1. liga

Šance Jungle Fever na play off trvá

Už jen jedno kolo zbývá do konce České národní hokejbalové ligy. Šanci na poslední volné místo v play off si výhrou na hřišti svého konkurenta udržela kladenská Jungle Fever.

První místo už má definitivně jisté pražské Kovo, kterému v přímém souboji s druhým Novým Strašecím stačil k výhře jediný gól. Brankově bohaté nebyly, až na jednu výjimku, ani ostatní víkendové zápasy.

20. kolo

Kovo Praha - Nové Strašecí 1:0 (0:0, 1:0, 0:0, branka Burzanovský). Utkání nejlepších celků soutěže rozhodla jediná branka ve druhé třetině. „Nehrálo se ale nijak opatrně. Soupeře jsme celkem drželi zkrátka, jenže jsme nepřidali další gól. Strašecí pak vycítilo šanci, ale my jsme si výhru zkušeně pohlídali,“ komentoval duel prvního s druhým domácí kouč Tomáš Jadrníček.

Ježci Heřmanův Městec - Ďáblové Praha 2:1 (1:0, 1:0, 0:1, branky Hodr, Teplý - Vrábel). V přímém souboji o třetí příčku uspěl domácí nováček. „Hráli jsme dobře až ve třetí třetině. Chvíli trvalo, než jsme se vyrovnali s nekvalitním hřištěm,“ hodnotil hostující kouč Michal Teplý.

Ježci si výhru zajistili v přesilovkách, dali v nich obě branky. „V týdnu jsme se snažili přesilovky vylepšit a přineslo to ovoce,“ pochvaloval si trenér Ježků Bronislav Stuchlík. „Čekali jsme, že na nás hosté ze začátku vlítnou, ale přišli mně trochu zaskočení, do naší druhé branky byli prakticky neškodní. Pak ale trochu šťastným gólem snížili a od té doby to byla bitva o každý metr,“ dodal.

Tatran Třemošná – Pento Most B 3:2 (1:0, 2:1, 0:1, branky domácích Holý, Kůrka, Stráský). Domácí si v souboji dvou týmů usilujících o co nejlepší postavení před play off připsali cenné tři body. „Spokojen jsem ale jen s výhrou. Herně jsme totiž bohužel ani v jednom víkendovém duelu nenavázali na minulý víkend, kdy jsme porazili Kovo,“ poznamenal domácí trenér Zdeněk Vozka.

Paramo Svítkov Stars Pardubice - Jungle Fever Kladno 1:2 po sam. stříleních (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1, branky Krištof - Borkovec, rozh. sam. střílení Suk). Po utkání mohly nakonec být spokojené oba týmy. Domácí si zajistili záchranu, hosté si udrželi naději na postup do elitní osmičky.

„Potřebovali jsme neprohrát a proto jsme hráli odzadu na bod. Soupeř byl lepší, ale my jsme díky zlepšenému výkonu ve třetí třetině vyrovnali. Na nájezdy jsme s vědomím, že jsme zachráněni nasadili mladé hráče a ani jeden jsme neproměnili,“ řekl hrající vedoucí pardubického týmu Robert Koch.

Potřebný druhý bod urvali jediným proměněným pokusem v rozstřelu Kladenští. „Jasně jsme soupeře přehráli, ale neproměnil jsme své šance. Když Pardubice srovnaly, potřebovali jsme vyhrát aspoň na nájezdy, abychom si udrželi naději na play off a to se povedlo,“ byl spokojený kouč hostů Jaroslav Homola.

Jestřábi Přelouč - Killers Litoměřice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0, branky Šmíd, Stoklasa - Smetana). Střelecké trápení Přelouče pokračovalo i proti nejslabšímu týmu soutěže. Ten sice od deváté minuty vedl, ale domácí nakonec dokázali zápas otočit. Na dvě trefy však spotřebovali čtyřicet pokusů.

„K tomu už není co dodat. Tři čtvrtě zápasu jsme dobývali branku soupeře, vítězný gól se podařilo vstřelit až pět minut před koncem,“ oddychl si přeloučský trenér Roman Štefanský.

Litoměřice tak přišly o naději uniknout baráži o udržení. „Stále se potýkáme s velkou marodkou, museli jsme nasadit i čtyři mladší dorostence. Bohužel jsme nedokázali využít svoje šance, ani závěrečnou power play šest na čtyři. Pochválit musím výborně chytajícího Kostoviče. Za svůj výkon jsme si zasloužili určitě aspoň remízu,“ hodnotil kouč Litoměřic Jiří Skřivánek ml.

Nováček druhé nejvyšší soutěže tak nesplní svůj předsezonní cíl. „Chtěli jsme se zachránit bez nutnosti baráže. Máme ale hodně mladý tým a jeho chvíle určitě ještě přijdou,“ dodal trenér severočeského celku.

21. kolo

Ježci Heřmanův Městec - Nové Strašecí 1:2 (0:1, 1:1, 0:0, branky Drenko - Horáček, Průša). V přímém souboji o druhou příčku byli úspěšnější hosté. Po počátečním náporů Ježků je poslal do vedení Horáček a po dvou zápasech ukončil čekání svého týmu na branku. Domácí jakoby jeho trefa zmrazila a chvíli trvalo, než se opět probrali. Jenže když už ve druhé třetině srovnali, hned vzápětí vrátil vedení na stranu Nového Strašecí výborně hrající Průša.

„Měli jsme sice víc střel, ale jejich gólman Šnobl je všechny viděl. Musíme víc chodit do brankoviště a clonit,“ plánoval před dalšími zápasy domácí kouč Bronislav Stuchlík.

