1. liga

Z baráže postupují jen Ježci

Podivně nakonec vyzněla letošní baráž o I. českou národní hokejbalovou ligu. Nová Včelnice odřekla účast ještě před jejím začátkem, ze čtyř účastníků si v Mladé Boleslavi vybojovaly postup tři týmy, druhou nejvyšší soutěže ale chtějí hrát jen Ježci z Heřmanova Městce.

Baráž začala v sobotu těsným vítězstvím Mladé Boleslavi 3:2 nad pražskými Ekonom Devils. „Vedli jsme už o tři góly, ale pak jsme úplně přestali hrát. A po dvou víceméně náhodných gólech soupeře jsme se přece jen o výsledek museli trochu obávat,“ uvedl vedoucí mužstva vítězných Tygrů Michal Winter.

Ve druhém zápase si první tři body připsali Ježci Heřmanův Městec, když zdolali 5:2 tým CSKA Karlovy Vary. Duel se ale nesl v hodně nervózním duchu. „Od druhé třetiny to bylo ze strany frustrovaných karlovarských hráčů nechutné představení. To, co předváděli na hřišti, nemělo s hokejbalem nic společného. Tento oddíl nemá co dělat v jakékoliv hokejbalové soutěži a je jedno, kde nakonec zakotví,“ byl rozhořčený vedoucí mužstva z východních Čech Josef Kozel.

Za pětačtyřicet minut hry obdrželi karlovarští neskutečných 116 trestných minut. „Jsem rád, že se náš tým nenechal strhnout k oplácení jejich provokací a sprosté hře. Toto utkání naštěstí řídila dvojice zkušených rozhodčích Vokurka, Horský. Ještě teď se divím, že se zápas vůbec dohrál a nebyl předčasně ukončen,“ pokračoval Kozel.

„Ještě za našeho vedení jsme dostali dvě neoprávněné desítky a hráči to bohužel neunesli. Výsledek je nakonec vzhledem k tomu, že jsme většinu zápasu odehráli v oslabení, ještě dobrý,“ řekl karlovarský vedoucí mužstva a trenér Jan Keprta.

Druhá sobotní dvojice zápasů už rozhodla o tom, kdo se umístí na prvních dvou místech. Šest bodů totiž po nich měly celky z Mladé Boleslavi a Heřmanova Městce.

Nejprve Ježci zdolali pražské Ekonom Devils 6:3. „Konečně se hrál i hokejbal. Povedl se nám úvod, vedli jsme rychle o dvě branky. Jenže pražský tým díky velmi dobré kombinační hře dokázal do první přestávky otočit,“ poznamenal Josef Kozel.

Ve druhé části hry se Ježci dočkali vyrovnání. „Třetí třetina už patřila nám. Pomohlo nám i to, že jsme hráli na více než tři pětky a ve velkém vedru jsme soupeře uběhali,“ doplnil Kozel ke druhému vystoupení svého týmu.

S tím souhlasil i Tomáš Peterka z Ekonom Devils. „Ve třetí třetině jsme odpadli,“ řekl.

Ježci si tak jako první zajistili postup do první ligy. „Nakonec se ukázalo, že to celé bylo o hodně lehčí než jsme si mysleli. Prožili jsme si neskutečnou sezonu s jedinou porážkou, což nezměnila ani baráž. Postup bereme jako veliký klubový úspěch a posun o další krok dál,“ bilancoval Kozel.

Mladá Boleslav si pak poradila s Karlovými Vary a zvítězila 5:3. „Soupeř kvůli trestům z předchozího utkání nastoupil jen v desíti lidech a ve velkém vedru mu v průběhu zápasu došly síly. Bylo i vidět, že pro ně bude směrodatný až poslední zápas s Ekonom Devils,“ popsal čtvrtý sobotní zápas Michal Winter z domácího celku.

I domácí Tygři tak splnili svůj cíl a mohli se radovat ze záchrany v soutěži.

Jenže…

„Po zasedání klubového výboru jsme se rozhodli podstoupit práva na soutěži klubu SHC Killers Litoměřice. Jen staří matadoři už na první ligu nestačili a kluci, kteří loni přišli z dorostu, mají spíš jiné zájmy než hokejbal,“ vysvětlil Winter důvody k rozloučení Mladé Boleslavi s druhou nejvyšší soutěží.

V neděli se nakonec hrál jen jeden zápas. Závěrečný duel mezi Boleslaví a Heřmanovým Městcem už za dané situace v tabulce neměl smysl. „Škod,a na ten zápas jsme se hodně těšil. Ale bylo by to zbytečné,“ vysvětlil Winter.

Tečku za baráží tak udělal duel Karlových Varů s Ekonom Devils o třetí příčku znamenající posun do první ligy. Normální hrací doba skončila remízou 3:3, o vítězi nerozhodly ani samostatné nájezdy. Tento výsledek posunul díky lepšímu skóre na třetí místo Pražany.

Jenže ti první ligu z důvodu absence mládežnických družstev hrát nemůžou. „Baráž pro nás měla být hlavně cennou zkušeností. Byl to kvalitní turnaj, v každém ze zápasů o něco šlo. Měli jsme dva zájemce o práva na první ligu, ale oba už se přes víkend s někým dohodli,“ líčil složitou situaci Tomáš Peterka z pražského klubu.

Jedním z adeptů na odkup práv byly právě Litoměřice, druhým byli pražští Ďáblové. Tým, který z první ligy sestoupilo přímo se však domluvil s KEBem Kladno B. „Jenže to jsme nevěděli. Teď jsem obvolával co šlo, ale už to nikdo nechce ani zadarmo,“ dodal Peterka.

Jedním z klubů, kde ho odmítli, byl právě i jejich neúspěšný soupeř, karlovarští CSKA. „Na postup zase až tak nepospícháme. Baráž jsme hráli bez devíti hráčů základní sestavy. Kdybychom byli kompletní, asi bychom postoupili bez problémů. Takhle to aspoň máme vyzkoušené,“ vysvětlil důvod odmítnutí Jan Keprta ze západočeského klubu.