1. liga

Boj o druhé místo vyhrálo Nové Strašecí

Česká národní hokejbalová liga má za sebou první polovinu základní části. V desátém kole na sebe v přímém souboji o druhé místo narazily celky Nového Strašecí a Přelouče. Po vyrovnaném utkání se ze tří bodů radovali domácí. Na vedoucí Kovo ale ztrácejí už osm bodů.

Poslední zůstávají Litoměřice, které měly volno, předposlední Svítkov opět prohrál a od deváté Jungle Fever ho dělí už čtyři body.

Nové Strašecí – Ježci Heřmanův Městec 2:1 (1:1, 1:0, 0:0, branky domácích Porcal, Petrus). Domácí se dostali do vedení, hosté ale ještě do přestávky v přesilovce srovnali. Rozhodnutí přinesla už druhá třetina, kdy míček protlačil do branky domácí Petrus.

„Ve vyrovnaném a oboustranně bojovném utkání rozhodla druhá třetina, kdy jsme byli o něco lepší. Hosté v závěru sahali po vyrovnání, měli dvě přesilovky, nastřelili břevno a tyč, dokonce dali gól, ale ten nebyl uznán. Musím mužstvo pochválit, proti kvalitnímu soupeři kluci zápas odmakali a díky bojovnému a semknutému výkonu vydřeli tři body,“ hodnotil zápas domácí trenér Jiří Veselý.

Olymp Jindřichův Hradec – Kovo Praha 1:2 (0:1, 0:0, 1:1, branky Dalík – T. Winter, Košely). Lídr tabulky udržel neporanitelnost i na jihu Čech. „Soupeř udělal o jednu chybu méně a to rozhodlo. Škoda, dneska byl soupeř v takticky hodně svázaném utkání určitě k poražení,“ litoval prohry hrající kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Pražané o své výhře rozhodli pět minut před koncem, když se po vyhrané buly trefil Košely.

„V závěru jsme dali po zbytečném faulu domácím možnost ke srovnání, ale jejich power play šest na čtyři jsme přestáli,“ poznamenal trenér vedoucího celku Tomáš Jadrníček.

Jungle Fever Kladno – Jestřábi Přelouč 5:2 (2:1, 1:1, 2:0, branky Nedvěd 2, Novotný, Borkovec, Barták - Bílý, Svoboda). Domácí nasměroval k důležitému vítězství hned úvod utkání, kdy během prvních dvou minut dali dva góly, ten druhý z přesilovky. „Opět nám utekl začátek, pak už se to těžko dohánělo. I když si myslím, že jsme byli lepší. I přes porážku jsem musel mužstvo pochválit,“ řekl trenér hostů Roman Štefanský.

Domácím patřila hlavně druhá třetina. „Ale dali jsme jen jednu branku a soupeř při našem vyloučení z jedné ze svých mála střel v prostřední části snížil,“ uvedl k druhé patnáctiminutovce domácí kouč Jaroslav Homola.

Definitivně o dělbě bodů tak rozhodla až třetí část. „Sice jsme soupeře zatlačili, ale místo našeho gólu jsme inkasovali počtvrté,“ kroutil hlavou Štefanský.

Při dvounásobném vyloučení domácích pak hosté zkusili power play šest na tři, ale do prázdné branky pečetil výhru Kladenských jejich kapitán Barták. „Celý tým si zaslouží pochvalu a tři body nám ještě dávají šanci atakovat v závěru podzimu postupovou osmičku,“ byl spokojený Homola.

Oba trenéři si ale stěžovali na rozhodčí, kteří udělili šestadvacet trestů. „První dvě třetiny přinesly rychlý a pohledný hokejbal, v závěrečné části se to ale zvrhlo. Rozhodčí Gráca, Pečený v ní udělili sedmdesát trestných minut. Hra se kouskovala, přibylo nafilmovaných pádů, šarvátek a zbytečných emocí,“ uvedl k výkonu sudích Homola.

Souhlasil s ním i Štefanský. „Ten počet vyloučených dění na hřišti určitě neodpovídal. Rozhodování bylo špatné,“ řekl kouč Jestřábů.

Pento Most B – Svítkov Stars Pardubice 6:1 (1:1, 2:0, 3:0, branky domácích Pomahač, Pohl, Faltys, Poláček, Valenta, Voženílek). Severočeši využili podruhé výhodu domácího prostředí a nad předposledním celkem soutěže vysoko zvítězili. „Konečně se nám dařilo, podali jsme jeden z lepších výkonů. Tabulka je zkreslená tím, že jsme dosud hráli převážně venku. Teď až do konce podzimu hrajeme doma, mělo by se to projevit. Tenhle tým patří do první pětky,“ řekl k utkání týmů ze spodní poloviny tabulky domácí kouč Oldřich Obrtlík.

Také tento zápas přinesl velký počet vyloučených, rozhodčí udělili pětadvacet trestů. „Hosté v závěru neunesli porážku a strhla se bitka. Na každé straně padly tři tresty do konce utkání,“ dodal trenér Severočechů.

Ďáblové Praha – Tatran Třemošná 6:1 (3:0, 2:0, 1:1). Hosté si nezaslouženě odvezli vysokou porážku. „Třemošná byla polovinu zápasu jasně lepší, ale neproměnila své šance. Tlačila se na nás a tím se nám otvíraly možnosti k brejkům. Zápas nevyšel ani jejich gólmanovi, na první tři góly nám stačily čtyři střely,“ hodnotil duel s jedním z favoritů soutěže domácí kouč Michal Teplý.

„Před zápasem jsme si věřili, ale odjeli jsme jako zpráskaní psi,“ řekl trenér Tatranu Zdeněk Vozka. „Na takový výsledek ten zápas určitě nebyl, ale za technický dojem ze hry se body nerozdávají,“ pokračoval.

Západočechům zatím sezona nevychází. „Bohužel jsme impotentní v koncovce, nezbývá nic jiného, než se na to zaměřit. Ale aspoň, že nedáváme góly po dobré hře, lepší než prohrávat po špatném výkonu. Takhle je totiž na čem stavět,“ nevzdává se trenér momentálně sedmého celku tabulky.