1. liga

Kovo zvládlo šlágr a zvýšilo náskok

Netradičně šest zápasů se o víkendu hrálo v České národní hokejbalové lize. Kromě pěti duelů osmého kola se totiž předehrávalo i jedno střetnutí kola dvanáctého. V něm Kovo Praha zvítězilo po samostatných stříleních v Přelouči.

V neděli pak lídr tabulky uspěl i v Novém Strašecí a vede už o sedm bodů. Na druhé místo se po výhře nad Ježky z Heřmanova Městce vyhoupli Ďáblové Praha. Ke změně došlo i na poslední příčce tabulky. Po výhře Jungle Fever nad Svítkovem na její dno spadli litoměřičtí Killers.

Předehrávka 12. kola

Jestřábi Přelouč - Kovo Praha 2:3 po sam. stříleních (1:1, 1:1, 0:0, branky Kadera, Raška – Košely, T. Winter, rozh. ss Šimeček). Kovo přijelo v okleštěné sestavě pouze s jedenácti hráči do pole. „Tomu jsme podřídili taktiku. Snažili jsme se držet soupeře od naší branky a to se nám docela dařilo.Většinu první třetiny jsme měli míček na svých holích, ale dobře bránící domácí nás nechali kombinovat pouze v rozích,“ řekl k úvodu utkání trenér Pražanů Tomáš Jadrníček.

První gól padl ve 13. minutě, když chybu hostů v rozehrávce potrestal Kadera. Ještě do přestávky ale bylo srovnáno, v přesilovce se v poslední minutě trefil Košely.

Druhá třetina patřila domácím. Soupeře zatlačili, ten ale jejich náporu odolával. Dokonce se v 27. minutě ujal po gólu Tomáše Wintera vedení. I ve druhé části ale padla branka v poslední minutě. Těsně před sirénou srovnal Raška.

Ve třetí části byli domácí aktivnější, hosté hrozili z rychlých protiútoků. „V závěru jsme dokázali ubránit čtyřminutové oslabení, domácí jsme v něm nepustili do vážnější akce,“ doplnil Jadrník.

Utkání tak dospělo až k samostatným střílením. V těch byli úspěšnější hosté, a tak si odvezli i druhý bod.

„I když jsme soupeře chvílemi zamkli v jeho obranném pásmu a měli jsme hodně šancí, branku jsme nedali. Bohužel se na gól moc nadřeme,“ žehral na slabou produktivitu domácí kouč Roman Štefanský. „Bod s Kovem je ale dobrý, i když mohly být tři,“ dodal.

8. kolo

Nové Strašecí – Kovo Praha 4:5 (2:2, 1:1, 1:2, Čížek 2, Němec, Průša – Ma. Zeman 2, Sopko, T. Winter, Šimeček). Ve šlágru kola se střetly dva do té doby neporažené celky. Z vyrovnané bitvy vytěžilo všechny body nakonec Kovo, které tentokrát přijelo v silnější sestavě než do Přelouče.

Domácím se povedl vstup do utkání a ve 3. minutě po brance Němce vedli. „I nadále byli domácí výrazně aktivnější, ale druhý gól se jim přidat nepodařilo,“ řekl k dalšímu dění trenér hostů Tomáš Jadrníček.

A tak přišel trest ze strany Pražanů. Vlastně dva. V 10. minutě srovnal tvrdou ranou Sopko, o čtyři minuty později už Kovo po trefě Tomáše Wintera vedlo. Domácí pak svého soupeře zavřeli v jeho obranném pásmu a dvanáct vteřin před koncem třetiny vyrovnal Čížek.

Dlouho se ale neradovali. Hned v první minutě druhé třetiny totiž vrátil hostům vedení Martin Zeman. Do druhé přestávky ale bylo znovu srovnáno. V čase 25:14 se prosadil Průša.

„Na začátku třetí třetiny jsme přežili naše oslabení. Celá první půle poslední patnáctiminutovky byla oboustranně opatrná. Oba týmy si byly vědomy, že další branka už může být vítězná,“ poznamenal k začátku třetí části Jadrníček.

Rozhodující okamžiky přišly krátce po výměně stran v polovině závěrečné části hry. Nejprve poslal hosty do vedení Šimeček, o půl minuty později už to bylo 3:5. Ranou pod břevno se prosadil Martin Zeman.

„Domácí pak zvýšili obrátky, nám se však dařilo je dlouho držet daleko od brány. Navíc jsme utkání nenechali zdramatizovat naším zbytečným vyloučením. Čtvrtý gól jsme inkasovali až patnáct vteřin před koncem. Strašecí sice ještě zkusilo power play, ale tu jsme zvládli,“ dodal Jadrníček.

Ďáblové Praha – Ježci Heřmanův Městec 6:2 (2:0, 3:1, 1:1, Bureš 2, Klepetko, Buríšek, Kočka, Štípek – Filip, Teplý). Pražané byli v utkání lepší, hosté se brankově prosadili až za stavu 4:0 pro Ďábly. „Tentokrát jsem velmi spokojený. Hra vypadala tak, jak měla. Soupeře jsme jasně přehráli, dokázali jsme proměnit i přesilovky,“ pochvaloval si domácí kouč Michal Teplý.

