1. liga

Prvním finalistou je Kert Park

Víkendová semifinále České národní hokejbalové ligy určila prvního účastníka finálové série. Po dvou výhrách v Přelouči se jím stal vítěz základní části Kert Park Praha. Druhou sérii mezi pražským Kovem a Novým Strašecím rozhodne až sobotní pátý zápas.

Jestřábi Přelouč – Kert Park Praha 1:4 (0:2, 1:2, 0:0, branky Marvan – L. Plzák 3, Skalník), 2:6 (0:1, 1:2, 1:3, Jurka, Příhoda – L. Plzák 2, Matějka, Michetschläger, Kruček, Strejček) – konečný stav série 1:3, postupuje Kert Park. Hosté po zaváhaní v prvním utkání série na domácím hřišti už další překvapení nepřipustili a postoupili do finále.

V prvním duelu na hřišti Přelouče šli od začátku jasně za vítězstvím. „Soupeř nás přehrál, byl po celou dobu lepší a zaslouženě zvítězil,“ uznal trenér domácího celku Roman Štefanský.

Kert Parku přineslo ovoce dodržování taktických pokynů, se kterými k zápasům v Přelouči přijel. „Domácí byli asi překvapeni naším způsobem hry. Nastoupili jsme s defenzivnější strategií, kterou jsme plnili, k tomu se připojil i zodpovědný týmový výkon,“ hodnotil sobotní zápas hrající kouč Pražanů David Kuna. „Soupeře jsme kromě určité pasáže ve druhé třetině k ničemu nepustili. Ve třetí části už jsem si výsledek pohlídali,“ dodal trenér Kert Parku, který už nastoupil i se svou brankářskou jedničkou Gerlichem.

Hosté tak získali v sérii vedení 2:1 na zápasy, které hned v neděli proměnili díky vysokému vítězství v postup. „Hra ale byla vyrovnaná, konečné skóre tomu, co se na hřišti dělo, neodpovídá,“ tvrdil po zápase trenér domácího celku.

„Ve druhém utkání byl hlavně začátek hodně vyrovnaný. Domácí začali důrazněji, my naopak nehráli tak zodpovědně jako v sobotu. Ale pomalu jsme se do toho dostali,“ uvedl k rozhodujícímu duelu série Kuna.

Zřejmě rozhodující okamžiky přišly na přelomu druhé a třetí třetiny. Minutu a půl před druhou přestávkou zvýšil v přesilovce na 3:1 pro hosty Michetsläger a hned po patnácti vteřinách třetí části přišel čtvrtý gól z hole Kručka. Během dalších pěti minut hosté přidali ještě dvě branky. „Pak jsme ale udělali několik zbytečných faulů, nabídli tak soupeři ještě možnost zápas zdramatizovat,“ našel skvrnu na výkonu vítězného celku Kuna.

Ze série přesilovek však domácí už využili jen jedinou. „V obou zápasech jsme vyhráli zaslouženě, hráčům bych chtěl poděkovat za týmový a zodpovědný výkon,“ uzavřel hodnocení kouč Kert Parku.

I přes vyřazení byl spokojený také Štefanský. „Náš cíl jsme splnili. Hráči předvedli dobré výkony,“ dodal trenér Jestřábů.

Nové Strašecí – Kovo Praha 3:6 (1:1, 1:4, 1:1, branky Němec 2, Petrus – Ptáček, Vrábel, Ruda, Fišer, Svoboda, Jacík), 3:2 po samostatných stříleních (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0, Porcal, Lev, rozhodující sam. střílení Petrus – Burzanovský, Fišer) – stav série 2:2. Také ve druhém dvojzápase vytěžil každý z týmů jedno vítězství, a tak se bude rozhodovat až v sobotu v Praze.

V sobotním utkání si rozhodující náskok vytvořili hosté ve druhé třetině. Po sporném třetím gólu domácí tým znervózněl a během pěti minut inkasoval další dvě branky. Chvíli po druhé přestávce se navíc Pražané prosadili už potřetí v zápase ve vlastním oslabení.

Situace z druhého duelu, kdy se Nové Strašecí dokázalo ze stavu 2:6 dotáhnout až na jednogólový rozdíl, se neopakovala, i když jeho třetí branka přišla hned o chvíli později, ve 33. minutě.

V nedělním duelu byli sice o něco střelecky aktivnější domácí, ale po základní hrací době byl stav nerozhodný. Do vedení šli Pražané, když při vlastním oslabení skóroval po akci dva na jednoho Burzanovský. Domácí ve druhé třetině skóre otočili, střelami ze středního pásma se prosadili Porcal a Lev. Ve 34. minutě je ale napodobil hostující Fišer.

Do konce základní hrací doby už se nikdo další neprosadil, a tak přišlo na řadu prodloužení. Ani v tom se však skóre nezměnilo, i když domácí hráli dvě přesilovky a hosté jednu.

Vítěze tak musely určit až samostatná střílení. Dlouho byli úspěšnými exekutory jen domácí Průša s hostujícím Říhou. Vítěze určila až desátá série. Čanecký neproměnil, domácí Petrus ano a rozhodl tak o vítězství svého týmu.

„Domácí dneska hráli zodpovědně. Gólman Vorel nás sice podržel, ale my jsme nedokázali proměnit svoje šance a to rozhodlo,“ řekl k nedělnímu zápasu hrající asistent trenéra Pražanů Jan Kovařík.