1. liga

Dva týmy už mají jisté play off

Po zimní přestávce se opět rozběhla 1. česká národní hokejbalová liga. Po šesti bodech si vybojovaly tři týmy, Kovo Praha, Ježci Heřmanův Městec a Olymp Jindřichův Hradec. Pražané díky tomu zvýšili náskok na čele tabulky na osm bodů a zajistili si už postup do play off.

Na to se můžou i přes dvě víkendové porážky těšit také v Novém Strašecí, bod schází k definitivě i Ježkům.

16. kolo

Paramo Svítkov Stars Pardubice - Ježci Heřmanův Městec 1:4 (0:1, 1:2, 0:1, branky Nekola – Hubáček 2, Waber, Kopecký). V tvrdě hraném utkání s devatenácti vyloučeními prakticky rozhodlo patnáct vteřin druhé třetiny, kdy hosté dvěma brankami odskočili na tříbrankový rozdíl. „Domácí pak sice v přesilovce snížili, ale my si vedení ohlídali. Celý zápas jsme měli víceméně pod kontrolou a v závěrečné power play jsme přidali čtvrtý gól,“ uvedl k jarní výhře trenér Ježků Petr Pavlovec.

Jungle Fever Kladno – HBC Nové Strašecí 4:3 po sam. stříleních (1:2, 1:0, 1:1, branky Kubr, Barták, Růžička, rozh. ss Barták – Průša 2, Duchoň). Druhý tým tabulky vybojoval alespoň bod až v závěru, kdy srovnal na 3:3. V samostatných stříleních pak ale byli úspěšnější domácí a vyhráli je 2:0. Hvězdou utkání byl kladenský Barták, který dva góly vstřelil a u dvou asistoval.

„Soupeř zápas možná trochu podcenil. Bylo to absolutně vyrovnané, na to, že to bylo první utkání, měla hra i dobrou úroveň,“ poznamenal domácí kouč Jaroslav Homola.

Na hostech se v jarním rozjezdu projevila ne úplně ideální příprava. „Prakticky nikdy jsme se z různých důvodů nesešli kompletní, teď už by se to mělo zlepšit. Ani k utkání jsme nejeli v nejsilnější sestavě, měli jsme v týmu několik dorostenců,“ konstatoval předseda klubu Kamil Černý.

Tatran Třemošná – Jestřábi Přelouč 2:3 po sam. stříleních (1:1, 0:0, 1:1, branky Holý, Stráský – Čapek, Tesák, rozh. ss Šmíd). Hosté měli v utkání jasně navrch, ale druhý bod si museli vybojovat až v samostatných stříleních. Dokonce moc nechybělo a odjeli s prázdnou. „Z naší strany to byl špatný výkon. Třetí třetina bych označil dokonce za katastrofální až na jeden povedený brejk. Bod je tak pro nás vítězstvím, i když jsme ještě chvíli před koncem vedli,“ uznal domácí kouč Zdeněk Vozka.

Tatran utkání do vítězného konce nedotáhl i přes to, že měl v jeho závěru za stavu 2:1 výhodu pětiminutové přesilovky. „Vlastní nedisciplinovaností jsme se o ni připravili a soupeř nás potrestal,“ dodal Vozka.

Kouč hostů Roman Štefanský byl spokojený pouze se hrou, s výsledkem už tolik ne. „Zápas se odehrával jasně v naší režii. Když však dáme z šestačtyřiceti střel jen dva góly, nemůžeme asi chtít víc,“ uvedl trenér Jestřábů.

Killers Litoměřice – Olymp Jindřichův Hradec 4:5 (1:1, 0:1, 3:3, branky hostů Majerik, Adam, Plášil, Čapek, Krčmár). Jihočeši si ze severu Čech odvezli teprve druhé vítězství ze hřiště soupeře v sezoně. „Na utkání se projevilo, že to byl první zápas, ve hře bylo plno nepřesností. Byli jsme lepší a vyhráli zaslouženě. Prakticky celý zápas jsme vedli, kontaktní gól vstřelili domácí až půl minuty před koncem kvůli naší nedůslednosti,“ hodnotil vstup do jara hrající kouč hostů Jaroslav Matějka.

