1. liga

Radovaly se Litoměřice a Polička

Podobný průběh jako baráž o extraligu měl i boj o I. českou národní hokejbalovou ligu v Litoměřicích. Zachraňující se domácí tým nejprve vyhrál nad Kolínem a když ve druhém utkání porazila Kolín i Polička, bylo rozhodnuto. Právo na účast v první lize už vítězným týmům nikdo nemohl vzít.

Domácí Killers sice s Kolínem dvakrát prohrávali, ale ve třetí třetině strhli skóre na svoji stranu a zvítězili 4:2. „Začali jsme opatrně, ale v naší přesilovce jsme inkasovali. Ještě do přestávky jsme ale dokázali srovnat. Pak přišla ještě jedna chyba a hosté opět vedli a museli jsme opět dotahovat. Ve třetí třetině jsme se na soupeře vrhli a zlomili jsme je,“ popsal průběh zápasu kouč Litoměřic Jiří Skřivánek ml.

„Byli jsme sice herně lepší, ale bohužel nám tam padly takové nešťastné góly a my svoje šance nedali,“ hodnotil utkání trenér Kolína Michael Kašpar.

Ten si hodně stěžoval na výkon rozhodčích. „Vlastně půlku zápasu jsme hráli v oslabení, čtyři hráči dostali trest do konce utkání. Přitom jsme podle mě hráli naprosto stejně jako domácí, i někteří jejich hráči po zápase přiznali, že nás rozhodčí zařízl,“ dodal k prvnímu utkání.

Domácí kouč však něco takového odmítá. „Kolín si na sudí stěžuje při každém zápase venku, cítí se ublížení. Poměr klasických trestů byl vyrovnaný, ale oni pořád protestovali a dostávali osobáky a tresty do konce,“ řekl kouč, který právě po jednom ze vzájemných zápasů ještě ve druhé lize dostal zákaz aktivní činnosti na rok a půl. „To tehdy naopak pískal kolínský sudí a bylo to hodně divoké,“ vzpomínal Skřivánek.

Druhé měření sil v sobotním programu svedlo proti sobě oba druholigové uchazeče. Polička zápas jasně ovládla, rychle vedla 2:0, po první třetině už 4:0 a nakonec nad Kolínem vyhrála 6:0.

„Soupeř hrál opravdu výborně, bylo vidět, že jsou sehraní. Velkou roli však sehrála i naše únava po prvním utkání. Polička byla na rozdíl od nás čerstvá, vlítla na nás a to rozhodlo. Kdyby hráli první zápas oni, vypadalo by to podle mě jinak. Systém je každopádně trochu nešťastný, asi by bylo lepší baráž rozložit do dvou dnů,“ mínil kolínský trenér.

Hvězdou utkání byl útočník vítězů Petr Chmel, který dal čtyři góly. „Ten opravdu exceloval, je to naše opora. Ale dobře hráli všichni, podržel nás i gólman. Hned na začátku zápasu totiž zlikvidoval pár šancí, které si Kolín vytvořil. Pak už jsme šli do vedení a soupeře jsme přehráli, byli jsme jasně lepší. Zdálo se mi ale, že Kolín hrál trochu zákeřně, ale i to jsme zvládli, udrželi jsme nervy,“ mohl být po zápase spokojený asistent trenéra Poličky Michal Pražan.

I když si jeho tým vybojoval právo na první ligu, zatím není jisté, jestli ho využije. „Ještě to musíme probrat. Zatím to vypadá, že spíš ne, ale ještě může být nějaká změna,“ nechal však Pražan otevřená zadní vrátka.

Vedle Poličky mohli slavit i domácí. „Už po první třetině jsem hráčům říkal, že už je to hotové, že už si můžou dát pivo,“ usmíval se trenér Killers.

Nováček soutěže získal práva na první ligu od Mladé Boleslavi a ve své první sezoně ve druhé nejvyšší soutěži získal z dvaceti zápasů jen šest bodů. „Do baráže jsme samozřejmě nechtěli, ale byla to sezona na rozkoukání a v jejím závěru už to tak strašné nebylo, prohrávali jsme často jen o gól, o dva. Teď už víme, o čem to je, trochu jsme se poučili, chceme i doplnit kádr, abychom na tom v dalším ročníku byli lépe,“ dodal Skřivánek.

Ani v Kolíně ale nevěšeli hlavy. Před víkendem sice vyhlašovali útok na postup, svoje cíle ale nakonec Středočeši přehodnotili. „Zkusíme to až za rok, teď hlavně chceme postavit šatny a dát dohromady žáky. V příští sezoně se pokusíme znovu vyhrát druhou ligu a rádi bychom opět postoupili dál v českém poháru,“ prohlásil trenér Kašpar.

Výsledky: Litoměřice – Kolín 4:2 (1:1, 1:1, 2:0), Polička – Kolín 6:0 (4:0, 2:0, 0:0), Litoměřice – Polička nehráno. Pořadí: 1. Polička 1 zápas/3 body (skóre 6:0), 2. Litoměřice 1/3 (4:2), 3. Kolín 0 (2:10).