1. liga

O semifinalistech je rozhodnuto

Už po dvou víkendech je jasno o semifinalistech České národní hokejbalové ligy. Nové Strašecí jako jediné potřebovalo k postupu tři zápasy, ostatní týmy z první čtyřky po základní části musely sehrát o jeden více. V semifinále se utká Kovo Praha s Třemošnou, Nové Strašecí změří síly s Ježky.

Jestřábi Přelouč - Kovo Praha 3:1 (1:1, 1:0, 1:0, branky domácích Vorba, Svoboda, Adámek) a 1:3 (0:1, 1:1, 0:1, branka domácích Příhoda). Konečný stav série 1:3 - postupuje Kovo.

Jestřábi si v sobotním utkání zajistili pokračování série, v neděli už pro ně ale sezona skončila. „Utkání byla srovnatelná, plná nasazení a šancí na obou stranách. Zatímco v prvním jsme měli více štěstí my, ve druhém se přiklonilo na stranu hostů,“ shrnul oba zápasy kouč Přelouče Roman Štefanský. „Do prvního utkání jsme dobře vstoupili, do osmé minuty jsme domácí nepustili za půlku. Jenže oni pak v přesilovce skórovali a převzali otěže do svých rukou. Jejich vítězství bylo zasloužené,“ uvedl trenér hostů Tomáš Jadrníček.

Vítěz základní části si postup vybojoval až o den později. „Domácí sice srovnali naše vedení z první třetiny, ale my jsme rychle odpověděli druhým gólem a to asi rozhodlo,“ komentoval druhý zápas kouč Pražanů.

Kovo si pak už výhru ohlídalo, v závěru ji pečetilo gólem při přeloučské power play. „Možná je ale dobře, že se hrálo i v neděli. Kdybychom postoupili hned v sobotu, mysleli bychom si, že i play off je jednoduchou záležitostí. Čtvrtý zápas si navíc zasloužili i přeloučští diváci,“ pochvaloval si kulisu odvetných duelů Jadrníček.

I když Jestřábi tentokrát skončili už ve čtvrtfinále, nebyl jejich kouč zklamaný. „Za oba zápasy a hlavně za ten sobotní si celý tým zaslouží pochvalu. Povedlo se nám do kádru zabudovat několik nových hráčů, snad to bude impuls do další sezony a ta bude lepší,“ přemýšlel Štefanský.

Ďáblové Praha - Nové Strašecí 3:8 (0:4, 2:3, 1:1, branky Vrábel, Myslivec, Lehner - Průša 3, Duchoň 2, Kuna, Gengel, Čížek). Konečný stav série 0:3 - postupuje Nové Strašecí.

Druhý tým tabulky postoupil do semifinále bez ztráty kytičky. „Sfoukli nás jako svíčku,“ uvedl ke třetímu duelu série domácí trenér Michal Teplý.

Hosté rozhodli prakticky už v první třetině. „Zkoušeli jsme všechno možné, vyvolat bitku, vystřídat gólmany. Ale ani to nemělo efekt, mužstvo už nechtělo hrát. Vůbec si to nedokážu vysvětlit,“ pokračoval zklamaně trenér pražského týmu.

Domácí snížili až za stavu 0:5 kuriozním gólem. Jako jeho autor je sice uvedený Vrábel, ale na svědomí ji měl hostující obránce Porcal. Ve snaze odpálit míček před dotírajícím útočníkem Pražanů trefil šibenici vlastní branky.

Ďáblové sice měli sezonu slibně rozjetou sezonu, ale ve druhé části jakoby jim došel dech. „Nevyšlo nám celé jaro. Máme ale mladý tým, snad si z toho vezme nějaké ponaučení,“ doufal Teplý.

Olymp Jindřichův Hradec - Ježci Heřmanův Městec 3:2 po sam. stříleních (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0, branky Supek 2, rozh. sam. střílení Supek - Drenko, Waber) a 2:4 (0:0, 1:3, 1:1, branky Supek, Matějka - Kolář, Drenko, Filip, Hodr). Konečný stav série 1:3 - postupuje Heřmanův Městec.

Nováček z Heřmanova Městce zapomněl na nepříznivou bilanci s Jindřichovým Hradcem ze základní části a pokračuje ve svém tažení soutěží. „Přijeli jsme s tím, že chceme ukončit sérii už v sobotu, ale to se ještě nepovedlo. I když jsme začali dobře a ve druhé třetině jsme se ujali vedení,“ uvedl kouč Ježků Bronislav Stuchlík.