„Začali jsme dobře, ujali se vedení, ale soupeř ještě do přestávky vyrovnal. Ve druhé části jsme bohužel polevili a dostali druhý gól. Ve třetí třetině jsme v krátké době inkasovali dvě branky a když jsme vzápětí snížili, hosté znovu rychle odpověděli,“ líčil průběh zápasu domácí kouč Jiří Skřivánek ml.

Killers však ještě zvedli hlavy a dalšími dvěma góly zápas zdramatizovali. „Ze závěrečného obrovského tlaku už jsme však nic nevytěžili,“ dodal Skřivánek.

Pento Most B – Kovo Praha 0:2 (0:1, 0:1, 0:0, branky T. Winter, Jelínek). Lídr tabulky zahájil jaro výhrou v mostecké hale. „Ve vyrovnaném utkání jsme byli důraznější v zakončení a měli jsme i větší štěstí. Výborně zachytal Tvarůžek,“ řekl trenér Pražanů Tomáš Jadrníček.

„Naše hra sice nebyla špatná, ale hosté vyhráli zaslouženě. Přijeli s obranou taktikou, proti které jsme se kvůli nedůrazu a skvěle chytajícímu gólmanovi neprosadili,“ hodnotil jeho protějšek Oldřich Obrtlík.

První gól vstřelilo Kovo po hrubé chybě domácích. „Když pak ve druhé třetině přidali hosté další branku, už si výhru disciplinovaným a taktickým výkonem pohlídali a zaslouženě zvítězili,“ uznal mostecký kouč.

17. kolo

Killes Litoměřice – Ježci Heřmanův Městec 1:4 (0:3, 0:1, 1:0, branky Hubený - Waber 3, Hodr). Ježci si i z druhého víkendového vystoupení odvezli tři body. Tentokrát o něm v souboji nováčků rozhodli už v první třetině, kdy během šesti minut dali tři góly. „Utkání bylo ještě jednoznačnější než to sobotní. Hosté si sice v závěru vytvořili tlak, ale už jsme jim nic nedovolili. Dobrý výkon podali o víkendu oba naši gólmani, v sobotu Smekal, v neděli Menc,“ uvedl trenér hostů Petr Pavlovec.

„Sice jsme se snažili, ale hosté po třetím gólu hráli to, co potřebovali a nedovolili nám, abychom s výsledkem ještě něco udělali. Nevyužili jsme dobrého losu a místo alespoň teoretických myšlenek na play off se musíme soustředit na boj o záchranu. Ten bude hodně těžký, ze čtyř zápasů hrajeme už jen jednou doma,“ konstatoval po druhé víkendové porážce litoměřický kouč Jiří Skřivánek ml.

Jungle Fever Kladno – Olymp Jindřichův Hradec 1:2 (0:0, 1:2, 0:0, branky Suk – Majerik, Marko). Olymp navázal na sobotní výsledek a i tentokrát si odvezl tři body. „Byli jsme aktivnější a i pro nás jsme se překvapivě ujali vedení,“ řekl kouč hostů Jaroslav Matějka.

Cesta za výhrou se ale Jihočechům potom trochu zkomplikovala. Nervy na uzdě neudržel jejich gólman a byl vyloučen. Do branky se místo něj postavil útočník Plášil. „Vychytal to. Domácí ale ani v dlouhé přesilovce nic nepředvedli, spíš jako by je to svazovalo. Obě výhry jsou cenné, po víkendu můžeme být spokojeni,“ doplnil Matějka.

Kladenští už tak spokojeni být nemohli. „Máme hodně zraněných a projevil se na nás zápas se Strašecím. Do toho jsme dali vše a vyšťavili jsme se. Ani jsme si nevytvořili moc šancí, soupeř výborně bránil a předčil nás pohybem. Škoda, promarnili jsme šanci dotáhnout se na Přelouč,“ litoval domácí trenér Jaroslav Homola.

