1. liga

Domácí byli stoprocentní

Pouze domácí celky vítězily v úvodních utkáních čtvrtfinálových sériích České národní hokejbalové ligy. Před odvetami tak vedou pražské Kovo, Nové Strašecí, Ježci z Heřmanova Městce a Tatran Třemošná 2:0.

Kovo Praha - Jestřábi Přelouč 6:0 (1:0, 2:0, 3:0, branky Stárek 2, Suchan, Burzanovský, T. Winter, Svoboda) a 5:2 (Rada, T. Winter, Ma. Zeman, Hruška, Burzanovský - Štajner, Příhoda). Nejlepší tým základní části si připsal výsledkově jednoznačná vítězství. „Tak jednoduché to ale nebylo,“ poznamenal kouč Pražanů Tomáš Jadrníček.

„První zápas byl jednoznačný až v poslední třetině. V průběhu utkání se nám začalo dařit střelecky, soupeřovy šance naopak pochytal gólman Tvarůžek, po pátém gólu mohl místo něj dostat příležitost náhradník Tomáš,“ doplnil k úvodnímu duelu série.

V neděli už Jestřábi zlobili více. „Nastoupili aktivně a hned v první minutě nastřelili tyč. V první třetině ale gól nedali, my se prosadili dvakrát,“ popisoval Jadrníček.

Až po přestávce se Přelouč dočkala. Snížila na 2:1 a pak na 3:2, jenže to bylo z její strany vše. „Po první brance hosté ožili, ale na jejich trefy jsme vždy dokázali rychle odpovědět. Ve třetí části jsme si už výhru zkušeně ohlídali,“ dodal trenér Kova.

„Ve druhém duelu nás zlomil čtvrtý zásah domácích. Bojovali jsme, snažili se, ale to bohužel není všechno. Kovo bylo lepší a vyhrálo zaslouženě,“ podotkl trenér Přelouče Roman Štefanský.

S herním projevem mužstva byl ale docela spokojený. „Nevypadalo to tak zle jako výsledky. Jen bychom potřebovali, aby se k nám přiklonilo i trochu štěstí a dali jsme nějaké góly. Pak by to asi vše vypadalo jinak,“ postěžoval si kouč Jestřábů na nepřízeň paní Štěstěny.

Nové Strašecí - Ďáblové Praha 5:2 (2:1, 0:0, 3:1, branky Průša 3, Čížek, Lev - Vrábel, Bureš) a 5:1 (0:0, 0:0, 5:1, branky Gengel 3, Průša, Lev - Rybár). Vítěze obou utkání určil začátek třetí třetiny, v obou si navíc jeden z domácích útočníků připsal hattrick. V sobotu dokonce během šesti minut závěrečné třetiny Průša, v neděli Gengel.

„Ďáblové měli vždy dobrý nástup, jenže moc z toho nevytěžili. V sobotu se sice ujali vedení, my však do přestávky otočili. Ve druhé části pak nevyužil soupeř svoje přesilovky a my rozhodli hned po přestávce,“ komentoval trenér domácích Jiří Veselý dění v úvodním střetnutí.

V tom druhém se dlouho hrálo bez gólů, až znovu po druhé přestávce se dvakrát za sebou prosadil domácí Gengel. Ďáblové pak snížili a dostali se opět do zápasu, jenže ne nadlouho. „První dva góly domácích nás sice trochu srazily, ale ten třetí v oslabení brzy po naší kontaktní brance nám definitivně srazil vaz,“ uvedl kouč Ďáblů Michal Teplý.

Hosté pak zkusili přesilovku vylepšit odvoláním gólmana, ale inkasovali počtvrté, když svůj hattrick dokompletoval Gengel a třetí brankou domácích během jednoho oslabení završil ve 44. minutě účet zápasu Lev.

„Druhý zápas byl vyrovnanější, bohužel jen v prvních dvou třetinách. Bylo vidět, že soupeř už play off hrál, v našem mladém týmu chybí hráč, který by na sebe proti silnému soupeři vzal zodpovědnost,“ dodal trenér pražského celku.

Ježci Heřmanův Městec - Olymp Jindřichův Hradec 1:0 (0:0, 1:0, 0:0, branka Mlejnek) a 3:1 (1:0, 0:0, 2:1, branky Drenko, Stránský, Mašík - Kiss). Sérii mezi nováčkem soutěže a Jihočechy zatím vládnou gólmani. „Náš Smékal i hostující Průša chytali opravdu výborně,“ chválil oba brankáře domácí kouč Bronislav Stuchlík.

Ježci nakonec dvakrát vyhráli a vrátili svému soupeři dvě porážky ze základní části. „Hosté přijeli s vyčkávací taktikou, ale první branky jsme se naštěstí dočkali my. To Olymp možná trochu zaskočilo, ve třetí části už jsme si výhru pohlídali,“ řekl Stuchlík k sobotnímu utkání, které rozhodla jediná branka. „Od druhé třetiny byli domácí lepší a zaslouženě vyhráli. V utkání převládaly obrany a my bohužel udělali jednu chybu,“ doplnil ho hrající kouč hostů Jaroslav Matějka.

Také druhý duel byl dlouho na góly skoupý. Jihočeši byli ze začátku aktivnější, ale skóre opět otevřeli Ježci. Olymp se dočkal až na začátku třetí třetiny. „Kvůli vlastním chybám jsme šli do tří a hosté přesilovku využili,“ pokračoval už k druhému duelu Stuchlík.

„To nás dostalo na koně, jenže pak jsme úplně za nic byli vylučovaní, dva naši klíčoví hráči šli ven na deset minut,“ stěžoval si Matějka. „Chodili do nás až přehnaně tvrdě a z toho pramenily naše přesilovky,“ oponoval mu domácí koučk.

Ježci početních výhod využil ke dvěma gólům. Nejprve kapitán Stránský poslal ranou do šibenice svůj tým opět do vedení, v závěru pak Jihočeši odvolali gólmana a Mašík do prázdné branky potvrdil druhé vítězství domácích.

„Nic nevzdáváme, zkusíme dvakrát vyhrát a vynutit si pátý zápas,“ slíbil Matějka.

Tatran Třemošná – Pento Most B 5:4 v prodl. (1:2, 1:1, 2:1 – 1:0, branky Stráský 2, Kůrka, Holý, Babka – Šimek, Faltín, V. Pomahač, Vasil), 2:1 (1:0, 1:0, 0:1, branky Babka, Ježek - Richter). Severočeši byli blízko k tomu odvézt si alespoň jedno vítězství spíš v prvním utkání. V tom druhém snížili až v samém závěru při power play.

„Myslím, že nás ale poškodil rozhodčí. První gól domácích šel do tyčky, všichni normálně hráli dál a najednou rozhodčí signalizuje branku. Pak už jsme možná byli i trochu podráždění a i když jsme byli lepší vedení jsme neudrželi,“ uvedl k úvodnímu zápasu série hrající vedoucí družstva Mostu Václav Pomahač.

Třemošné chvíli trvalo, než se dostala k tomu, co chtěla hrát. „Bylo to trochu trápení, až v poslední třetině to bylo podle našich představ,“ řekl domácí kouč Zdeněk Vozka.

V prodloužení byl šťastnější jeho tým, který zvládl i nedělní střetnutí. „To už bylo podle našich představ. V Mostě to bude sice těžší, ale určitě je v našich silách tam vyhrát,“ dodal trenér Tatranu.

Mostu tak v neděli nepomohly ani posily z A týmu. „Po utkání s Letohradem byli hráči áčka asi trochu utahaní. Třemošná navíc hrála opravdu o hodně líp,“ uznal Pomahač.