1. liga

O dvě místa usilují tři týmy

Nakonec jen tři týmy se střetnou v sobotní baráži o Českou národní hokejbalovou ligu. Z původně pětičlenné soutěže se totiž odhlásily CSKA Karlovy Vary a ŠD Písek, o dvě místa ve druhé nejvyšší soutěži se tak v Litoměřicích střetnou domácí Killers s HBC Kolín a Kometou Polička.

Z pozice týmu hájícího účast v první lize vstoupí do soutěže Litoměřice. „Snažili jsme se něco naběhat, něco natrénovat. Minulý týden jsme jako prověrku před baráží odehráli třídenní turnaj. Skončili jsme třetí, když jsme nedostali ani branku, jenže jsme v semifinále prohráli na samostatná střílení. Ale co se týče obranné hry, tak to nebylo špatné,“ vrací se k programu před bojem o záchranu trenér Killers Jiří Skřivánek mladší.

I přes to, že Severočeši více než dva měsíce nesehráli klasický soutěžní zápas, kouč v baráži svému celku věří. „Jsou jenom tři týmy, takže by to snad nemusel být takový problém. I když ani jedna výhra nic nevyřeší, pak může při shodě rozhodovat každý gól,“ pokračuje.

V prvním utkání programu se utkají s HBC Kolín, vítězem skupiny Střed ve 2. ČNHBL. „S tím se trochu známe, hráli jsme s ním loni ve druhé lize, ale nevíme, v jaké sestavě přijedou. O Poličce se dá říct, že nevíme vůbec nic,“ říká Skřivánek k sobotním soupeřům.

Litoměřice by mohly mít v případě, že se budou hrát všechny tři zápasy, jednu výhodu. Nehrají totiž dvě utkání za sebou. „Stejně by pro nás bylo nejlepší, kdybychom porazili Kolín a pak by se to samé podařilo Poličce. Tím by bylo rozhodnuto a třetí duel by se nemusel hrát. Ale myslím, že z těch dvou na tom bude líp Kolín, od Poličky opravdu nevím co čekat, nevíc se říká, že týmy z východní skupiny na tom nejsou tak dobře,“ tvrdí kouč nováčka první ligy. Ten obsadil v soutěži poslední jedenáctou příčku a v sobotu bude hodně spoléhat na podporu domácího publika. „Na nedávné finále první ligy dorostu chodilo dvě stě lidí, takže snad přijdou i teď,“ věří Skřivánek, že Killers požene za záchranou bouřlivá atmosféra.

Jejich prvním soupeřem bude Kolín, nejlepší tým skupiny Střed ve 2. ČNHBL. „Určitě jsme byli silnější než loni, ale vyhrát celou soutěž nebylo jednoduché, i když jsme ve všech třech sériích play off zvítězili 3:0 na zápasy. Nejlepší z nich byla ta finálová s Benátkami,“ rekapituluje sezonu předseda klubu Michael Kašpar.

Po loňské finálové porážce s pražskými Ekonom Devils se Kolínští letos mohli radovat z prvenství a teď by rádi zvládli i baráž. „Myslím, že mezi první a druhou ligou tak velký rozdíl není, byla by škoda nabídnuté šance nevyužít. Rádi bychom si první ligu zkusili, uvidíme, jak se nám povede baráž a jestli dáme dohromady mládež. S touhle podmínkou máme problémy,“ pokračuje kouč Středočechů.

Šance na postup přitom vidí celkem slušné. „U Litoměřic nevíme, jak se jejich kádr oproti loňské sezoně změnil, Poličku neznáme. Ale vzhledem k tomu, že postupují dva ze tří, tak si myslím, že na to máme. Bohužel budeme hrát dva zápasy za sebou, to se mi nezdá moc šikovné, ale co se dá dělat,“ dodává Kašpar.

Díky vítězství ve skupině Východ druhé ligy se do baráže dostala Kometa Polička. Ve finále zdolala 3:1 na zápasy Alfu Pardubice, která do té doby ztratila za celou sezonu jen dva zápasy v semifinále s Náchodem. „Bylo to těžké, všichni soupeři v play off byli kvalitní a finále s Alfou i hodně zajímavé. Nedá se říct, že by vyhrál lepší tým, spíš šťastnější,“ komentuje cestu ze prvním místem trenér Komety Pavel Štefka.

Případný postup do první ligy není pro tým sice prioritou, přesto je baráž pro něj zajímavá. „Ještě nejsme rozhodnutí, jestli bychom vyšší soutěž hráli. Máme hodně kluků na vysokých školách, ani finančně na tom nejsme nejlépe. Ale kdybychom postup vybojovali a soutěž nechtěli, jsme domluveni právě s Alfou, která má zájem, že by první ligu od nás koupila,“ vysvětluje situaci kouč Poličky.

„Šance na to, že se postup povede uhrát, jsou podle mě padesát na padesát,“ uzavírá Štefka.

Program baráže, sobota 6. června v Litoměřicích – 9.00: Litoměřice – Kolín, 13.00: Kolín – Polička, 17.00: Litoměřice – Polička.