1. liga

Ježci se prokousali do finále

Překvapivé tažení nováčka z Heřmanova Městce Českou národní hokejbalovou ligou pokračuje. V semifinále udolali v pětizápasové sérii loňského finalistu Nové Strašecí a v boji o celkový triumf v soutěži změří síly s vítězem základní části Kovem Praha.

Tatran Třemošná – Kovo Praha 1:3 (0:0, 0:2, 1:1, branky: Škarecký – Fišer, Hruška, Burzanovský). Stav série: 0:3, postupuje Kovo. Domácí sice před víkendem pomýšleli na návrat série do Prahy, ale utkání se jim vůbec nevydařilo a sezona pro ně skončila. „Z naší strany to byl hodně špatný zápas, vůbec nic nám nešlo, střelecky jsme byli nemohoucní. Kovo vědělo, co chce hrát a dokázalo to plnit,“ uvedl trenér Západočechů Zdeněk Vozka.

Hosté si od začátku drželi převahu, ale v první třetině ji ještě nevyužili. „Klidně jsme mohli vést o dva tři góly. První branka na začátku druhé třetiny nás hodně uklidnila, domácí se pak dostávali do hry jen v přesilovkách,“ komentoval třetí semifinále trenér Pražanů Tomáš Jadrníček.

Právě v početní výhodě Třemošná dosáhla ve třetí třetině na snížení. „Během jejich přesilovky byl signalizován další trest pro nás. Domácí ale místo aby odevzdali míček a zajistili si tím delší přesilovku pět na tři hráli dál. Gól dali až vteřinu po návratu prvního z vyloučených a po jejich snížení se tak pokračovalo už pět na pět. Třemošná se tak možná připravila o možnost se zápasem ještě něco udělat,“ popsal důležité okamžiky ve třetí třetině Jadrníček.

Kovo už díky vyloučení na straně Tatranu zápas dotáhlo do vítězného konce, svoji výhru pečetilo tři vteřiny před závěrečnou sirénou gólem při power play domácích.

Třemošná tak opět nepřekročila své semifinálové maximum. „Myslel jsem, že letos bychom už mohli do finále dojít, ale i semifinále bereme jako úspěch,“ uzavřel sezonu Vozka.

Naopak Kovo splnilo roli favorita s zahraje si finále. „Tohle byl asi náš nejlepší zápas v play off. Ve finále už je těžké si soupeře vybírat, ale upřímně řečeno bych asi byl radši, kdybychom hráli s Novým Strašecím,“ dodal trenér pražského týmu.

Ježci Heřmanův Městec – Nové Strašecí 3:2 po sam. stříleních (0:0, 0:0, 2:2 – 1:0, branky Mašík, Stránský, rozh. sam. střílení Waber – Černý, Wittmayer), 2:3 (1:2, 0:1, 1:0, branky Waber, Mašík – Ryss 2, Lev), Nové Strašecí – Ježci Heřmanův Městec 4:5 (1:1, 2:1, 1:3, branky: Wittmayer, Ryss, Duchoň, Průša – Waber, Hodr, Minařík, Kopecký, Mašík). Stav série 3:2 – postupují Ježci. Zatímco jedna semifinálová série skončila po minimálním počtu zápasů, druhou rozhodoval až pátý duel. „Série byla hodně vyrovnaná, postoupil šťastnější tým,“ shodli se po nedělním utkání trenéři obou týmů Jiří Veselý a Bronislav Stuchlík.

Ježci si z prvních dvou střetnutí přivezli z Nového Strašecí jednu výhru a po pátečním utkání a vítězství po samostatných stříleních měli k postupu do finále blíž oni. Po slepených brankách Černého a Wittmayera na začátku třetí třetiny přitom prohrávali už 0:2. „Bohužel domácí pak potrestali naše taktické a individuální chyby a vyrovnali,“ uvedl k prvnímu ze série tří zápasů novostrašecký trenér Veselý.

V samostatných stříleních pak Ježci uspěli ve všech třech svých pokusech, hosté naopak ani jednou.

Čtvrté utkání a výhra 3:2 ale přiklonily misky vah zase na stranu Nového Strašecí. „Ten zápas jsme zvládli,“ podotkl Veselý.

„V sobotu jsme byli víc utahaní, z naší strany bylo vše takové upracované. Soupeř byl ze začátku malinko lepší. V závěru jme ho sice zamkli, ale nepřálo nám štěstí, náš kontaktní gól přišel až deset vteřin před koncem,“ ohlédl se za čtvrtým střetnutím jeden z domácích koučů Bronislav Stuchlík.

Dramatická série tak vyvrcholila až o den později hodně napínavou tečkou. První gól dali Ježci, ale domácí Strašecí stav utkání otočilo a vedlo 2:1, 3:2 a 4:3. Hosté ale vždy vyrovnali a minutu a půl před koncem vstřelili vítězný gól. „Po zápase nás ovládla obrovská euforie,“ byl nadšený Stuchlík.

„Měli jsme to ve svých rukou, bohužel přišla zbytečná vyloučení a další chyby,“ litoval ztraceného náskoku Veselý.

Jeho tým tak po loňském finále dosáhl na bronzovou příčku. „Je to úspěch, ale zároveň i zklamání. Soupeř ale hrál pěkný hokejbal, série měla i výbornou kulisu,“ zmínil kouč vyřazeného celku fakt, že třeba na rozhodující zápas přišlo více než čtyři sta diváků.

Ježci tak v první sezoně v soutěži dokráčeli až do finále. „Pátý zápas už se oboustranně hrál silou vůle. Domácí na nás sice vlítli, ale první gól jsme dali my. Pak jsme se ale jakoby lekli a hráli špatně,“ líčil rozhodující duel Stuchlík.

Ve třetí části se vše podstatné odehrálo v posledních pěti minutách. Heřmanův Městec nejprve opět srovnal jednobrankový náskok domácích, ti se s tím ale nehodali smířit. „Opět nás zatlačili a znovu šli do vedení. V tu chvíli už měl náš tým hlavy dole, vyrovnání ranou od modré ale přišlo rychle a bylo jako blesk z čistého nebe. Pak jsme dali pátý gól v přesilovce a už jsme to nějak uplácali,“ dodal kouč Ježků.

Série se odehrála oboustranně férově. „O tom svědčí i to, že když se nám porouchal autobus, Strašecí nám pomohlo s opravou a nabídlo, že nám v nejhorším případě i zajistí dopravu zpátky,“ vyzdvihl Stuchlík gesto soupeře.