Jejich náskok však vydržel jen tři minuty. „V přesilovce pět na tři jsme vyrovnali a ve třetí třetině jsme v další početní výhodě šli do vedení,“ popsal další dění hrající kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Úspěšného konce svého snažení se ale Jihočeši měli dočkat až později. „Povedlo se nám střídání a v poslední minutě jsme srovnali,“ komentoval závěr normální hrací doby Stuchlík.

Jeho tým si pak v prodloužení vytvořil několik dobrých šancí. „Neproměnili jsme, jako bychom měli chtěním rozhodnout svázané ruce,“ pokračoval.

V samostatných stříleních rozhodla až šestá série. V prvních pěti neuspěl ani jeden z exekutorů, v další se trefil domácí Supek a prodloužil sérii. Druhý zápas naopak začali lépe domácí. „První třetina patřila nám, ale bohužel jsme své šance neproměnili,“ litoval Matějka.

Domácí špatnou koncovku Ježci potrestali ve druhé třetině. Třemi využitými přesilovkami přiklonili misky vah na svoji stranu. „Po sobotním utkání, kdy jsme nevyužili čtyři přesilovky, jsme si vyříkali, co vlastně v nich hrát a to nám pomohlo,“ poznamenal Stuchlík.

Olymp se ale nevzdal a ještě do přestávky snížil opět v přesilovce pět na tři. Při sérii vyloučení Ježků měl další výhodu dvou mužů v poli i ve třetí části a vzápětí po návratu jednoho ze dvou vyloučených hráčů se dostal na rozdíl jediného gólu.

Ale dvě a čtvrt minuty před koncem při hře čtyři na čtyři skóroval hostující Hodr a poslal Ježky do semifinále. „Pak už se domácí na nic nezmohli. Je to jako sen, s něčím takovým jsme před sezonou určitě nepočítali,“ byl Stuchlík šťastný po postupu mezi čtyři nejlepší celky soutěže.

Olymp naopak potřetí v řadě skončil ve čtvrtfinále. „Bohužel nám chybí střelec. Chtěli jsme samozřejmě dál, ale při současné situaci je čtvrtfinále asi na hranici našich možností,“ řekl po vyřazení domácí kouč Matějka.

Pento Most B - Tatran Třemošná 4:3 v prodl. (1:1, 0:0, 2:2 - 1:0, branky Richter 2, Valenta, Šimek - Ježek 2, Němeček) a 5:6 v prodl. (3:1, 2:2, 0:2 - 0:1, branky Pohl, Valenta, Poláček, Faltín, Karpíšek - Ježek 2, Škarecký 2, Němeček, Štulc). Konečný stav série 1:3 - postupuje Třemošná.

Béčko Mostu nemělo daleko k prodloužení série, ale ani jednou nezvládlo závěr zápasu. V prvním případě ještě v prodloužení uspělo, ve druhém už se z výhry i postupu radoval soupeř.

V sobotu domácí vedli už 3:1. „Ve vyrovnaném zápase jsme měli vedení určitě udržet, ale asi jsme se až moc uklidnili,“ uvedl hrající vedoucí mužstva Václav Pomahač.

Třemošná pak srovnala, ale nakonec se přece jen radovali domácí. V prodloužení o jejich výhře rozhodl po brejku Richter.

V neděli nastoupili Severočeši posíleni o několik hráčů áčka a na lavičce s trenérem Oldřichem Obrtlíkem. Tentokrát vedli dokonce už 5:2, ale ani to jim nestačilo. „Kvůli hrubé nekázni, trestům jsme si zápas prohráli sami. Z naší strany to byl nezodpovědný výkon, hosté měli větší touhu po vítězství,“ hodnotil duel Obrtlík.

O výhře hostů rozhodl hned v první minutě nastavení Škarecký. „Je to škoda. Sice nikam postoupit nemůžeme, ale mohli jsme si ještě prodloužit sezonu,“ litoval vyřazení mostecký kouč.

Třemošná si tak opět zahraje semifinále. „Byla to těžká série. Most byl hlavně v neděli hodně silný, po pátém gólu možná zbytek zápasu trochu podcenil a my jsme ho silou vůle a větším štěstím dokázali otočit,“ vrátil se k nedělnímu duelu trenér hostů Zdeněk Vozka.

„Mrzelo mě ale, že se někteří hráči domácích chovali sprostě a vulgárně. Jsem rád, že to máme z sebou, vítězství jsme si pak o to víc vychutnali,“ dodal kouč Tatranu.

Také druhá strana však našla na soupeři kaňku. „Třemošná hodně simulovala,“ nelíbilo se mosteckému Václavu Pomahačovi.