)

Jediný gól stačil jindřichohradeckému Olympu na domácím hřišti k zisku všech bodů. Třemošná v minulém kole přerušila sérii porážek, teď ale opět padla a horní polovina tabulky se jí začíná hodně vzdalovat. Ve vyrovnaném zápase dominovaly obrany a brankáři. Oba týmy měly několik dobrých příležitostí, trefili se ale jen domácí. Ve druhé třetině vstřelil vítěznou branku Olympu Martin Landkammer hrající za Jindřichův Hradec druhé utkání. Další góly nepovolil domácím brankář Tatranu Kubeš. „I přes velmi dobrý výkon v defenzivě a dodržení taktických pokynů jsme na body bohužel nedosáhli. Vytvořili jsme si několik šanci, které jsme na rozdíl od soupeře neproměnili, a to rozhodlo,“ hodnotil kapitán Třemošné Petr Škarecký. Olymp se tak drží na 5. místě tabulky, Tatran zatím stále sleduje hranici postupu do play off zespoda, na 8. místo ztrácí tři body.

Branka: 25:36 Landkammer (Hembera P.). Střely: 40:23, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

HC Jestřábi Přelouč - Ježci Heřmanův Městec 1:3 (0:1,1:1,0:1)

Ježci měli v Přelouči výborný úvod a domácí Jestřábi nestíhali. Poté, co si pomohli faulem, šel Heřmanův Městec v přesilovce už ve 3. minutě do vedení. Hosté pokračovali v náporu, ale další branku v úvodní části nedali. Hráči Přelouče se tak mohli v pauze nadechnout a hned v úvodu druhé třetiny z dorážky šťastně vyrovnali, když jim k brance pomohl i gólman Ježků. Asi rozhodující moment přišel hned vzápětí. Ježci na vyrovnání rychle odpověděli a rozlet Jestřábů tak brzy utnuli. Oba týmy pak měly několik dobrých šancí, gól ale padl až ve 40. minutě, a to opět do sítě domácích. Jestřábi proti třetí brance soupeře hodně protestovali, ale rozhodčí byl neoblomný a gól uznal. Heřmanův Městec pak už výhru uhlídal. V tabulce čtvrtí Ježci tak v tabulce zvýšili náskok na svého nedělního soupeře už na devět bodů. Přelouči patří v půlce základní části 7. místo.

Branky: 15:26 Kopecký (Šmíd, Bažant) - 02:53 Matyáš (Doleček) PP, 16:16 Kišš (Doleček) - 40:30 Mašík (Waber).Střely: 19:36, vyloučení: 6:9, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

SK Ďáblové Praha - HBC Hostivař 4:0 (1:0,2:0,1:0)

Ďáblové potvrdili, že hrají ve velké pohodě a Hostivaři v pražském derby nedali šanci. Zápas se hrál na pražské Palmovce, kde jsou doma oba týmy, papírově ale byli domácí Ďáblové, kteří od začátku tlačili a v 6. minutě se ujali vedení. Hosté hrozili většinou jen z brejků, střelci se však neprosadili. „Ďáblové byli jednoduše lepší,“ uznal kouč Hostivaře Marek Brož. Domácí šli v druhé třetině po využité přesilovce do vedení 2:0 a ve 22. minutě přidali třetí branku. Hostivař pak mohla zápas zdramatizovat v sérii nabídnutých přesilovek, ale neuspěla ani v 52 vteřin trvající převaze dvou mužů. Přestože domácí měli nakonec osm vyloučených, oproti třem potrestaným na druhé straně, v početní výhodě se prosadili jen Ďáblové. „Škoda, protože naše góly by určitě přispěly k vyšší kvalitě zápasu,“ podotkl Brož. Hosté zklamali i v další dlouhé sérii přesilovek na začátku poslední části a skóre tak uzavírali domácí, když se přesně trefil neobsazený Kočka. Hostivař poprvé v sezóně vyšla gólově naprázdno, Ďáblové vyhráli už podeváté za sebou.

Branky: 06:01 Bureš (Šimon), 19:55 Lehner (Ruda) PP, 21:48 Ruda (Plecitý), 41:36 Kočka (Bureš, Šimon). Střely: 25:14, vyloučení: 8:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Alfa Pardubice 1:5 (0:1,0:1,1:3)

Poslední Svítkov v pardubickém derby doma nestačil na konkurenční Alfu. Ta měla na začátku převahu a od 2. minuty vedla. Favorit tlačil hlavně díky přesilovkám, které mu hráči Stars nabídli. Obrana Svítkova ale dlouho dalšímu gólu odolávala, na druhé straně při ojedinělých výpadech Svítkova hostům dvakrát pomohla branková konstrukce. Do šaten se tak šlo za stavu 1:0. Ve druhé třetině domácí přidali a bránit se tentokrát musela Alfa. Také ta ale odolala, a to i ve dvou oslabeních 3 proti 5. Důležitý gól padl ve 25. minutě, kdy hosté přestáli oslabení a mladík Krejčí vzápětí šťastně zvýšil jejich vedení na 2:0. Svítkovští se o přestávce ještě otřepali a v úvodu třetí třetiny udeřili, když po akci kapitána Černického dorážel Mifek. Zbytek zápasu ale patřil opět Alfě. Definitivní zlom přišel ve 34. a 35 minutě, kdy hosté v krátkém sledu dvakrát skórovali. Kosmetickou tečku pak dala výsledku spolupráce dua Kubeš – Slanina v dresu hostí. Svítkov tak zůstává s jediným bodem poslední.

Branky: 30:42 Mifek (Černický) - 01:25 Kubeš (Novák), 24:59 Krejčí, 33:48 Heller (Kubeš), 34:53 Hrnčíř (Slanina, Kubeš), 44:13 Kubeš (Slanina). Střely: 17:33, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0