1. liga

Pražští favorité jednou prohráli

Úvodními zápasy byly v České národní hokejbalové lize zahájeny semifinálové série. Vstup do nich se nepovedl pražským favoritům, v prvních utkáních na domácím hřišti shodně neuspěly ani Kert Park ani Kovo. Ve druhých zápasech už své zaváhání napravily a před odvetami je tak v obou sériích stav 1:1.

Kert Park Praha – Jestřábi Přelouč 1:3 (0:1, 1:2, 0:0, branky Bezouška – Jurkas, Horák, Příhoda), 8:4 (2:2, 3:1, 3:1, L. Plzák 3, Kruček 2, Šimon, Nechyba, Bezouška – Příhoda, Kadera, Stoklasa, Marvan) – stav série 1:1. Šestý tým tabulky si ze hřiště vítěze základní části odvezl jedno vítězství. Na Pražanech se v úvodu podepsala snadná čtvrtfinálová série s béčkem Kladna. „Museli jsme si zvykat na nasazení i trochu jiný způsob hry,“ vysvětlil hrající trenér Kertu David Kuna.

I když se Pražané, kteří museli nastoupit bez zraněné brankářské jedničky Gerlicha, v průběhu utkání zlepšili, nepovedený začátek už se jim dohnat nepovedlo. „Těžko jsme se probíjeli před branku. V závěru už jsme na zvrat neměli,“ pokračoval Kuna.

"V prvním utkání nás Kert asi trochu podcenil. My podali bojovný výkon, přiklonilo se k nám i štěstí. Naše vítězství bylo ale zasloužené,“ hodnotil úspěšný vstup do série trenér hostů Roman Štefanský.

První duel poznamenalo také nepříznivé počasí. „Pršelo, hřiště bylo mokré, kolem mantinelů byly dokonce kaluže. I to nahrávalo spíše soupeři, ale vymlouvat se na to nemůžeme. Porážka měla i pozitivní přínos – vrátila nás zpátky na zem,“ dodal ještě k prvnímu zápasu Kuna.

Ani nástup do druhého zápasu však nenaznačoval obrat. Hned v první minutě se Přelouč ujala vedení. „Byl to šok. Ale oproti prvnímu utkání jsme hráli úplně jinak. Byli jsme aktivní, agresivnější, měli jsme kvalitnější pohyb, z toho pramenily i naše přesilovky,“ uvedl k druhému utkání kouč Pražanů.

Ti sice využili jen jednu početní výhodu, ta ovšem přinesla důležitý vyrovnávací gól na 1:1. „Díky tomu jsme se odrazili k vítězství,“ označil Kuna jeden z klíčových okamžiků utkání.

Po první třetině byl ještě stav vyrovnaný, ve druhé už Kert vykročil ke srovnání série. „Ta rozhodla, hosté dali třetí gól až na jejím konci. Poslední část už jsme zvládli bravurně, nikam jsme se nehnali,“ pokračoval kouč domácích.

Práve třetí třetina ukázala podle něj rozdíl mezi oběma týmy. „Pokud má soupeř hrát a kombinovat, tak nás nepřehraje. To by mohl být recept pro další zápasy,“ naznačil Kuna, s čím Pražané půjdou do odvet.

Hostující kouč nebyl ani přes porážku zklamaný. „Byl to pěkný zápas s šancemi na obou stranách.Podali jsme dobrý výkon, celé mužstvo pracovalo podle mých představ,“ pochválil své svěřence Štefanský.

Kovo Praha – Nové Strašecí 1:6 (1:2, 0:3, 0:1, Kocůrek – Průša 3, Gengel 2, Ryss), 6:5 (2:0, 2:2, 2:3, Ryant, Heral, Ptáček, Jacík, Burzanovský, Kocůrek – Ryss 2, Gengel, Porcal, Kuna) - stav série 1:1. I druhá semifinálová série má zatím stejný průběh. V prvním utkání uspěli překvapivě hosté, ve druhém domácí stav srovnali.

"I když to tak nevypadá, první zápas byl také vyrovnaný. My jsme ale dokázali proměnit své šance, Kovo nás možná také trochu podcenilo,“ hodnotil úvodní střetnutí série kouč Nového Strašecí Jiří Veselý.

„Soupeř byl důraznější, byl u všeho dřív. V závěru už si vítězství pohlídal,“ uvedl stručně k sobotnímu duelu asistent trenéra Pražanů Jan Kovařík. Ve druhém utkání mělo Kovo lepší začátek, ujalo se dvoubrankového vedení, to ale hosté ještě zlikvidovali. Pak Pražané svému soupeři znovu utekli. Hned osmnáct vteřin po brance Rysse vstřelil třetí gól domácích Ptáček, ve 34. minutě vedli už 6:2. O devět minut později to ale bylo opět jen o gól. „Povedla se nám třetí třetina, dotáhli jsme se na rozdíl jediné branky. Vyrovnat už se nám ale nepodařilo,“ řekl Veselý po těsné porážce.

„Po většinu zápasu jsme byli aktivnější, pak jsme si ale situaci zkomplikovali. V závěru jsme se dokázali ubránit soupeřově přesilovce a power play,“ byl spokojenější Kovařík.

Hosty v Praze podporovala i početná skupinka fanoušků. „Atmosféra byla dobrá, v odvetách to bude ještě bouřlivější. Bude to ještě zajímavá série,“ předpověděl pražský hrající kouč.

„Oba zápasy byly vyrovnané, všechno je otevřené,“ doplnil Veselý.