1. liga

Kovo vyšlo poprvé naprázdno

První porážku lídra tabulky v normální hrací době přineslo víkendové dvoukolo české národní hokejbalové ligy. Kovo Praha podlehlo doma nováčkovi z Heřmanova Městce a před Novým Strašecím už vede jen o tři body. Teprve podruhé v sezoně bodovali litoměřičtí Killers a dotáhli se na předposlední Svítkov

13. kolo

Killers Litoměřice – Tatran Třemošná 2:4 (0:0, 1:0, 1:4, branky domácích Huslica, Tomčal). Domácí sahali dlouho po vítězství. Hosté měli sice střeleckou převahu, ale Litoměřice dlouho držel brankář Štembera. Ještě ve 37. minutě vedli Killers 2:0, pak ale Tatran během pěti minut nastřílel čtyři branky, poslední dvě v rozpětí sedmnácti vteřin.

„Na namrzající hrací ploše se naši hráči začali bát o zdraví a hosté toho využili. Zbytečně jsme ztratili body, když jsme nechali osamocené hráče Třemošné před naším gólmanem,“ komentoval rozhodující chvíle trenér domácích Jiří Skřivánek.

Spokojenější mohl po utkání být trenér Zápaočechů Zdeněk Vozka. „V Litoměřicích jsme určitě nechtěli prohrát. Trochu jsme se opět prali s koncovkou, ale díky povedenému závěru jsme nakonec zaslouženě zvítězili,“ zhodnotil první víkendové vystoupení Tatranu.

Nové Strašecí – Jestřábi Přelouč 6:4 (0:2, 2:1, 4:1, branky: Lev 2, Petrus, Douša, Horáček, Průša – Raška, Čapek, Marvan, Kopecký). I v tomto utkání byl k vidění rychlý obrat. Domácí po dvou třetinách o branku prohrávali, ale po čtyřech minutách třetí části už vedli o tři góly. Šestou branku navíc vstřelili ve vlastním pětiminutovém oslabení po vyloučení Porcala. Hosté dokázali v závěru už jen snížit.

„Odehráli jsme výbornou první a dobrou druhou třetinu. Čtyři rychlé góly na začátku třetí části nás ale srazily do kolen, pak už jsme se nedokázali dostat do tempa,“ uvedl kouč hostů Roman Štefanský.

Pento Most B – Ježci Heřmanův Městec 6:0 (2:0, 1:0, 3:0, branky Hulín 3, Vasil, Nerad, Lipert). Severočeši v utkání jasně dominovali, za vítězstvím šli od prvních minut. „Hráli jsme velmi dobře, byl to jednoznačný zápas,“ poznamenal domácí kouč Oldřich Obrtlík.

Ježci domácím nestačili v pohybu, rychlosti, ani nasazení. „Bylo to nejhorší vystoupení našeho týmu v této sezoně. Šestigólový příděl je pro nás ještě milosrdný, nebýt brankáře Mence odvezli jsme si dvouciferný příděl,“ hodnotil nejvyšší porážku v průběhu soutěže kouč hostů Bronislav Stuchlík.

Jungle Fever Kladno – Ďáblové Praha 1:3 (0:2, 1:0, 0:1, branky Ibl – Vrábel, Jelínek, Tichý). Ve sněhové vánici si tři body vybojovali Ďáblové. Už po první třetině vedli o dvě branky. „S naší hrou v těžkých podmínkách jsem spokojený. Bojovného soupeře jsme dokázali v utkání, které připomínalo spíš play off, opět porazit,“ pochvaloval si kouč hostů Michal Teplý.

Domácí trenér Jaroslav Homola našel několik důvodů k porážce. „O osudu utkání rozhodly hrubé chyby v naší obraně a střelecká nemohoucnost. I když podmínky pro hru byly hrozné, dvanáct střel v domácím zápase k bodům zákonitě vést nemůže. V poslední části jsme doplatili na naší starou bolest - disciplínu. Místo tlaku a šance na otočení skóre jsme strávili třináct minut na trestné lavici,“ řekl k utkání s týmem z popředí tabulky.

Ďáblové jednu z nabídnutých přesilovek ve třetí části využili a definitivně rozhodli o zisku bodů.

Zbývající výsledek: Olymp Jindřichův Hradec – Paramo Svítkov Stars Pardubice 2:0 (0:0, 0:0, 2:0, branky Supek, Mátl).

14. kolo

Kovo Praha – Ježci Heřmanův Městec 1:2 (1:1, 0:0, 0:1, Winter – Waber, Mašík). Až ve svém dvanáctém zápase našel vedoucí tým přemožitele v normální hrací době.

Hosté šli do vedení v 8. minutě ve vlastním oslabení, hned o minutu později ale vyrovnal Winter. Kovo sice bylo aktivnější, další branka však padla až ve třetí části do jeho sítě. Mašík si vyjel zpoza branky Pražanů a přesnou střelou vymetl šibenici.

