1. liga

Pražské Kovo je dál suverénní

I ve třetím kole České národní hokejbalové ligy pokračovalo vítězné tažení pražského Kova. Tentokrát uspělo na hřišti kladenské Jungle Fever a zůstává jediným týmem bez bodové ztráty. Nulu na kontě mají naopak právě jejich nedělní soupeři s litoměřickými Killers.

Olymp Jindřichův Hradec – Ježci Heřmanův Městec 4:1 (0:0, 2:0, 2:1, branky domácích Supek, Čapek, Matějka, Mátl). Domácí dosáhli prvního vítězství, proti hostujícímu nováčkovi to ale neměli snadné. „Dobrý výkon podal celý náš tým, konečně jsme dokázali dát i góly,“ pochvaloval si hrající kouč vítězného celku Jaroslav Matějka zlepšenou střeleckou potenci.

Rozhodnutí podle něj přinesl závěr druhé třetiny. „Hosté byli v první třetině jasně lepší, ale pak se to otočilo. Před druhou přestávkou jsme během chvíle dali dvě branky a tím se zápas definitivně zlomil v náš prospěch,“ řekl k duelu s Ježky.

Ti sice zahráli na jihu Čech dobře, nakonec ale odjeli bez bodového zisku. „Zanechali výborný dojem. Potvrdili to, co se o nich říká. Je to ambiciozní a kvalitní tým. Trochu připomínají Nové Strašecí v minulé sezoně. Pro ně to byl asi i trochu smolný zápas,“ chválil Matějka soupeře.

Ďáblové Praha – Jestřábi Přelouč 2:4 (0:0, 0:1, 2:3, branky Myslivec, Klepetko – Kopecký 2, Raška, Příhoda). Vyrovnaný duel rozhodl šťastný gól minutu a půl před koncem. „Vhazovalo se ve středním pásmu, hosté nahazovali od modré čáry a míček spadl do branky,“ popsal rozhodující okamžik domácí kouč Michal Teplý. Své vítězství pak hosté potvrdili čtvrtým zásahem v power play.

„Řekl bych, že jsme byli možná o malinko lepší. Za stavu 2:1 jsem si říkal, že už vyhrajeme. Jenže hosté ukázali svoji zkušenost a během čtyřminutové přesilovky vyrovnali a v závěru rozhodli. Remíza by podle mě byla ale spravedlivější,“ dodal k zápasu kouč Pražanů.

Tatran Třemošná – Paramo Svítkov Stars Pardubice 3:0 (2:0, 1:0, 0:0, branky Škarecký, Holý, Rippl). Jeden z favoritů soutěže si připsal první výhru v sezoně. „Ze začátku jsme přežili dvě oslabení, pak se nám podařilo dát dva slepené góly. To nás uklidnilo,“ našel rozhodující okamžiky domácí kouč Zdeněk Vozka.

Západočeši uspěli i přesto, že stále nejsou kompletní. „Pomalu se to zlepšuje, ale pořád máme hodně zraněných. Až budou všichni v pořádku, bude to ještě lepší,“ věří Vozka.

Tatran v této sezoně spolupracuje se Škodou Plzeň. „Funguje to k oboustranné spokojenosti. Hráči, kteří by v extralize tolik nenastupovali, mají možnost hrát alespoň národní ligu. A i ta má svoji kvalitu,“ pochvaluje si trenér Třemošné.

Svítkov, který přijel jen se dvěma formacemi, se sice ve třetí třetině zlepšil, ale střelecky vyšel naprázdno. Poprvé v sezoně tak nebodoval. „V podstatě celý zápas jsme byli pod tlakem domácích, góly jsme inkasovali po našich vlastních chybách. A kvůli vlastní střelecké nemohoucnosti jsme naopak nedokázali proměnit žádnou z našich velkých příležitostí. Z celkového pohledu je pro nás ale výsledek ještě přijatelný,“ uvedl kapitán hostů Robert Koch.

Jungle Fever Kladno – Kovo Praha 2:5 (0:2, 1:1, 1:2, branky: Ibl z trestného střílení, Růžička – T. Winter 2, Sopko, Hruška, Zeman). Pražané si další tři body odvezli hlavně díky povedeným, přesilovkám, ve kterých dali čtyři góly. „Do prvního venkovního utkání jsme nastoupili s tím, že chceme vycházet z kvalitní defenzivní práce. To se nám v první třetině dařilo a domácí jsme téměř k ničemu nepustili. Navíc jsme využili dvě přesilovky,“ hodnotil první třetinu trenér Kova Tomáš Jadrníček.