Jeho svěřenci vstřelili šest gólů z pouhých patnácti střel na branku. „Stříleli jsme ale hodně, jenže mimo bránu. Na to se musíme zaměřit,“ řekl trenér Ďáblů.

S Teplého hodnocením souhlasil i jeho protějšek Bronislav Stuchlík. „Dostali jsme naloženo. Soupeř byl lepší, rychlejší, u všeho byl dřív. Výsledek byl pro nás možná ještě milosrdný,“ uznal kouč Ježků.

Těm se opět nepovedl vstup do utkání. „První branku jsme dostali už ve třicáté vteřině. V době, kdy jsme opticky měli trochu více ze hry, přišel druhý laciný gól, když našemu gólmanovi Mencovi propadlo do branky nahození domácích,“ doplnil Stuchlík.

Pento Most B – Tatran Třemošná 2:4 (1:1, 1:2, 0:1, branky hostů Holý 2, Rippl, Tichý). Druhý domácí zápas záloze Penta nevyšel, body putovaly na západ Čech. „Konečně jsme dali první gól. Domácí ale po naší hrubé chybě srovnali. Ve vyrovnaném zápase rozhodla hra naší druhé formace, dala všechny góly. Na Mostu bylo vidět, že ve své hale bude pro každého těžkým soupeřem. I proto jsme hodně spokojeni, potřebovali jsme bodovat,“ řekl po druhém vítězství na hřišti soupeře v této sezoně kouč Tatranu Zdeněk Vozka.

Jungle Fever Kladno – Paramo Svítkov Stars Pardubice 4:1 (0:0, 2:1, 2:0, Fišer, Novotný, Ibl, Borkovec – Zahradník). Až na čtvrtý pokus se Kladenští dočkali prvního domácího vítězství. V tabulce díky tomu opustili poslední příčku a posunuli se před Litoměřice a díky lepšímu skóre i před svého nedělního soupeře.

Hosté se sice ve druhé třetině vzhledem k průběhu utkání překvapivě ujali vedení, ještě před přestávkou už to ale bylo 2:1 pro domácí.

„Do zápasu jsme vstoupili velmi důrazně a koncentrovaně a při vyrovnaném počtu hráčů dominovali celému jeho průběhu. Bohužel nás brzdily zbytečné útočné nebo hloupé fauly. Pardubice však byly nejslabší družstvo, které jsme letos potkali, a i v přesilovkách hrozily jen z dálky. Třetí třetině jsme už jasně vévodili, hodně svých šancí jsme ještě nevyužili,“ řekl k zápasu spokojený kouč kladenského celku Jaroslav Homola.

Killers Litoměřice – Jestřábi Přelouč 2:3 (2:1, 0:0, 0:2, Klobása, Hubený - Adámek, Štefanský, Kadera). Severočeši se rychle ujali dvoubrankového vedení, ještě v první třetině ale v oslabení tří proti pěti inkasovali. „Do konce první části jsme měli ještě několik příležitostí ke skórování, ale nedokázali jsme je využít,“ řekl trenér domácích Jiří Skřivánek mladší.

Ve druhé části brzdily snahy Litoměřických jejich častá vyloučení. Větší část třetiny odehráli Killers v oslabení, ale skóre se neměnilo.

K tomu došlo až po druhé přestávce. Nejdříve hosté při dobíhajícím pětiminutovém trestu domácího Chvojky srovnali na 2:2. Dvě a čtvrt minuty před koncem si vybral slabší chvilku jinak výborně chytající litoměřický gólman Kostovič a hosté šťastně vstřelili třetí gól. „Přelouč sice vícekrát vystřelila na naši branku, naše šance, které jsme bohužel nevyužili, byly ale nebezpečnější,“ litoval domácí trenér.

Na výhře hostů už nic nezměnila ani závěrečná power play Litoměřic. „Po nepovedeném začátku se naše hra zlepšila a nakonec jsme vydřeli všechny body. Soupeř ale bojoval a ukázal svoje kvality,“ uvedl kouč hostů Roman Štefanský k duelu na hřišti prvoligového nováčka.

Zápas přinesl hodně vyloučených, dvanáct na straně domácích, o jednoho méně u hostů. „Hrálo se ve velmi vyhecované atmosféře, připomínalo to spíš play off. Rozhodčí pískali sice úplně všechno, ale zápas zvládli,“ dodal trenér Jestřábů.

„Bohužel jsme i přes dobrý výkon prohráli. Na porážce se ale trochu podepsali i rozhodčí pětiminutovým vyloučením Chvojky po čistém souboji. Kluci ale měli zase chuť do hry a bylo to na jejich nasazení vidět. Alespoň jsme si dokázali, že se soupeřů opravdu nemusíme bát, protože hrát se dá s každým,“ uzavřel kouč domácích Killers Skřivánek.