1. liga

O extraligu si zahraje Kovo

Vítězem České národní hokejbalové ligy se nakonec stalo pražské Kovo. Favorit celé soutěže udolal v pátém rozhodujícím finále Ježky z Heřmanova Městce 3:2 a po dvou sezonách ve druhé nejvyšší soutěži si opět zahraje o účast v extralize.

Finále – 5. zápas: Kovo Praha – Ježci Heřmanův Městec 3:2 (0:1, 2:1, 1:0, branky Hruška, Fišer, Winter – Waber, Kadaňka) – stav série 3:2, postupuje Kovo. Pražané nakonec svoji misi dotáhli do konce, ale v jednu chvíli to vypadalo, že by spíš mohlo pokračovat úspěšné tažení nováčka z Heřmanova Městce.

„Nastoupili jsme nervozní, hosté si ze začátkem poradili lépe, bylo vidět, že pátý zápas už v letošním play off hráli,“ poznamenal domácí kouč Tomáš Jadrníček.

Výsledkem bylo vedení Ježků, když hned ve 4. minutě skóroval Waber. „Pak jsme se zlepšili, soupeře jsme přitlačili, ale nic z toho nebylo,“ pokračoval. „V tu chvíli jsme se bránili zuby nehty,“ uznal Jadrníčkův protějšek Bronislav Stuchlík.

Kovo své šance nevyužilo a soupeř je za to potrestal. V 6. minutě druhé části se po ojedinělé akci hostů prosadil Kadaňka a Ježci rázem vedli o dvě branky. „To nás hodně srazilo dolů, byla to pro nás taková malá klinická smrt,“ popsal Jadrníček chvíle, kdy měli Ježci hodně navrch.

Hosté útlumu domácích chtěli využít, jenže svoje šance neproměnili. „To je velká škoda, domácí si v tu chvíli s námi nevěděli rady,“ smutně prohodil kouč Ježků.

A tak přišel trest za nevyužité šance i na druhé straně. A hodně krutý. Domácí na začátku 25. minuty rychle využili přesilovku pět na tři díky brance Hrušky a už o jednadvacet vteřin později v pokračující výhodě pět na čtyři srovnal Fišer. „To nás hodně nakoplo, do konce třetí třetiny jsme byli na hřišti prakticky jen my, ale opět bez gólového efektu,“ pokračoval kouč Pražanů.

Rozhodnutí celkově vyrovnaného utkání tak přinesla až závěrečná patnáctiminutovka. „Ta byla trochu opatrnější. Ježci se v ní opět probudili, ale svoji přesilovku nevyužili, my jsme z ní dali vítězný gól,“ komentoval závěr duelu Jadrníček. O výhře jeho týmu rozhodl v 38. minutě Winter.

Ježci tak ve své první sezoně dokráčeli ke stříbrným medailím. „Kdybychom dostali nějak naklepáno, tak to možná tak nebolí. Bude asi chvíli trvat než to odezní. Chybělo hodně málo, domácí dostala do hry povedená přesilovka tak jako nás v prvním zápase,“ připomněl Stuchlík výhru 5:3 na začátku série.

„Po čtvrtfinále s Jindřichovým Hradcem jsem doufal, že budeme alespoň třetí, nakonec jsme měli tak blízko k baráži. Ale udělali jsme spoustu práce, vždyť před sezonou možná leckdo nevěděl, kde Heřmanlv Městec vůbec je. Musím hráčům i fanouškům poděkovat za skvělou sezonu a Kovu popřát hodně štěstí v baráži,“ udělal kouč Ježků tečku za sezonou.

Série Kova a Heřmanova Městce byla hodně vyrovnaná, tři zápasy z pěti skončily rozdílem jediného gólu. „Ježci byli těžkým soupeřem, je to zkušený tým plný bojovníků. Nevzdávali se, ani když prohrávali o více branek, a to v této soutěži nebývá zvykem,“ ocenil výkony soupeře trenér vítězného celku Tomáš Jadrníček.