Ve druhé třetině se domácí zlepšili a po trestném střílení Ibla snížili. Kladenští ožili, ale z gólu se v jedné z přesilovek radovali opět hosté. Necelou půlminutu před koncem druhé části pak hostující gólman Tvarůžek zlikvidoval velkou šanci Náprstka. „To byl jeden z rozhodujících okamžiků utkání,“ uvedl Jadrníček. Hned v úvodu poslední části hry hosté zvýšili své vedení po tvrdé ráně Hrušky, Kladenští odpověděli gólem Růžičky. „Pak se nám povedlo přežít krátké oslabení, které se po dalších vyloučeních domácích hráčů změnilo v naši přesilovku pět na tři. V té jsme přidali pátou branku,“ dodal kouč Pražanů.

„Hosté měli výborně zvládnutou obranu středního pásma, v první části se nám nedařilo pronikat do jejich obranné třetiny. Od druhé patnáctiminutovky už to bylo lepší, ale soupeř si vítězství ohlídal i díky kouskování hry v závěrečné třetině,“ hodnotil zápas trenér kladenského týmu Jaroslav Homola.

Duel měl však podle něj jednu stinnou stránku. „Hosté se po každé nepřehledné situaci či náznaku faulu svíjeli na zemi. Dvojice sudích Belanec, Tušek však jejich herecké výkony jako nesportovní chování neocenila, a tak jsme přes zlepšený výkon vyšli opět bodově naprázdno,“ dodal domácí kouč.

Killers Litoměřice – Nové Strašecí 2:6 (0:2, 1:3, 1:1, branky: Růžička 2 - Průša 2, Lev 2, Husák, Němec). Nervozní utkání bylo ovlivněno neúčastí rozhodčích, duel tak řídili laici, každý tým dle regulí nominoval jednoho.

Rozhodující náskok si hosté vytvořili už v první třetině, kdy využili dvě přesilovky. Ve druhé části sice po třetí trefě Nového Strašecí domácí snížili, ale loňský finalista přidal do přestávky ještě dva zásahy.

„Utkání bylo hodně ovlivněno rádoby rozhodčím na straně hostů. Ti delegovali Kamila Černého, až druhý den jsme podle adresáře zjistili, že je to jejich trenér. Naši hráči byli v průběhu celého utkání napadáni agresivními zákroky. Pan rozhodčí nechtěl vidět ani likvidační píchání koncem hole a jen neustále vyhrožoval, že bude trestat domácí tým. Je pravda, že máme stále co zlepšovat, ale v takovýchto případech se opravdu nedá nic dělat,“ řekl k okolnostem zápasu domácí kouč Jiří Skřivánek.

Verze Kamila Černého, který je předsedou, nikoli trenérem klubu, je trochu jiná. „Z toho, že budu pískat, jsem nebyl nadšen. S druhým rozhodčím z domácí strany jsme si řekli, že budeme ignorovat své týmy. Snažili jsme se nechat hru plynout a nedopustit, aby se oba týmy popraly,“ říká ke své roli ve vyhecovaném duelu.

„Litoměřičtí se cítili ukřivdění, jsou v soutěži noví a nedaří se jim. Celý zápas naše hráče osekávali a ať jsem odpískal zákrok pro tu nebo onu stranu, všechno bylo špatně. Ani naši hráči ale nesklidili ode mě pochvalu, na hřišti by měli zachovat chladnou hlavu,“ dodal Černý.

Litoměřice jsou tak po třech kolech jedním ze dvou týmů soutěže, které nezískaly ani bod. „Stále nám vázne jednodušší hra v obraném pásmu. Zbytečně hledáme spoluhráče, než bychom jednoduše vyhodili na zakázané uvolnění. Dalším naším nešvarem je přechod útočné modré. Místo abychom za červenou čarou nahodili balónek na soupeřovu branku, vytvořili tlak na brankáře a získali pásmo, vymýšlíme složité kombinace,“ dodal Skřivánek k vlastní hře severočeského týmu.