Jeho tým pak ve třetí třetině hru otevřel. „Vytvořili jsme si tak šance, ale hosté pak chodili do brejků. Při těch nás ale podržel gólman Menc. Zkusili jsme i krátkou power play, ale ani ta nepomohla,“ doplnil Stuchlík k předposlednímu duelu základní části.

Kovo Praha - Olymp Jindřichův Hradec 6:5 (4:2, 1:2, 1:1, branky Kocurek 2, T. Winter, Jelínek, Heral, Burzanovský - Plášil 2, Kiss, Marko, Čermák). Jediný brankově bohatý duel víkendu přinesl těsné vítězství lídrovi soutěže. „Začali jsme dobře ze zabezpečené obrany a dali první gól. Jenže domácí pak čtyřmi góly během čtyř minut skóre otočili v jejich prospěch,“ popsal dění v první třetině hrající trenér Olympu Jaroslav Matějka.

Jeho tým ještě do přestávky snížil, ale po pátém gólu Kova se zdálo být rozhodnuto. „Chtěli jsme si pak vyzkoušet některé věci před play off a hosté, kteří vypadali, že jim hra moc nefunguje, se dokázali vrátit do zápasu a srovnali,“ popsal další zvrat v vývoji zápasu domácí kouč Tomáš Jadrníček.

Pražané, které by už na poslední zápas měl opět posílit extraligový hokejový obránce František Ptáček, se pak ve 40. minutě po gólu Kocourka dostali znovu do vedení a to už udrželi. „Závěr byl trochu nervóznější, ale byl to dobrý zápas, předzvěst play off,“ dodal Matějka.

Jestřábi Přelouč - Jungle Fever Kladno 1:2 (1:2, 0:0, 0:0, branky Raška - Šíma, Suk). Hosté si díky třem bodům udrželi šanci na postup do play off.

„Bylo nás jen devět do pole, ale předvedli jsme hodně obětavý a disciplinovaný výkon,“ kvitoval kouč hostů Jaroslav Homola, že jeho tým měl tentokrát pouze jednoho vyloučeného.

Kladenští se ujali vedení v 6. minutě, ale jejich náskok dlouho nevydržel. „Domácí vyrovnali po naší snad jediné chybě,“ poznamenal Homola.

Ještě před přestávkou ale jeho tým opět vedl. Deset vteřin před koncem třetiny se od mantinelu prokličkoval před branku mladík Suk a druhým vítězným gólem behěm víkendu rozhodl. „Pak už jsme náš náskok ubránili, hodně nás podržel gólman,“ dodal kladenský trenér.

Domácí tak střelecké prokletí nezlomili ani ve svém posledním vystoupení v základní části. K bodu potřebnému pro postup do play off jim nepomohl ani místy až drtivý tlak a závěrečná power play. „Bylo to jak přes kopírák podobné sobotnímu zápasu. Soupeř vždy po naší chybě skóroval a i když se většina zápasu pak odehrála na jeho polovině ke gólu to nevedlo. Bohužel nás v závěru sezony postihla krize, asi budeme muset na střelce vypsat výběrové řízení,“ hodnotil zápas trenér Jestřábů Roman Štefanský.

Přelouč má v posledním kole volno a bude muset čekat, jak dopadne Kladno v Heřmanově Městci. Pokud získá tři body, postupuje do play off, s Přeloučí má totiž lepší vzájemné zápasy. „Necháme se překvapit,“ dodal Štefanský.

Paramo Svítkov Stars Pardubice - Pento Most B 1:1 (1:1, 0:0, 0:0, branka domácích Koch). I ve druhém víkendovém utkání získali domácí bod. „Po sobotním utkání jsme byli hodně vyšťavení a soupeř byl lepší. Snažili jsme se vycházet ze zabezpečené obrany a neprohrát. Opět se nám nedařilo střelecky, nedokázali jsme využít ani přesilovku pět na tři. Stejně jako v sobotu nás hodně podržel gólman Matrka, který se vrátil po zranění,“ hodnotil vedoucí domácího mužstva Robert Koch.

Po nepovedeném podzimu nakonec Pardubičtí dokráčeli k záchraně, když z šesti jarních zápasů získali šest bodů, tedy tolik co za celý podzim. „Velkou zásluhu na tom má nový trenér Karol Lukošík. Změnil náš styl hry, nedostáváme tolik gólů,“ pochvaloval si Koch.

Tatran Třemošná - Ďáblové Praha 3:2 po sam. stříleních (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0, branky Holý, Ježek, Tichý – Vrábel 2). Třemošná byla horší, ale nakonec si připsala dva body. „Dost jsme se natrápili. Přitom soupeř přijel stejně jako v sobotu Most s menším počtem hráčů. My jsme hráli na tři pětky, ale nedokázali jsme to využít,“ pravil domácí kouč Zdeněk Vozka.

O svém vítězství rozhodl Tatran až v rozstřelu. „Vyhrát jsme chtěli, bod pro nás navíc je do tabulky dobrý,“ dodal.

Pražané tak odjeli ze západu Čech jen s bodem. „Bylo to naopak než v podzimním utkání. Tentokrát jsme byli lepší my, ale prohráli jsme,“ srovnal dva vzájemné duely v sezoně kouč ďáblů Michal Teplý.

Jeho tým Třemošnou přehrával, i když nastoupil jen s deseti hráči. „To mě překvapilo, byli jsme o třídu lepší. Ale vychytal nás gólman, naše koncovka byla o víkendu mizerná. I když jsme nezvítězili, s předvedenou hrou jsem spokojen. Za oba zápasy musím pochválit i oba brankáře Lajna s Žežulíkem,“ doplnil Teplý.