„Pak už to byl z naší strany pouze zoufalý pokus o vyrovnání. U většiny balónu jsme byli později, chyběla nám bojovnost, vůle i touha po vítězství. A když se k tomu přidal i kus smůly, tak byla první porážka na světě. Neporazil nás lepší, ale ten, kdo chtěl víc vyhrát,“ řekl Tomáš Jadrníček, kouč pražského Kova.

Ježci tak zdolali lídra i ve druhém vzájemném zápase. V tom prvním vyhráli doma po samostatných stříleních. „Sobotní porážka nás nakopla, v sestavě došlo k nějakým změnám. Dařilo se dodržovat záměr zahušťovat střední pásmo, trpělivě jsme čekali na chybu, kterou jsme pak potrestali,“ hodnotil utkání trenér Ježků Bronislav Stuchlík.

Jeho tým mohl své vedení v závěru ještě navýšit, ale další šance už nevyužil. „Radost z vítězství byla samozřejmě obrovská, navíc jsme ukázali, že neumíme vyhrávat jen v domácím prostředí,“ těšilo Stuchlíka.

Olymp Jindřichův Hradec – Jestřábi Přelouč 3:0 (0:0, 0:0, 3:0, branky Supek 2, Čapek). Stejně jako v sobotním utkání rozhodli Jihočeši o své výhře až ve třetí třetině. Druhou a třetí branku přitom vstřelili až při power play hostů.

Jestřábi tak z obou víkendových zápasů odlétli bez bodů. „Ve vyrovnaném střetnutí jsme nedokázali proměnit nabídnuté šance. S tím se bohužel potýkáme už delší dobu,“ litoval slabé střelecké potence trenér Přelouče Roman Štefanský.

Killers Litoměřice – Paramo Svítkov Stars Pardubice 4:1 (3:1, 1:0, 0:0, branky domácích Chvojka 2, Klobása, Růžička). V souboji dvou posledních týmů tabulky se radovali domácí a dotáhli se bodově na svého soupeře. Východočeši sice dokázali odpovědět na vedoucí gól Litoměřic, ale pak už se trefovali pouze Killers.

Po první třetině vedli o dvě branky, čtvrtý zásah přidali hned v úvodu druhé části. „Hráli jsme zodpovědně dozadu a nepouštěli hosty do vážných šancí.

Naopak jsme ještě několikrát zahrozili, jenže branku už jsme nevstřelili. V poslední části jsme měli hodně vyloučených, Pardubičtí však žádnou z přesilovek už nevyužili. Sobotní zápas se tak naštěstí neopakoval,“ oddychl si po druhém vítězství domácí trenér Jiří Skřivánek.

Jungle Fever Kladno – Tatran Třemošná 3:1 (0:0, 1:0, 2:1, branky Růžička, Petrášek, Ogurčák - Tichý). O výsledku definitivně rozhodl až závěr zápasu. „Sehráli jsme asi nejlepší utkání v sezoně, jenže nás vyloženě vychytal gólman domácích, navíc jsme dali asi čtyři nebo pět tyček. Když už jsme konečně srovnali, udělali jsme snad jedinou chybu v utkání a Kladno šlo opět do vedení,“ řekl k zápasu kouč hostů Zdeněk Vozka.

Výhru domácích pak pečetil gól Ogurčáka do prázdné branky při power play Tatranu. „Výborný zápas rozhodly osobnosti v našem týmu. Famozní výkon podal gólman Jirotka, v obraně odehrál svůj nejlepší zápas Petrášek, v útoku byl výborný Ogurčák,“ vyzdvihl jednotlivce trenér domácích Jaroslav Homola.

Kaňkou na výkonu Kladenských byly opět problémy s disciplínou. „Ve třetí třetině putovali během chvíle do sprch Ibl s Novotným, ale oslabení jsme naštěstí ubránili,“ doplnil kladenský kouč.

Pento Most B – Ďáblové Praha 4:2 (2:0, 1:1, 1:1, branky Lipert, Voženílek, Faltín, Zahradník – Tichý, Klepetko). Severočeši ve své hale opět nezaváhali a stoupají tabulkou. „Domácí nás hodně překvapili, minimálně první polovinu zápasu byli lepší, v úvodní třetině možná o třídu, vůbec jsme nevěděli co na ně hrát. Až když jsme ve třetí třetině nasadili naši třetí lajnu na jejich první, tak se to zlepšilo. Asi to mělo přijít dřív,“ přiznal svoji chybu kouč hostů Michal Teplý.

„Ve třetí části jsme je začali přehrávat, ale pak jsme dostali gól z půlky a bylo rozhodnuto,“ dodal trenér Pražanů.

Mostečtí nastoupili posíleni o hráče z áčka. „Máme nemocného gólmana, takže chytal Brém a to bylo znát. Jinak šlo o mladé hráče, kteří v áčku nehrají prim. V utkání prakticky rozhodl začátek druhé třetiny, kdy jsme po první brance hostů vzápětí odskočili opět na dvougólový rozdíl,“ hodnotil předposlední zápas podzimu kouč Mostu Oldřich Obrtlík.