„Naše šance na play off se hodně zmenšily,“ dodal.

Pento Most B – Nové Strašecí 6:1 (2:0, 3:0, 1:1, branky domácích Poláček 2, Karpíšek, Senft, Šípoš, Koudelka - Lev). Po porážce s lídrem si Severočeši spravili chuť proti druhému týmu tabulky. „Chtěli jsme se vyvarovat chyb a být důraznější,“ poznamenal domácí kouč Oldřich Obrtlík.

To se jeho týmu povedlo, už po dvou minutách vedl 2:0. „Uklidnili jsme se. Hosté naopak byli zaskočeni a na nic se nezmohli. Proti prvním dvěma týmům tabulky jsme vybojovali tři body, uvidíme, jak dál. Rádi bychom se umístili v první polovině tabulky,“ plánoval Obrtlík.

„Domácí byli lepší a dokázali dát góly. Projevilo se specifikum mostecké haly, soupeř posílený o hráče z áčka z toho těžil, naši hráči nejsou tak adaptabilní. Sice jsme dvakrát prohráli, ale neděláme z toho tragédii, jedeme dál,“ bral víkendové porážky sportovně předseda strašeckého oddílu Kamil Černý.

Ďáblové Praha – Kovo Praha 2:3 (1:1, 0:1, 1:1, branky Bureš, Tichý – Kocurek 2, Ma. Zeman). Dramatické pražské derby vyhrál favorit, ale Ďáblové hodně zlobili.

Na rychlý vedoucí gól odpověděli vyrovnáním v 10. minutě. Kovo pak odskočilo na dvougólový rozdíl a soupeř už stačil jen snížit. „Všech pět gólů jsme ale dali v podstatě my. Obě branky Ďáblů byly totiž naše vlastní,“ poznamenal k zápasu kouč vítězů Tomáš Jadrníček.

Dva ze tří gólů vstřelil jeho tým v přesilovkách, Ďáblové byli úspěšní pouze v jednom případě. „Od začátku se hrálo velmi tvrdě, utkání mělo parametry play off. Ďáblové byli vyrovnaným soupeřem, ale trochu jim chyběl důraz v zakončení,“ dodal Jadrníček.

Trenér druhého pražského celku Michal Teplý byl po porážce hodně zklamaný, přiznal však také svůj podíl. „Byla to i moje chyba, zmatkařil jsem, nedokázal jsem včas zareagovat a stáhnout lajny,“ uznal bývalý hráč Kova.

Prohra ho mrzela o to víc, že lídr tabulky byl podle něj tentokrát k poražení. „Byl to nejhorší výkon Kova, co jsem viděl. V útočné fázi byli slabí, nedokázali přejít střední pásmo, jen nahazovali,“ komentoval výkon soupeře.

„Herně jsme měli možná trochu navrch, ale ve vyrovnaném duelu jsme se nedokázali přizpůsobit výborně pískajícím rozhodčím a šli šestkrát ven za útočné fauly. V závěru jsme sáhli k power play, ale zkušenější soupeř už vedení udržel,“ dodal Teplý.

Paramo Svítkov Stars Pardubice – Jestřábi Přelouč 2:2 (0:2, 1:0, 1:0, branky hostů Svoboda, Marvan). I v utkání s předposledním týmem tabulky Jestřábi zaváhali. Po úvodní patnáctiminutovce přitom vedli 2:0. „První třetina byla zcela jasně v naší režii, měli jsme vést o čtyři góly a byl by klid,“ žehral opět na slabou produktivitu kouč hostů Roman Štefanský.

„Od druhé části se do hry vložili oboustranně nepřesní sudí, hru rozkouskovali a to nám nesedí,“ dodal kouč k utkání, které přineslo po jedenácti vyloučených na obou stranách.

Domácí pak využili dvě přesilovky, druhou v poslední minutě, a vzali si alespoň bod. Následná samostatná střílení vítěze neurčila.