1. liga

Stav finále je vyrovnaný

Toho, kdo by si myslel, že pražské Kovo bude mít ve finále snadnou úlohu, vyvedl z omylu už první zápas. Vítěz základní části totiž na domácím hřišti podlehl nováčkovi z Heřmanova Městce 3:5. V neděli pak Pražané zvítězili 5:1 a před odvetami je tedy stav série vyrovnaný.

1. zápas: Kovo Praha – Ježci Heřmanův Městec 3:5 (2:0, 0:3, 1:3, branky Kovařík, Stárek, Jelínek – Minařík 2, Pišta, Teplý, Waber). Domácí začali dobře, už ve 14. vteřině otevřel skóre Kovařík a ještě do přestávky zvýšil v přesilovce Stárek. Jenže Ježci se tak snadno vzdát nehodlali. „Přišly zbytečné fauly, v přesilovce pět na tři Ježci snížili, v následující klasické přesilovce vyrovnali a minutu nato přidali třetí gól,“ popsal rychlý obrat trenér Pražanů Tomáš Jadrníček.

„V první třetině jsme hráli špatně, ale gól nás nakopl a ve druhé části už jsme byli lepší,“ poznamenal k vývoji zápasu jeden z koučů hostů Bronislav Stuchlík. Kovo po druhé přestávce ještě vyrovnalo, ale to bylo z jeho strany vše. „Pak přišel další zbytečný faul od jednoho z našich nejzkušenějších hráčů a čtvrtý gól soupeře. Ten už nás potom do hry prakticky nepustil. Má hodně zkušený kádr a výhru už si pohlídal,“ pokračoval Jadrníček.

Ve 38. minutě navíc Waber zvýšil na konečných 5:3. „Ríkali jsme si, že už to bude v pohodě, ale přišly ještě dvě vyloučení na naší straně, chvíli jsme hráli ve třech. To jsme ale zvládli a pak už jsme to dohráli v klidu,“ dodal trenér hostů k vítěznému vstupu do finálové série.

2. zápas: Kovo Praha – Ježci Heřmanův Městec 5:1 (3:0, 0:0, 2:1, branky Winter 3, Rada, Heral – Minařík). Také ve druhém utkání měli lepší první třetinu Pražané, tentokrát ale své snažení dotáhli do konce. „Jenže kdyby Ježci využili své šance v úvodu, mohlo být všechno jinak. Na nás jakoby ze začátku ještě ležela deka ze sobotního duelu, pak jsme ale začali dávat góly. Tentokrát jsme využili toho, že brankář hostů nebyl ani v jednom utkání nejjistější,“ komentoval Jadrníček.

Ježci po první třetině gólmana vystřídali, místo Smekala šel na hřiště zkušený Menc. „Smekal byl smutný, ale prostě si vybral smolnější den. Předtím nás několikrát podržel,“ podpořil Stuchlík oporu svého týmu. „Do zápasu jsme nastoupili pod dojmem, že můžeme vyhrát i podruhé. Jenže naše střely šly těsně vedle nebo do tyčky,“ řekl ještě kouč hostů k první třetině.

Po přestávce si sice oba týmy vytvořily několik šancí, ale branky padaly až v závěrečné části. Nejprve Kovo zvýšilo na 4:0, v 41. minutě se Ježci dočkali alespoň čestného úspěchu. „Soupeř hrál dlouhou power play, pokračoval v ní i po našem pátém gólu. Bojoval až do konce,“ ocenil výkon Heřmanova Městce Jadrníček.

Ježci ve hře bez brankáře pokračovali dokonce i při vlastním vyloučení a právě tehdy inkasovali popáté. „Vezeme jednu výhru, můžeme být spokojeni,“ tvrdil po víkendu Stuchlík.

Série by tak mohla být hodně zajímavá i v dalších zápasech. „Tam nebude jednoduché vyhrát. Hřiště je hodně nekvalitní, bude to spíše o bojovnosti, což našemu technickému týmu nemusí sedět,“ přemýšlel už nad odvetnými zápasy trenér Pražanů.